• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Valentina Holban, medic de familie la CS Lăpuşna-Păşcani„Aflând din internet diverse metode de tratament, pacienţii le aplică fără consultaţia medicului, dar nu iau în calcul faptul că fiecare persoană este individuală”


-Dna Holban, pentru început, văr rog să ne faceţi o privire de ansamblu asupra pacienţilor Dvs. şi afecţiunilor cu care aceştia se adresează cel mai frecvent.

-Se ştie faptul că populaţia noastră îmbătrâneşte, în schimb maladiile „întineresc”. Dacă acum 20-30 de ani, maladiile cardio-vasculare şi digestive se întâlneau mai des la persoanele cu vârstă înaintată, acum se regăsesc şi la tineri, şi la copii. În general, cel mai frecvent se adresează la cabinetul medicului de familie pacienţi cu maladii cardio-vasculare, digestive, osteo-articulare, mai puţin neurologice şi psihice. În ceea ce priveşte copiii, vin la medic cu viroze, amigdalite, adenoizi, bronşite şi dermatite alergice.


-Care sunt cauzele acestor afecţiuni şi metodele de prevenire/combatere?

-Cauzele acestor afecţiuni sunt diverse, începând cu cauza ereditară şi finalizând cu cea dobândită pe parcursul vieţii: o alimentaţie precară, nerespectarea regimului şi numărului de mese, expunerea îndelungată la stres, scurtarea timpului acordat odihnei şi somnului, ceea ce duce ulterior la instalarea oboselii cronice, insomniilor, migrenei. Cum am menţionat deja, tot mai des se întâlneşte la tineri hipertesiunea arterială, maladiile cardio-circulatorii, dislipidemiile (ridicarea valorilor colesterolului), obezitatea, motivul fiind modul de viaţă neglijent, o alimentaţie incorectă, consumul alimentelor semifabricate, conservelor, consumul de alcool la vârstă timpurie, fumatul, ce pot fi factori declanşatori şi pentru patologiile digestive. A preîntâmpina o maladie este mai uşor decât a o trata, costurile sunt mai mici, calitatea vieţii mai bună şi-n rezultat ne vom bucura de viaţă din plin. Pentru aceasta este necesară o alimentaţie bogată în fructe şi legume (preferabil crudităţi), în vitamine, proteine, microelemente şi fibre, respectarea regimului de luare a meselor, odihnă, somn, pentru a reîncărca organismul cu energia şi forţele necesare în lupta cu viruşii, bacteriile şi factorii nocivi externi. Un rol important în evitarea stresului la care ne supunem zilnic este şi practicarea sportului, activităţilor fizice şi gimnasticii, care îmbunătăţesc considerabil calitatea vieţii.


-Dacă ne referim la afecţiunile sezoniere – viroze, răceli, gripă etc., întrucât suntem în pragul sezonului rece, cum trebuie să le tratăm corect, mai ales la copii?

-Ca la orice început de toamnă, ce ne oferă zile cu mai puţin soare, scăderea temperaturii aerului, vânt mai rece şi umed, la uşa medicului de familie vin atât maturi, cât şi copii. Septembrie deschide sezonul virozelor, răcelilor şi gripelor, acutizării maladiilor cronice şi a stărilor de stres a organismului ce trece de la timp călduros la timp rece. La începutul toamnei, copiii ar trebui să se îmbolnăvească mai rar, fiindcă o vară întreagă au consumat legume şi fructe proaspete, dar, luând în calcul faptul că ei se reintegrează în colective la şcoală şi grădiniţă, unde se pot îmbolnăvi de la copiii cu o imunitate mai precară, respectiv se îmbolnăvesc şi ei mai des. Ca măsuri de profilaxie, care ar scădea riscul îmbolnăvirilor, putem menţiona: spălarea mâinilor la orice ieşire din baie şi înainte de luarea meselor, spălarea fructelor şi legumelor înainte de a le consuma, evitarea contactului cu bolnavii infecţioşi ce atestă strănut des, eliminări nazale, tuse şi febră, reluarea administrării vitaminei C, D3, care fortifică imunitatea, consumul crudităţilor, copiii cu anemie să ia preparate pe bază de fier, respectarea regimului somn-veghe, antrenarea copiilor în practicarea sportului, activităţilor fizice şi plimbărilor în aer liber. Aceste reguli, aplicate copiilor, sunt benefice în egală măsură şi pentru maturi.


-Ce greşeli trebuie să evităm atunci când administrăm un tratament?

-Nu negăm faptul că, aflându-ne într-o eră a internetului, de unde aflăm diverse metode de tratament pe care pacienţii le aplică fără consultaţia medicului, nu luăm în calcul faptul că fiecare pacient este individual (vârsta, modul de alimentaţie, patologiile asociate, predispunerile genetice), respectiv şi tratamentul trebuie prescris şi administrat individual, reieşind din datele clinice, obiective de laborator, etapa maladiei (acută sau cronică) etc. Greşelile principale pe care trebuie să le evităm în administrarea medicamentelor sunt: administrarea incorectă a dozelor medicamentului, unii pacienţi consideră că, administrând o doză mai mare, se pot trata mai repede; confundarea diferitelor medicamente prin denumirea lor comercială (asemănătoare), chiar dacă acestea sunt destinate unor boli diferite; administrarea medicamentelor cu acelaşi substrat farmacologic, dar denumiri comerciale diferite, de exemplu Cardiomagnil sau Aspivit (substratul farmacologic fiind acidul acetilsalicilic) sau medicamente cu acţiune şi efecte asemănătoare şi aici putem exemplifica prin faptul că multe mame, considerând că ibuprofenul şi paracetamolul administrat în febră sunt medicamente diferite, le pot da copiilor simultan ori chiar ele îşi administrează aceste preparate pentru a coborî febra mai rapid, neştiind că ambele au acţiune asemănătoare: antipiretică, analgezică, antiinflamatorie şi în acest caz pun viaţa copilului sau a sa în pericol, provocând intoxicaţii grave, hepatite toxice, dermatite alergice şi chiar deces. Dacă ne referim la creme, loţiuni medicinale, unii pacienţi consideră că, la o aplicare în cantităţi mai mari pe tegumente, erupţiile şi plăgile se vor vindeca în timp mai scurt, dar uită că aceste produse au ingrediente active ce pot duce la supradozaj, apariţia iritaţiilor pe piele etc. Alte greşeli – pisarea pastilelor pentru un efect mai rapid; nerespectarea căilor de administrare a medicamentului (per oral, intravenos, intramuscular, intravaginal, intrarectal); luarea medicamentelor fără consultarea prealabilă a unui specialist, un lucru foarte important fiind respectarea incompatibilităţii dintre medicamente. De luat aminte pentru mămici: un copil nu este un adult în miniatură şi dozele, medicamentele, forma medicamentului (soluţie, sirop) se administrează doar cele preconizate copiilor, în doze exacte, cu recipiente gradate.


-Ce măsuri trebuie să luăm toamna pentru a ne întări sistemul imunitar?

-Cum am menţionat mai sus, toamna e sezonul răcelilor, gripei şi virozelor. Sistemul imunitar va depune un efort imens pentru a le apăra, dar uneori acest lucru nu-i va reuşi întotdeauna. De aceea, e necesar ca organismul să fie protejat printr-o alimentaţie corectă, administrarea suplimentelor alimentare, evitarea stresului şi practicarea mişcării. Orice om trebuie să respecte un program de somn atât calitativ, cât şi cantitativ, de 6-8 ore, pentru revigorarea organismului, pentru diminuarea stării de oboseală şi menţinerea unui echilibru hormonal. În starea lor crudă, fructele şi legumele îşi păstrează toţi nutrienţii necesari organismului pentru a fi sănătos, de aceea trebuie consumate cu încredere. Un rol important în alimentaţie şi fortificarea imunităţii o au suplimentele alimentare, bogate în vitaminele A, E, C, D3, zinc, seleniu, omega 3,6, propolisul, echinaceea şi, nu în ultimul rând, pentru un corp sănătos şi o minte sănătoasă – să practicăm sportul.


-Ce alte boli se acutizează toamna şi cum le putem evita?

-Pe lângă viroze şi răceli, toamna se acutizează şi unele maladii cronice, ca bolile pulmonare (astmul, bronşitele alergice), alergiile (la mucegai, praf, ambrozie). Se acutizează şi bolile reumatice, când la pacient se intensifică durerile în articulaţii, se limitează flexibilitatea articulaţiilor, ca reacţie a organismului la schimbările de temperatură. Pentru a preveni aceste acutizări ar fi indicat să ne îmbrăcăm conform sezonului, hainele să fie călduroase, dar nu grele, purtarea corsetelor lombare, genunchierelor ce ţin aceste părţi ale corpului la cald. Alte afecţiuni care se acutizează sunt gastritele, ulcerele gastro-duodenale, când prin mărirea acidităţii gastrice se intensifică durerile de stomac, greaţă, balonare, vomă, cauza fiind fructele şi legumele care toamna sunt din abundenţă şi care sunt consumate crude. Pentru a diminua durerile, e preferabilă consumarea acestora în formă fiartă sau coaptă. Nu în zadar la 29 septembrie este marcată Ziua Internaţională a Inimii, întrucât la începutul sezonului rece se acutizează şi bolile cardio-vasculare, cauza fiind temperaturile scăzute, vântul rece şi umed, factori ce duc la modificarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac prin mecanismul de constricţie a vaselor sanguine. Pentru a conserva căldura şi a menţine constantă temperatura corpului, vasele de sânge se îngustează şi presiunea sângelui creşte. În această perioadă, se acordă o atenţie deosebită vestimentaţiei şi încălţămintei – să fie comode şi conform sezonului. Dacă vom ţine cont de toţi aceşti factori şi vom avea o bună colaborare cu medicul de familie, vom avea o sănătate mai bună şi o calitate a vieţii mai înaltă.

-Vă mulţumim pentru interviu!


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco