• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Dorina Moraru, medic veterinar, mun. Hânceşti„Vaccinarea animalelor şi păsărilor este importantă, dar la fel de importante sunt condiţiile de întreţinere şi igienă”


-Dna Dorina Moraru, Dvs. aveţi o experienţă bogată în domeniul veterinar. Împărtăşiţi-ne şi nouă provocările acestei profesii, ce este cel mai greu, ce piedici întâmpinaţi în activitate, dar şi ce satisfacţii, etc.?


-Sunt 16 ani de când am îmbrăţişat profesia de medic veterinar, absolvind Universitatea Agrară din Chişinău. Pe parcursul acestor ani, am avut misiunea de a oferi crescătorilor de animale şi păsări un plan diagnostic şi terapeutic care să ajute la diagnosticarea şi tratarea bolilor la animale şi păsări. Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar este reglementată prin lege, de care ţinem cont în activitatea noastră privind sănătatea şi bunăstarea animalelor. În perioada 2002-2011 am activat în cadrul Direcţiei raionale Sănătatea Alimentelor, în calitate de inspector veterinar în secţia Sănătatea Animală, apoi, odată cu desfiinţarea complexelor de vite mari cornute/fermelor de păsări, împreună cu soţul meu care este şi el medic veterinar cu o experienţă vastă, de la care am învăţat foarte multe lucruri, ne-am hotărât să deschidem o farmacie veterinară. Astăzi activitatea noastră se extinde şi asupra identificării, înregistrării şi reproducerii animalelor. Cea mai mare satisfacţie a unui medic veterinar este atunci când stăpânii animalelor/păsărilor sunt mulţumiţi de serviciile acordate şi, cu zâmbetul pe faţă, îşi exprimă recunoştinţa pentru ajutorul oferit.


-Deşi astăzi oamenii de la sate nu mai deţin atât de multe animale – porci, vaci, oi, capre, cai, totuşi cei care le au trebuie să respecte anumite proceduri de vaccinare. Ce ar trebui să ştie ei despre acest proces? Este vaccinarea animalelor obligatorie?

-Într-adevăr, din cauza exodului masiv al populaţiei din mediul rural, dar şi a scăderii preţului la carne, a scăzut dramatic numărul crescătorilor de animale atât în sectorul individual, cât şi în cel de producere. Se ştie că bolile sunt mai uşor de prevenit decât de tratat, iar pentru aceasta vaccinările sunt strict necesare. Există în acest sens un program de vaccinare obligatorie a animalelor deţinute în sectorul individual, aplicat de medicul veterinar de liberă practică din teritoriu. Aceste vaccinuri sunt eliberate de Agenţia Naţională Sănătatea Alimentelor (ANSA) prin intermediul Direcţiilor raionale (DRSA). Animalele, la fel ca oamenii, au nevoie de îngrijire şi supraveghere, iar la orice suspiciune, proprietarii sunt îndemnaţi să se adreseze medicului veterinar.


-În schimb, avem destul de multe păsări domestice în gospodăriile rurale. Ce trebuie să ştie proprietarii despre sănătatea acestora? Ce greşeli trebuie evitate în îngrijirea acestora?

-Cum am spus mai sus, vaccinarea este importantă, dar mai este un factor foarte important atunci când vrem să avem rezultate la creşterea animalelor şi a păsărilor. Este vorba despre condiţiile de întreţinere şi igienă, aspect căruia, din păcate, mulţi nu-i atrag atenţia cuvenită. Eu le recomand clienţilor să igienizeze încăperile pentru păsări, or, atunci când acestea se îmbolnăvesc, deţinătorii sunt gata să facă orice, dar uneori acest lucru este prea târziu. Igiena în locurile unde stau păsările este cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoască şi să-l respecte orice crescător de păsări, fie acasă, fie la întreprindere. Încăperile trebuie întreţinute curate şi o dată la 1-2 săptămâni acestea trebuie curăţate, spălate, dezinfectate cu soluţii antiparazitare, antivirale şi antibacteriene (la necesitate). Dacă vorbim despre vaccinarea păsărilor, aceasta trebuie făcută în dependenţă de vârstă. În sectorul individual nu se prea respectă acest lucru, în crescătoriile mari, însă, vaccinările se fac de mai multe ori pe an. De exemplu, la trei săptămâni – vaccinul împotriva pestei aviare, care se repetă peste alte trei săptămâni. Acelaşi vaccin se face după 120 de zile sub formă de injecţie. Pe lângă condiţiile bune de întreţinere, păsările au nevoie de hrană sănătoasă şi echilibrată şi temperatură optimă de dezvoltare, acesta cu atât mai mult în cazul prepeliţelor, care sunt nişte păsări foarte gingaşe şi dezechilibrul în ce priveşte hrana şi condiţiile de temperatură ar putea duce la decesul acestor păsări. Aceste principii de îngrijire sunt valabile pentru toate păsările, dar şi pentru animale, dacă dorim să avem rezultate bune în creştere, respectiv ouat.


-Dacă vorbim despre animalele de companie, cum trebuie să le îngrijim şi ce tratamente trebuie să le administrăm?

-Să ştiţi că a avea un animal de companie, fie căţel, pisică sau alt animal, aceasta implică multă responsabilitate din partea stăpânilor săi, care trebuie să fie conştienţi de faptul că noul membru al familiei le va răpi din timpul liber, mai ales când este vorba despre pui. Cu toate acestea, în ultimii ani se observă o tendinţă în creştere printre cetăţenii noştri de a avea un animal de companie. Veterinarul este cel mai bun prieten al animalelor de companie. Chiar dacă animalul nu are nici o problemă medicală, vizita periodică la cabinetul medicului veterinar este obligatorie. Medicul asigură vaccinările anuale, dar şi deparazitările interne şi externe. Puii au nevoie de o atenţie sporită în comparaţie cu animalele adulte, mai ales în primele 3-6 luni de viaţă. Ei trebuie deparazitaţi la timp şi vaccinaţi, ca să crească sănătoşi şi voinici.


-Azi, unii gospodari cresc şi animale exotice. Necesită acestea o îngrijire specială? Ce experienţe aţi avut în practica Dvs. cu asemenea animale?

-Am constatat că avem mulţi iubitori de animale exotice – broaşte, şoricei, iepuraşi de companie etc., dar în practica mea m-am intersectat mai puţin cu aceste specii de animale. Alţii deţin chiar şi şerpi sau alte reptile... În cele mai multe cazuri, animalele exotice sunt uşor de întreţinut şi nu necesită atât de multe îngrijiri, întrucât nu trebuie vaccinate sau deparazitate.


-În ce cazuri trebuie să apelăm la medicul veterinar? Ce simptome ar trebui să ne pună în gardă cu privire la animalele din gospodăria noastră?

-Printre semnele care ar trebui să-i pună în gardă pe stăpânii animalelor şi păsărilor se numără modificările comportamentale, acestea fiind mult mai retrase decât de obicei, nu mai socializează şi caută locuri izolate şi întunecoase. De asemenea, un animal bolnav va refuza hrana şi apa. Alte simptome frecvente sunt nasul uscat, diaree, salivaţie, somnolenţă, inapetenţă, vomă, refuzul de hrană, alertă la apă în caz de rabie. Dacă observaţi că animalele îşi schimbă comportamentul, n-ar strica să faceţi o vizită medicului veterinar. Ba chiar acest lucru este indicat ca măsură prioritară pentru a le putea fi acordat ajutorul necesar la timp.


-Vă mulţumim pentru interviu!

-Şi eu vă mulţumesc!

Elena ZAIŢEV

546 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco