• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Stela Casian, membră a comunităţii cetăţenilor Republicii Moldova în Japonia

La o cafea cu Stela Casian, membră a comunităţii cetăţenilor Republicii Moldova în Japonia, originară din c. Cărpineni„Când am început să pictez nu pentru mine, ci pentru oameni, ca să-i fac pe ei fericiţi, atunci lucrările mele au căpătat mai mult sens”

-Stela, pentru început, te rugăm să ne povesteşti cum ai ajuns să te stabileşti în Japonia? A fost greu procesul de adaptare?


-În anul 2000, când eram studentă la Facultatea de Geografie a Universităţii de Stat din Tiraspol, am făcut cunoştinţă cu viitorul meu soţ, originar din Japonia, prin intermediul unei organizaţii studenţeşti din care ambii făceam parte. Am trăit puţin în SUA, unde am avut şansa să învăţ portretismul în ulei, în statul Indianapolis. De mică visam să devin pictor, deşi mama îşi dorea să mă vadă profesoară de geografie! Profesorul meu de pictură îşi punea mari speranţe în talentul meu, la fel ca soţul meu, care m-a încurajat mereu să continui să pictez. La nunta noastră, pe care am făcut-o în Moldova, au venit şi părinţii soţului meu, care, însă, au insistat să ne întoarcem în ţara lor de baştină. Acum locuim cu familia lui, în oraşul Tsu, prefectura Mie, avem trei copii foarte creativi, iar adaptarea încă mai continuă. Viaţa aici e un continuu proces de învăţare din toate punctele de vedere - şi profesional, şi personal!

-Ce te-a impresionat cel mai mult la cultura niponă, gastronomia şi modul de viaţă din “Ţara soarelui răsare”? Dacă ai face o paralelă cu R. Moldova, care ar fi plusurile şi minusurile?


-M-au impresionat în primul rând locurile extrem de pitoreşti! Templurile, festivalurile, cultura, oamenii, acurateţea, punctualitatea, hărnicia care îi caracterizează şi mâncarea desigur! În special peştele crud „sashimi”, care se consumă cu sos de soie şi wasabi! Cred că la capitolul minusuri şi plusuri ale celor două culturi nu am să spun nimic, sunt foarte diferite, şi, în plus, japonezii sunt şi ei un popor ca toate celelalte, cu mai bune şi cu mai puţin bune!


-Recent, ai devenit câştigătoarea premiului de aur al concursului „Reflectă lumea în kimono”. În ce constă concursul şi ce înseamnă pentru tine acest premiu?


-Da, într-adevăr, a fost o mare onoare să devin deţinătoarea premiului de aur al concursului designelor „Reflectă lumea în kimono”, competiţie organizată de către Asociaţia de prelucrare a textilelor, cu susţinerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei al Japoniei, Guvernului prefectural şi primăriei oraşului Kyoto. Pictura întruchipează simbolurile ţării noastre, un cocostârc, viţa de vie cu struguri, un peisaj rustic. Scopul principal al acestui concurs este de a prezenta lumii cultura tradiţională japoneză în contextul Olimpiadei din anul 2020 prin crearea unui design sau model care să poată exprima cultura şi tradiţia Republicii Moldova pe kimono japonez. În asemenea manieră, organizatorii îşi propun încurajarea interacţiunii dintre culturile străine şi Japonia. Tema „Reflectă lumea în Kimono” a reunit în cazul Republicii Moldova peste 32 de lucrări ale designerilor din Japonia şi de peste hotare. Medalia de argint i-a fost conferită designerului japonez Kayoko Tuzuki.-Ce-ţi place să reflectezi mai mult în picturile tale? Ce mesaje transmit acestea?


-Când ne-am mutat cu traiul în Japonia, pictam până la ora 3 noaptea, până a apărut primul copil. Atunci m-am oprit! Dar soţul meu a insistat să continui să pictez. Unicul moment când mă puteam aşeza să pictez era atunci când alăptam. După ce am născut cel de-al doilea copil, soţul m-a ajutat să mă alătur unui grup de pictori care se adunau din toată Japonia, pictau împreună şi expuneau lucrările, de dimensiuni foarte mari, la Muzeul Mitropolitan din Tokyo. De 10 ani fac şi eu parte din acest grup, fapt care m-a ajutat să cresc foarte mult din punct de vedere profesional. Am primit multă critică, dar şi multe premii. La început mă concentram să desenez ce vreau eu. Majoritatea lucrărilor mele reprezentau lumea mea interioară – extaz, inspiraţie, fericirea venirii pe lume a primului copil, dificultăţile din timpul sarcinii cu cel de-al doilea copil etc. Toate momentele importante din viaţa mea s-au transpus în pictură – şi cele de succes, şi cele de dezamăgiri. Dar, puţin câte puţin, îmi adaptez stilul, cooperând cu publicul şi aşa cred că este mai corect. Acum mă orientez spre ce ar dori consumatorii de artă să vadă, să cumpere şi să pună pe perete într-un loc drag. Când mi-am schimbat viziunea şi modul de a gândi, când am început să pictez nu pentru mine, ci pentru oameni, ca să-i fac pe ei fericiţi, atunci lucrările mele au căpătat mai mult sens – şi în calitate, şi în semnificaţie!


-Ştim că îţi expui lucrările într-o galerie… Povesteşte-ne despre modul în care îţi promovezi picturile.


-Nu am încă o galerie a mea personală, decât cea online, deşi casa noastră s-a transformat într-una! Adică în casa noastră nu mai avem pereţi goi. Dar, cum am spus mai sus, expun lucrările mele împreună cu alţi pictori la Muzeul Mitropolitan din Tokyo în fiecare an, iar la Muzeul prefectural din prefectura Mie o dată pe an. De asemenea, o galerie din oraşul nostru îmi găzduieşte vernisajele de 2 ori pe an şi o galerie din oraşul vecin, la fel, de 2 ori pe an. În plus, mai particip şi la diferite concursuri, cum a fost şi cel al designelor.


-Ce ţi-ar plăcea să „împrumute” ţara noastră de la japonezi, pentru a fi mai dezvoltată şi mai atractivă pentru turişti, dar şi pentru cetăţenii săi care emigrează în masă?


-Eu cred că noi, moldovenii, trebuie să păstrăm şi să promovăm ceea ce avem mai frumos – valorile noastre, tradiţiile, obiceiurile! Poporul nostru este foarte bogat în ceea ce priveşte cultura, doar că trebuie să fim mai încrezuţi în forţele noastre, în patrimonial nostru şi în moştenirea noastră culturală!


-Mulţumim pentru interviu!

-Cu plăcere! Şi eu vă mulţumesc!


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco