• Curierul de Hâncești

La o cafea cu interpretul de muzică populară şi uşoară Viorel Mahu

„Cântecul este leagănul copilăriei în care am crescut şi cu care astăzi pot bucura o lume întreagă”


Viorel Mahu, originar din s. Crasnoarmeiscoe, este un interpret autohton care deja și-a făcut un nume în muzica populară și cea ușoară din ţara noastră. Îndrăgostit de plaiul natal, de muzică şi poezie, de casa părintească, de dorul de mamă, etc. – aşa îl cunoaştem pe Viorel Mahu, ascultându-i piesele muzicale pe care le scrie şi interpretează. În primăvara acestui an, interpretul şi-a lansat cel de-al doilea concert cu genericul „Vă mulţumesc prieteni dragi!” care a adunat o sală arhiplină la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Despre toate acestea şi multe alte activităţi din viaţa interpretului Viorel Mahu, vom afla din interviul realizat mai jos.- Viorel ce reprezintă cântecul pentru tine?

- Cântecul este leagănul copilăriei în care am crescut şi cu care astăzi pot bucura o lume întreagă.


- Dorul de mamă, de părinţi, de casa părintească, este tematica care predomină în cântecele tale… Este cumva un sentiment nostalgic care te duce în copilărie… Cum a fost aceasta pentru tine?


- Probabil, că e aşa, căci dorul de mamă, de părinţi îl port din copilărie, asta pentru că, toată copilăria am avut un sentiment aparte pentru părinţi. Mai mult, probabil mi-au insuflat aceste sentimente şi trăiri pe care le scriu şi le cânt lumii întregi, joaca cu prietenii de la orfelinatul Cărpineni care nu o voi putea uita vreodată şi care, şi astăzi îmi duce creionul pe foaia albă să mai scriu ceva de mamă, de dorul de casă. Deşi în palmaresul meu va trai o viaţă cântecul de mamă, nu lipseşte nici doina, nici cântecele despre prieteni şi nici cântecul de nuntă, de veselie, căci viaţa este un dar, şi fiecare zi trebuie să o trăim ca ultima.


- Care au fost primele tale piese cu care te-ai lansat şi cui îi datorez tu debutul tău muzical?


- Primele mele piese le-am scris la o vârsta de 14 ani „Se duc anişorii tinereţii” şi „Satul meu, rază de soare” cu care m-am şi lansat în satul meu de baştină în taraful „Carolina”, condus de conducătorul Andrei Macari. Desigur, că astăzi îi datorez mult conducătorului de taraf Andrei Macari, de unde am făcut primii paşi şi unde am activat 6 ani cu o echipă de muzicieni de la care am învăţat lucruri frumoase şi de la care am rămas cu amintiri de neuitat.


- Cum a început cariera ta muzicală?


- În 2005, când s-a desfiinţat formaţia „Carolina”, simţeam că odată cu desfiinţarea ei se vor spulbera şi visele mele, şi am venit la Chişinău unde m-am înscris la preselecţia festivalului-

concurs republican „Nicolae Sulac”… Această evoluare m-a inspirat şi mi-a adus o mare încredere în sine, de aceea am continuat să particip la diverse festivaluri, precum: Tamara Ciobanu, Angela Păduraru, Maria Drăgan, Doina Dor şi Omenie unde am devenit laureat, ocupând locuri de frunte.

După frumoasele premii şi menţiuni care îmi dădeau aripi zi de zi pe tărâmul cântecului, am şi mers la Şcoala de Arte „Valeriu Poleakov” (canto popular), unde am studiat 5 ani, apoi pentru că, muzica care o scriam eu, era din ce în ce mai îndrăgită de public, precum şi de colegii de scenă, am început să scriu şi cântece pentru interpreţi, care evoluează cu ele cu succes pe marele scene.


- Apropo, de când scrii de fapt versuri şi muzică, şi cine anume îţi mai interpretează astăzi creaţiile tale muzicale? Care sunt piesele la care ţii cel mai mult?


- Acest lucru îl fac deja de mulţi ani. An de an şi zi de zi scriu cântece pentru a-mi îmbogăţi repertoriul, dar şi pentru a aduce publicului meu bucurii, la fel cum o fac şi pentru interpreţii care se bucură de succes cu cântecele scrise de mine, cum este: Fuego, Mihai Ciobanu, Ion Suruceanu,Victoria Lungu şi mulţi alţii. Din 250 de cântece scrise e cam greu acum să spun la care ţin cel mai mult, evident că la cele cu tematică patriotică şi despre părinţi.


- Deşi ţi-ai început cariera muzicală de mai mulţi ani, primul tău concert l-ai susţinut în primăvara anului 2017 şi cel de-al doilea în 2018. Cum a fost premiera? A fost dificil să te lansezi pe marea scenă?


- Visul oricărui interpret este să dea o prezentare sau o dare de seamă în faţa publicului, dar, din

păcate, nu oricine are acest noroc. Eu spre marea fericire, am avut acest noroc, am avut doua concerte cu o sală arhiplină, cu un public cald şi primitor, cu interpreţi de valoare, fiind prezentă şi mama la ambele concerte, ceea ce mi-am dorit din copilărie. Sunt nişte trăiri şi emoţii de nedescris, şi acest lucru se datorează Confederaţiei Naţionale şi Federaţiei Sindicatelor din Moldova, în frunte cu Victor Talmaci şi Oleg Buza, care mi-au împlinit acest vis şi cărora le datorez mult respect şi le mulţumesc nespus, că au avut puterea şi curajul de a face lucruri unice, dând un mare exemplu în istoria Artei Naţionale.


- Chiar astăzi, vei susţine un concert la Casa raională de Cultură din m. Hânceşti cu genericul….. Ce aşteptări şi emoţii ai?


- Desigur, că am emoţii şi aşteptări mari. În luna mai anul curent, când am evoluat pe scena Filarmonicii Naţionale în cadrul celui de al doilea concert de-al meu, în sală au fost prezenţi peste 80 de bibliotecari din raionul Hânceşti, care prin susţinerea şi aplauzele lor, au făcut să-mi dea lacrimi în ochi, lacrimi de fericire şi emoţii mari. De acea, cu mare drag am venit să cânt pentru publicul din raionul meu, căci este un public primitor şi cald pentru care voi veni să cânt oricând.


- Şi ultima întrebare, ce visuri mai are Viorel Mahu, pe care ţine neapărat să le realizeze?


- Îmi doresc mult ca să mai pot susţine un concert, dar de data aceasta deja la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, de unde, de fapt, au pornit paşii mei pe marea scenă, iar până atunci, aş vrea să reuşesc să mai scriu încă câteva cântece patriotice. În cadrul acestui concert intenţionez să lansez şi cel de-al treilea album cu melodii patriotice.


- Îţi mulţumim pentru interviu şi îţi dorim succese!


Tatiana TODOSEICIUC

120 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco