• Curierul de Hâncești

La o cafea cu…. Medicul ORL – ist Adriana OSADCIUC


„Important este, ca fiecare dintre noi să conştientizeze că sănătatea depinde de noi, înşine, de modul de viaţă pe care-l ducem!”

Temperatura sub 0 grade, aerul rece şi gerul aspru, clima prea uscată sau prea umedă, evident că în mare parte pot favoriza apariţia bolilor aparatului ORL în timpul iernii. Dacă la acestea mai adăugăm şi neglijenţa privind protecţia pe timp de iarnă a organelor de respiraţie, auditive şi nazale, atunci cu siguranţă acestea ne vor da anumite complicaţii, în care ne poate ajuta doar sfatul unui doctor. Medicul de ORL- ist de categorie superioară Adriana Osadciuc, din cadrul  Secţiei Consultative a Spitalului raional Hânceşti, ne explică ce putem face pentru a preveni şi combate diverse boli ale aparatului ORL.


-Dnă Osadciuc, spuneţi-ne cum arată o zi de muncă obişnuită a unui medic – otorinolaringolog (ORL)?


-Probabil, ca şi la orice medic dintr-o instituţie medicală consultativă, unde contingentul de pacienţi este în preponderenţă din localităţile rurale. Până la începerea consultării bolnavilor, evident că, cabinetul este pregătit de asistenta medicală. În primul rând, sunt consultaţi pacienţii programaţi şi cei îndreptaţi de medicul de familie, precum şi cei de urgenţă. Eu de obicei, mă strădui să-i primesc pe toţi, chiar şi cei veniţi direct la mine în consultarea unui medic ORL - ist, luând în consideraţie că vin de la sate, şi pentru a nu face atâtea drumuri inutile, mă strădui să-i consult şi să le indic tratamentul corespunzător. 


-Care sunt cele mai frecvente boli din domeniul ORL (otorinolaringologie) în timpul iernii şi cum se manifestă acestea?


-În această perioadă cele mai frecvente maladii sunt infecţiile respiratorii virale acute (IRVA), gripa, otitele, rinitele, anginele şi sinuzitele. De asemenea, în această perioadă se acutizează adenoiditele, deoarece este sezonul rece, vegetaţiile adenoide suferă mai frecvent. Aceasta se manifestă prin respiraţie dificilă a nasului, eliminări apoase şi purulente din nas, somn cu gura deschisă, sforăit, etc. 

-Dnă doctor, ce tratament ar trebui să urmăm în vederea combaterii rinitelor şi otitelor?

-Rinita este cauzată de o infecţie virala sau bacteriană, care se manifestă prin inflamarea mucoasei nazale. Există trei tipuri de rinită: rinita infecţioasă, care include infecţia bacteriană acută şi cronică, rinita non-alergică cu formele: autonomă, indusă de medicamente, precum şi rinita medicamentoasă şi cea de-a treia forma: rinita alergică.


Pentru rinita infecţioasă, care cel mai des este întâlnită în această perioadă, se administrează decongestionante,  (picături pentru nas), aburi la picioare, infuzii din plante medicinale. Cel mai frecvent de această maladie suferă copiii, având mucoasele nazale nedezvoltate complet. 

  Otita este o complicaţie a rinitei şi IRVA, care se manifestă prin dureri în urechi, auz scăzut, somn neliniştit, febră, dureri de cap. Pe lângă administrarea tratamentului medicamentos specific acestei boli, recomandăm pacienţilor să aplice după ureche pungi umplute cu sare sau nisip încălzit, picături în nas, şi analgezice. În majoritatea cazurilor, infecţia se transmite de la nas la ureche, mai bine zis rinita poate trece în otită, din cauza necurăţirii corecte a nasului. Mucozităţile care ies uşor vor fi eliminate dacă sufli nasul corect. Suflarea incorectă a nasului poate produce mari neplăceri, printre care şi agravarea otitei. După administrarea picăturilor în nas, (picături decongestionante), deschide gura, ţine o nară închisă, astupând-o cu degetul şi suflă uşor cealaltă nară, cu gura deschisă, acoperă nara pe care ai suflat-o deja şi suflă cealaltă nară uşor. 


-Aţi vorbit mai sus de vegetaţiile adenoide. Cum se manifestă acestea şi ce complicaţii pot apărea în cazul netratării vegetaţiilor adenoide şi rinite?


-Până la un an toţi copiii au vegetaţii adenoide, la copiii cu imunitatea scăzută, acestea adeseori fac probleme. Vegetaţiile adenoide se pot mări atât de mult încât pot obstrua comunicaţia dintre nas şi gât, împiedicând scurgerea secreţiilor, mărindu-se acestea apăsă pe canalul lui Eustachio şi provoacă astfel otite. Aceasta se întâmplă din simplul motiv că nu este aşa-zisa aeraţie în cavitatea nazală şi tubul lui Eustachio . În cazul acesta, se administrează picături nazale, soluţie fiziologică de 0,09%, băi calde la picioare, o consultare adăugătoare a medicului. 


-În practica Dvs. de medic ORL – ist aţi avut pacienţi care s-au adresat pentru a-şi face o corecţie a deviației de sept? Şi pe cât de periculoase sunt aceste anomalii pentru sănătate? 


-Da, au fost foarte multe cazuri. De fapt, ce este un sept deviat? Fiziologic, nasul este despărţit de septul nazal. În normă, acesta este drept, respiraţia nazală este liberă din ambele părţi. Sunt persoane care se nasc cu septul nazal deviat, dar în cele mai multe cazuri, acesta se deviază de pe urma anumitor traume. Când deviația de sept nazal este severă, poate bloca o parte sau ambele părţi ale nasului și poate reduce fluxul respirator producând dificultate în respirație. Doar în cazul în care persoana are careva deficienţe de respiraţie, ea se operează. Se recomandă ca această intervenţie să fie făcută după împlinirea vârstei de 16 ani, când scheletul feţei este format deplin, pentru a nu apărea ulterior nişte modificări neplăcute, şi respectiv cel mai bine  - primăvara, când avem temperaturi şi condiţii prielnice de adaptare a organismului. 


-Cabinetul medicului ORL- ist dispune astăzi de utilajul medical necesar pentru investigarea, consultarea şi diagnosticarea bolnavilor ce se adresează la Dvs.?


-Pentru nivelul nostru eu cred că avem tot utilajul necesar. În cazul unor investigaţii medicale mai complicate, şi anume, tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică a sinusurilor paranazale, endoscopia intranazală, endoscopia laringelui, etc., pacienţii sunt îndreptaţi în centrele diagnostice din capitală, cu care CNAM are încheiate contracte de prestare a serviciilor medicale gratuite. Ulterior, cu rezultatele investigaţiilor, pacienţii se întorc la noi pentru recomandarea tratamentului necesar. 


-Care sunt cele mai bune metode de prevenţie pentru bolile de care aţi vorbit mai devreme?


-În primul rând, să se adreseze la timp la medicul specialist. Pentru ridicarea imunităţii în organism, să consume cât mai multe fructe şi legume, precum şi administrarea unor vitamine recomandate de medic. Să se evite aglomerările publice şi după posibilitate să meargă măcar o dată pe an la mare sau la munte.  Nu mai puţin important este şi practicarea sportului, plimbări la aer liber înainte de somn şi limitarea timpului petrecut în faţa calculatorului, care, evident, vă scade din imunitate. 


-Ce se întâmplă în cazul în care pacientul întârzie să meargă la medicul ORL – ist?


-Consecinţele pot fi variate, dar şi adeseori neplăcute. O simplă rinită trece în sinuzită sau în otită. Adeseori angina, nefiind tratată corespunzător sau până la capăt duce la tonzilită cronică (inflamaţia amigdalelor), iar aceasta aduce după sine complicaţii severe, încât ulterior puteţi fi diagnosticat cu reumatism, maladia rinichilor, articulaţiilor, etc. Important este, ca fiecare dintre noi să conştientizeze că sănătatea depinde de noi, înşine, de modul de viaţă pe care-l ducem, sau după cum a spus un mare filosof, „fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli”, de aceea preţuiţi-vă valoarea sănătăţii Dvs. Fiţi sănătoşi şi frumoşi la suflet!


-Dnă Osadciuc, vă mulţumim pentru discuţia foarte interesantă şi utilă!Tatiana Todoseiciuc

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco