• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Maria Bodişteanu, conducătorul cercului „Design vestimentar”

„Meseria de croitor este foarte solicitată în Moldova şi nu doar, şi poate asigura un trai decent celui care o mânuieşte în orice colţ al lumii s-ar afla”

-Dna Bodişteanu, pentru început, povestiţi-ne despre cercul „Design vestimentar” pe care îl conduceţi la Centrul de Creaţie…


-În anul 2017, la iniţiativa dnei Nadejda Arabov, directoarea Centrului de Creaţie, am decis să instituim în cadrul Centrului unui cerc de Design vestimentar. Am plasat anunţuri pentru a invita doritori şi am văzut că copiii au fost foarte entuziasmaţi de activitatea cercului. Deja activăm de doi ani şi la moment frecventează cercul 19 copii, dintre care 2 băieţi. Avem activităţi de două ori pe săptămână. În timpul orelor, confecţionăm diverse lucrări din bucăţi de stofă, copiii învaţă să coase atât manual, cât şi la maşina de cusut, pictăm pe ţesătură şi creăm colecţii. Tot ce mi se pare interesant şi este actual, eu le prezint copiilor şi confecţionăm împreună, dând o nouă viaţă materialelor cu care lucrăm. Aceste deprinderi le vor fi de folos în viaţă chiar dacă nu vor profesa în acest domeniu.


-În cadrul acestui cerc, copiii sunt motivaţi să-şi dezvolte creativitatea şi imaginaţia creând diverse articole vestimentare şi accesorii. Cu ce lucrări confecţionate de discipolii Dvs. vă mândriţi cel mai mult?


-Desigur, că pe parcursul activităţilor punem accentul pe dezvoltarea abilităţilor şi gândirii creative pentru crearea obiectelor unice. Copiii sunt foarte fericiţi să-şi vadă lucrările realizate, să parcurgă toate etapele – începând de la schiţă până devin obiecte decorative care pot fi dăruite celor dragi sau purtate ca accesorii. Acestea sunt cele mai reuşite lucrări – cele pe care copiii le poartă sau le dăruiesc cu mândrie celor dragi.


-În ce mod ar trebui promovate lucrările copiilor sau poate vândute, pentru ca ei să simtă că eforturile lor sunt apreciate? Participaţi la târguri sau expoziţii cu vânzare?


-Participăm în cadrul tuturor expoziţiilor şi târgurilor locale, la care suntem invitaţi. Copiii doritori să participe vin cu lucrările pe care vor să le comercializeze. Ei se pregătesc din timp pentru astfel de evenimente şi depun efort pentru ca lucrările lor să fie apreciate şi achiziţionate de vizitatori. De asemenea, eu îi încurajez să prezinte şi colegilor de clasă, vecinilor şi rudelor lucrările pe care le confecţionează, pentru ca, în aşa mod, ei singuri să-şi promoveze munca şi să-şi creeze deprinderi antreprenoriale. De asemenea, eu public pe pagina online a Centrului de Creaţie poze cu lucrările copiilor, dacă cuiva îi trezesc interesul putem îndeplini şi unele comenzi.


-Dvs. sunteţi şi profesoară de teorie la Şcoala Profesională din mun. Hânceşti, la specialitatea Cusătoreasă. În condiţiile în care în ţara noastră nu este dezvoltată industria confecţiilor, cât de necesară şi practică este această meserie?


-Republica Moldova are tradiţii în industria textilelor şi în prezent activează foarte multe fabrici de confecţii şi ateliere vestimentare. Sunt foarte solicitate profesiile de cusător, croitor, inginer-tehnolog în industria textilă. Ştiu că foarte multe companii angajează lucrători la meseria de cusător, cu şi fără experienţă. Această profesie este foarte solicitată în Moldova şi nu doar, şi poate asigura un trai decent celui care o mânuieşte în orice colţ al lumii s-ar afla. Important este să iubeşti ceea ce faci. Asta e ceea ce încerc să le insuflu elevilor mei.


-Ştim că, având studii în Arte, aveţi o predilecţie aparte pentru pictură, iar mai nou, pentru pictura pe pânză, creând torbiţe eco pictate manual. Ce vă inspiră să creaţi aceste obiecte practice dar şi artistice totodată?


-Pentru ca orele din cadrul Centrului de Creaţie sa fie atractive pentru copii, trebuie să venim permanent cu activităţi interesante lor. Am o dragoste deosebită faţă de pictură şi cum sunt populare genţile eco şi produsele autentice, hand-made, am propus şi copiilor să-şi facă câte o torbiţă personalizată care le-ar pune în evidenţă individualitatea şi creativitatea. Sunt unii copii care deja au confecţionat nu doar una ci câteva torbiţe frumoase şi practice. Inspiraţia vine din natură şi din ceea ce vedem în jurul nostru. Fiecare pictează ce doreşte, eu doar îi ajut să-şi realizeze lucrările. În acest mod, cultivăm şi aprecierea faţă de mediu, promovând alternative pentru pungile de plastic.


-Pentru ca în ţara noastră un om de artă, dar şi copiii care studiază la acest profil, să-şi valorifice potenţialul, de ce ar fi nevoie (expoziţii, ateliere, schimb de experienţă peste hotare, investiţii etc.)?


-E o întrebare foarte complicată, care implică mai mulţi factori. Dar, ca părinte, consider că noi trebuie să ajutăm copiii să-şi descopere talentele şi potenţialul creator, lăsându-i să participe la activităţile care le plac lor, fie pictură, sport, muzică, dans, tehnologii, gătit, grădinărit, îngrijirea animalelor etc. Orice activitate creativă îi dezvoltă şi îi va ajuta în viitor să fie independenţi şi fericiţi. Noi, părinţii, trebuie să fim alături de copii şi să-i ajutăm în explorarea lumii înconjurătoare. Fiecare copil are talentele sale. Noi doar avem sarcina să-i ajutăm să şi le descopere, să-şi poată alege profesia pe care vor dori să o îmbrăţişeze când vor fi maturi. În orice profesie poţi avea succes, dacă o faci cu dedicaţie şi dragoste.

-Vă mulţumim pentru interviu!

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco