• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Irina Talmaci, directorul IP Centrul raional de cultură „Conacul Manuc Bey”

Actualizată în: 19 Aug. 2019„Complexul Manuc Bey este unic în felul său prin galeriile subterane şi dimensiunile magnifice ale construcţiilor edificiilor”

-Dna Talmaci, Conacul Manuc Bey a renăscut, după mulţi ani de decădere, devenind unul din cele mai frumoase puncte de atracţie din ţară pentru turiştii interni şi externi. Ce-i fascinează în mod deosebit pe turişti când vizitează Conacul?-Complexul istorico-arhitectural al familiei Manuc Bey Mirzaian din mun. Hânceşti este unul dintre cele mai atractive monumente istorice pentru turiştii locali şi cei străini. Este inclus cu nr. 540 în Registrul monumentelor ocrotite de stat al Republicii Moldova. Pe timpuri, acesta se întindea pe o suprafaţă de cca 10 ha. Pe teritoriul său erau amplasate cca 10 edificii, în prezent s-au păstrat 4 clădiri, ce sunt vizitate zilnic de zeci de turişti: Palatul Princiar (1857-1861, reconstruit în 2014-2016), cu o subterană de peste 200 ani, care are o lungime de cca 70 metri, Casa Vechilului (1857-1858, reconstruită în 2014-2016), Casa Iamandi (în prezent Muzeul de Istorie şi Etnografie raională şi Castelul Vânătoresc (construit în 1881) cu Turnul de pază.-Dacă facem un tur virtual prin Conac, ce putem vedea aici?

-Efectuând un tur virtual prin Complexul istorico-architectural Manuc Bey, puteţi vedea două clădiri muzeistice, dintre care: Muzeul de Istorie şi Etnografie, care se află în Casa Iamandi. În acest muzeu sunt propuse spre vizualizare exponate permanente din trecut ale ţinutului Hânceşti, vestimentaţia populară a anilor 50 şi covoare de peste 100 de ani, război de ţesut funcţional din sec. XIX, unelte de muncă ale ţăranului şi obiecte din lemn din sec. XIX, obiecte ce ţin de istoria Republicii Moldova sec. XIX-XX şi multe altele. Palatul Princiar cu biblioteca raională în mansardă şi douăsprezece săli. Sala de întâlniri oficiale, salonul muzical, sala de vinuri, biblioteca, biroul de serviciu, dormitorul princiar, sufrageria, sala de odihnă, sala de conferinţe, galeria de picturi, dormitorul pentru copiii şi în final subsolul cu o vinărie inaugurată, unde vizitatorii la dorinţă pot degusta vinurile meleagului natal, sala mini-muzeu şi subterana, ce trezeşte uimire, “podeaua veşnică” din cărămidă pusă pe coastă, toate având o coloristică inedită ce merită de văzut.-Cât de interesaţi sunt turiştii din ţara noastră să descopere această perlă arhitecturală? Dar străinii?

-Întrucât Republica Moldova tinde să dezvolte turismul naţional şi internaţional, muzeele devin un obiect strategic din acest punct de vedere, cărora li se acordă o importanţă deosebită din partea turiştilor. Avem în ţară numeroase locuri minunate, interesante şi chiar unice, dintre care face parte şi Complexul Manuc Bey, unic în felul său, prin galeriile subterane şi dimensiunile magnifice în timp a construcţiilor edificiilor, ce atrag turiştii locali şi străini.-Adineauri - reşedinţa familiei Mirzaian, azi - Centru de Cultură, în cadrul căruia se desfăşoară diferite activităţi cu caracter cultural... Ce evenimente găzduieşte Conacul pe parcursul anului?

-Anul acesta, Centrul de Cultură Conacul Manuc Bey Hânceşti a organizat un şir de concursuri în legătură cu Ziua Europei şi Ziua Îndrăgostiţilor, Ziua Copiilor, s-au expus expoziţii tematice în mai multe concepte, expoziţiile permanente, la fel, mereu se completează cu exponate noi. Pentru prima dată a fost organizată Noaptea Muzeelor, unde am avut în calitate de invitaţi grupul Rock OB Sound, care au creat o atmosferă de relaxare şi bună dispoziţie. În luna iunie, la expoziţia “Republica Moldova prezintă” din or. Braşov, România, am participat cu promovarea numelui muzeului nostru. Pe parcurs vor fi organizate diverse evenimente şi concursuri, despre desfăşurarea cărora vom anunţa în prealabil pe reţelele de socializare.
-Şi dacă ne referim la evenimente, să vorbim şi despre Festivalul fructelor de mare care se va desfăşura aici în premieră la 25 august. La ce să ne aşteptăm şi de ce s-a ales anume această locaţie pentru un festival atât de exotic?

-Evenimentul din 25 august este organizat de un agent economic în parteneriat cu Centrul raional de Cultură, cu un concept interesant, ce nu s-a mai organizat până acum în RM. S-a ales această locaţie cu scopul de a susţine şi promova Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, oferindu-se în acest sens incinta teritoriului pentru organizarea festivalului.-Conacul necesită ultimele retuşuri în ce priveşte infrastructura – reparaţia căilor de acces, iluminare, îngrădire ş.a. Cât de curând sunt prevăzute aceste lucrări pentru ca instituţia să strălucească la propriu şi la figurat, la fel ca pe vremuri?

-Într-adevăr, se depun eforturi şi se efectuează o muncă enormă zilnică pentru a realiza aceste deziderate, precum şi pentru iniţierea, desfăşurarea proiectelor şi a programelor culturale şi de dezvoltare a turismului naţional cultural şi istoric.


-Vă mulţumim pentru interviu!

Elena ZAIŢEV

191 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco