• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Elena Mangîr, felcer la Punctul de Asistenţă Medicală Urgentă Cărpineni

„Persoanele care agresează fizic sau verbal un lucrător medical trebuie sancţionate, iar aceste cazuri să fie mediatizate, pentru ca potenţialii agresori să ştie la ce urmări se expun”


-Dna Elena, Dvs. activaţi în sfera asistenţei medicale urgente de cca 30 de ani, slujind zi şi noapte la straja sănătăţii cetăţenilor. Ce v-a făcut să alegeţi această meserie nobilă, dar grea?


-Activez în domeniul medicinii mai bine de 35 de ani, dintre care aproape 25 în sfera asistenţei medicale urgente. Am ales această profesie din dorinţa de a-i ajuta pe cei dragi. Când eram copil, mama mea avea probleme de sănătate. Deseori apelam la lucrătorii medicali din teritoriu, inclusiv noaptea, şi mă gândeam cu groază ce am face dacă, la un moment dat, nu i-am găsi... Acum însă, privind în urmă, sunt convinsă că, fiind iarăşi acel copil de 15 ani la răspântie de drumuri, aş alege din nou aceeaşi profesie, chiar dacă este grea.


-Cât de greu cade responsabilitatea pe umerii unui felcer, de a cărui intervenţie depinde viaţa pacienţilor?
-Da, responsabilitatea unui felcer este destul de mare. Ajungând la locul solicitării, dacă pacientul e grav bolnav, toţi strigă, se agită… Noi în câteva clipe trebuie să analizăm situaţia, pentru a lua o decizie corectă, să stabilim corect diagnoza, să indicăm tratamentul şi tot noi să-l administrăm. Suntem conştienţi de faptul că, în mare măsură, de noi depinde starea ulterioară a pacientului, întrucât acordarea primului ajutor medical de multe ori salvează viaţa bolnavului care a solicitat echipa de urgenţă.


-Recent, în Punctul de Asistenţă Medicală Urgentă (PAMU) Cărpineni s-au efectuat lucrări de reparaţie, fiind create condiţii optime pentru personalul medical. Vă stimulează într-un fel acest lucru şi de ce condiţii beneficiaţi comparativ cu anii trecuţi?


-Avem condiţii foarte bune în edificiul recent renovat. Clădirea e separată de spital, ceea ce prezintă un mare avantaj, întrucât nu ne sustrage de la lucrul nostru de bază. E cald, luminos, avem încăperi separate pentru fiecare categorie de angajaţi ai PAMU, sufragerie unde putem să luăm masa, cameră de baie cu apă rece şi caldă. În trecut, puteam doar să visăm la asemenea condiţii, şi vreau să profit de ocazie pentru a-i mulţumi dnei Tatiana Bicic, fosta şefă a SAMU Hânceşti, în prezent vice director al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească. Anume datorită dumneaei noi în prezent beneficiem de aceste condiţii optime de activitate, fapt care ne stimulează atât fizic, cât şi emoţional.


-De ce ar mai avea nevoie PAMU Cărpineni pentru o activitate la nivel (medicamente, echipament medical, ambulanţe moderne, drumuri etc.)?


-Dacă e să ne referim anume la PAMU Cărpineni, atunci ar fi bine să avem în echipe şi medici. Consider că populaţia din teritoriul deservit de PAMU Cărpineni merită să beneficieze şi de medici calificaţi, nu numai de felceri. Cu părere de rău, nu sunt doritori în rândul medicilor care ar vrea să activeze în serviciul de urgenţă. Mă bucur să spun că nu ducem lipsă de echipament medical şi medicamente, cu aceste lucruri suntem dotaţi suficient. În ceea ce priveşte ambulanţele moderne şi drumurile mai bune, aceasta e problema mai multor PAMU, nu doar a noastră, cred eu.


-Cunoaştem mai multe cazuri când felcerii şi alţi lucrători medicali din cadrul asistenţei medicale urgente au suportat violenţa fizică şi verbală din partea rudelor persoanelor cărora le acordă ajutor medical. Cum ar putea fi evitate asemenea cazuri, pentru ca lucrătorii medicali să nu aibă de suferit?


-Cu părere de rău, ne ciocnim frecvent cu astfel de cazuri de violenţă verbală, iar violenţă fizică a suportat chiar o colegă de-a mea. Sunt de părere că asemenea situaţii nu trebuie tolerate. Persoanele care agresează fizic sau verbal un lucrător medical trebuie sancţionate într-un fel sau altul, iar aceste cazuri să fie mediatizate, pentru ca potenţialii agresori să ştie ce riscă şi la ce urmări se expun.


-La final, vă rugăm să ne povestiţi un caz, două din activitatea Dvs. care v-a rămas pentru totdeauna în memorie…


-Sunt multe cazuri din experienţa mea de muncă care mi-au rămas în memorie, încât nu ne-ar ajunge nici timp, nici spaţiu să vorbim despre ele! Totuşi am să mă refer la un caz. Ne întorceam pe timp de noapte dintr-un sat de pe malul Prutului, cu un pacient care urma să fie spitalizat. Treceam printr-o localitate pe care nu o deservea PAMU Cărpineni, când, la un moment dat, dintr-o curte au ieşit câţiva tineri gesticulând şi strigând că cineva moare.

Observând Ambulanţa, făceau semne disperate să ne oprim. Alergând cu trusa medicală spre locul cu pricina, fiindcă ne-am dat seama că e ceva grav, ni s-a spus că o persoană, aflându-se la masa de sărbătoare, s-a simţit brusc rău. Mi-am făcut meseria, pacientul şi-a revenit, fiindcă se asfixiase cu o bucăţică din bucatele pe care le consumase. Sunt sigură că, pe lângă profesionalismul nostru, a fost mai mult voinţa lui Dumnezeu să fim la timpul potrivit în locul potrivit pentru a salva viaţa unui om. Să fi trecut doar cu câteva minute mai devreme ori mai târziu prin acest loc, nimic nu-l mai putea salva… Mă bucur să ştiu că munca noastră este de folos oamenilor şi sunt onorată să fac parte din categoria lucrătorilor medicali!


-Vă mulţumim pentru interviu şi pentru munca pe care o faceţi în folosul nostru al tuturor!

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco