• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Nadejda Arabov, directorul Centrului de Creaţie a primăriei Hânceşti

„Copiii au nevoie de acţiuni care să le împlinească setea de cunoaştere şi să le creeze stări de emoţie profundă, ce sunt satisfăcute prin procesul de creaţie”


-Nadejda, recent ai preluat funcţia de director al Centrului de Creaţie pentru copii. Care sunt obiectivele pe care ţi le-ai propus venind în această funcţie?


 -În primul rând, sunt ferm convinsă că mun. Hânceşti are nevoie de un astfel de centru, un centru al copiilor şi tinerilor, unde să aibă posibilitatea de a petrece  timpul liber frumos, antrenând anumite abilităţi şi dezvoltând competenţe utile, care să ducă la formarea şi dezvoltarea personală. Scopul programului educativ al Centrului de Creație pentru Copii constă în implicarea copiilor şi tinerilor în activităţi/cercuri, concepute şi organizate în baza intereselor şi preocupărilor lor, să pună în valoare talente şi vocaţia acestora în diferite domenii şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale. Obiectivele pe care mi le propun spre realizare pe parcursul activităţii sunt: perfecţionarea cadrelor didactice prin oferirea serviciilor de formare continuă atât la nivel de instituţie, cât şi în afara acesteia; asigurarea unui climat intern stimulativ bazat pe relaţii de încredere şi colaborare; organizarea activităţilor de informare despre oferta centrului, cât şi de cercetare a intereselor copiilor/tinerilor; îmbunătăţirea participării cantitative şi calitative a elevilor la concursuri, festivaluri, expoziţii; dezvoltarea parteneriatelor şcoală-familie-ONG-uri-APL-agenţi economici.  


-Tu ai făcut studii în domeniul artei decorative, dar ai activat în calitate de profesor la Şcoala Profesională. Ce te-a determinat să aplici la funcţia de director al Centrului de Creaţie?


 -Părinții mereu au avut grijă ca după orele de şcoală să fiu implicată şi în alte activităţi, de aceea am făcut dans, vioară, croşetă, engleză, română până la momentul când am făcut eu alegerea de a merge la Şcoala de Arte, secţia pictură, ceea ce mi-a determinat şi viitorul, primii mei profesori fiind S. Conencov şi M. Croitoru. După absolvirea gimnaziului, am mers la Colegiul de Artă Decorativă din Chişinău, unde am studiat bazele artei decorative: ceramica, sculptura, imprimeul, tapiseria, designul vestimentar, giuvaergia, ornamentica. A urmat apoi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, specialitatea Design vestimentar, pe care am absolvit-o cu succes. La acel moment deja mă afirmasem ca designer de bijuterii, participam la diferite prezentări, concursuri, şedinţe foto, expoziții.


Revenind acasă, în Hânceşti, m-am gândit că ar fi bine să fiu angajată cu „acte în regulă”, fiind deja cu statut de casatorită şi mămică. Experiența pe care am acumulat-o la Şcoala Profesională din Hânceşti, fiind angajată ca profesor la meseria Cusătoreasă (industria confecțiilor), este foarte valoroasă, pentru că mi-am antrenat anumite abilități. Îmi place să învăţ şi să aflu lucruri noi, îmi place lucrul în echipă, respect colegii, am învăţat să-mi organizez timpul şi activitatea care urmeză să o desfășor, să fiu sigură pe mine şi altele. Am participat la concursul de ocupare a funcției de director la Centrul de Creație pentru Copii din simplă curiozitate şi pentru că îmi place să cresc şi să mă realizez atât eu, cât şi să-i ajut pe cei din jurul meu să se dezvolte. Voi depune tot efortul ca să creez condițiile favorabile pentru aceasta.  


-Te-ai ciocnit deja cu unele provocări cărora trebuie să la faci faţă, anumite probleme sau impedimente în activitatea Centrului ca ansamblu?  


-În pofida faptului că probleme sunt multe (lipsa sediului, oferta instituţiei limitată, lipsa curriculumului pe discipline specifice învăţământului extraşcolar, baza tehnico-materială insuficientă pentru realizarea la nivel a activităţilor), sunt optimistă şi convinsă că prin muncă şi susţinere le vom reuşi pe toate. Apar multe întrebări, întrucât sunt nouă în funcţie, dar găsesc răspunsul şi soluţia datorită susţinerii pe care o primesc din partea Direcţiei Învăţământ şi a primăriei şi, pe această cale, le mulţumesc mult pentru acest sprijin.


 -Centrul de Creaţie îşi începe activitatea în 15 septembrie. Cu ce noutăţi veniţi? Ce ocupaţii le propuneţi copiilor în timpul liber din afara orelor de şcoală?


 -Începem noul an şcolar cu o zi a uşilor deschise, pe 15 septembrie, ora 15.00, în incinta LT „M. Lomonosov”, unde va avea loc un dialog direct cu beneficiarii şi părinţii acestora pentru a identifica interesele şi pasiunile copiilor interesaţi şi pentru a oferi o prezentare mai detaliată a ofertei instituţiei. Suntem deschişi pentru colaborare, sugestiile de îmbunătăţire fiind binevenite. La moment, instituţia noastră înscrie copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani la următoarele cercuri: Pictură, Decoraţiuni ambientale, Arta biserului, Croşetă, Ansamblul de fluierişti, Ansamblul folcloric „Crăiţele”, Ansamblul vocal-instrumental (tobe, clape, chitară), Dans popular, Prelucrarea lemnului artistic, Bijuteria hand-made. Îndemn copiii, tinerii, părinții și buneii să ne pășească pragul, suntem bucuroși să răspundem la întrebări şi să oferim o informație mai amplă despre activitatea centrului, zilnic, între orele 8.30 – 17.00, în incinta LT “M. Lomonosov”, str. M.Hîncu 132, etajul II, biroul 11. Activitățile pentru anul I de studii vor începe din 18 septembrie, conform orarului stabilit în cadrul ședințelor. Vreau să menționez că programul de studiu al Centrului cuprinde nu doar activitățile desfășurate în cadrul orelor, dar și ieșiri la concursuri, evenimente, festivaluri, expoziții, concursuri.  


-Tu ai o experienţă frumoasă în confecţionarea bijuteriilor hand-made şi vrei să le împărtăşeşti din această experienţă şi copiilor. Ce aşteptări ai?


 -Marea mea pasiune a fost şi este bijuteria confecţionată manual, de aceea sunt bucuroasă să împart din experienţa mea copiilor şi să descoperim împreună această ramură a artei decorative, care este fermecătoare prin aceea că oferă libertate de a crea, libertate de a explora şi de a cerceta, libertate de exprimare şi de a fi tu însuţi. Deoarece acest domeniu oferă o diversitate de materiale: lut polimeric, ţesătură, lemn, pietre semipreţioase, croşetă, fibre vegetale, furnituri metalice, cred că copiilor le va fi interesant să lucreze cu aceste materiale.  


-Dispun conducătorii cercurilor de toate condiţiile şi atributele necesare muncii?


-Desigur că echipamentul şi materialele didactice necesare în mare parte lipsesc, condiţiile nu sunt tocmai cele mai bune, dar, având în vedere că activităţile sunt gratuite, elevii îşi asigură cele necesare după posibilităţi, o parte din atribute fiind oferite şi de instituţie. Este de remarcat faptul că şi cadrele didactice din instituţie se implică cu forţele proprii în dotarea cu atribute de lucru.  


-Şi, în final, de ce crezi că este important ca copiii să fie antrenaţi în activităţi extraşcolare şi cum ar putea ei mai bine să-şi aleagă domeniile de interes?  


-Potrivit Ghidului Metodologic „Managementul activităţilor extraşcolare”, şi eu sunt absolut de acord cu aceste afirmaţii, şcoala, oricât de bine ar fi organizată, oricât de bogat ar fi conţinutul curricular pe care îl comunică elevului, nu poate satisface setea de investigare şi cutezanţă creatoare – trăsături specifice copiilor. Ei au nevoie de acţiuni care să le extindă lumea lor spirituală, să le împlinească setea de cunoaştere, să le creeze stări de emoţie profundă, descoperind, apreciind, formându-şi propriile convingeri, atitudini, comportamente. Atunci când creează, ei îşi satisfac aceste necesităţi. În acest sens, pentru a ajuta elevii să se determine asupra domeniului de interes, am conceput nişte chestionare, pe care urmează să le repartizăm  prin instituţiile de învăţământ din municipiu, sperând la un feedback cât mai pozitiv.


  -Mulţumim pentru interviu şi-ţi dorim mult succes alături de colectivul pe care îl conduci!Elena Zaițev

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco