• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Vera Screaghin

„Cele mai vechi exponate din muzeu sunt fragmentele de oase de mamut, descoperite în s. Bălceana şi Bujor”


 La o cafea cu Vera Screaghin, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Hânceşti


-Dna Vera, povestiţi-ne cum a fost înfiinţat Muzeul de Istorie şi Etnografie Hânceşti?


 -Muzeul de Istorie şi Etnografie a fost fondat în anul 1975, în incinta Castelului de Vânătoare, edificat de arhitectul Alexandru Bernardazzi, iar expoziţia muzeului - în 1979. Fondatorul muzeului este Constantin Smolin, care mai mulţi ani a fost şi directorul acestei instituţii, un om care a pus suflet în munca de organizare şi edificare a acestui muzeu, colecţionarea pieselor şi amenajarea lor, fapt pentru care îi rămânem recunoscători. Activez aici încă de la fondare, începând cu funcţia de supraveghetor şi, din 2004, de director. M-am regăsit în această frumoasă profesie, cea de muzeograf, pe care o practic cu o deosebită plăcere şi care presupune o intensă colaborare cu oamenii. Nu-mi închipui că aş fi putut face altceva în viaţă cu atâta dăruire.


-Ce vestigii sunt expuse pentru vizitatori, care sunt cele mai vechi şi mai preţioase din colecţie?


-Patrimoniul muzeistic constituie cca 20 mii de piese: colecţii de arheologie, etnografie, carte religioasă, documente cu valoare istorică şi documentară (fotografii, acte, ziare) – toate importante pentru cunoaşterea istoriei. Cele mai vechi exponate sunt fragmentele de oase de mamut, animal care a dispărut acum mai bine de 10 mii de ani, descoperite în s. Bălceana şi Bujor. Foarte preţioase sunt şi exponatele ce vorbesc despre modul de viaţă şi despre credinţa geto-dacilor, strămoşii noştri: fusaiole (n.r. - discuri mici din lut ars, os sau piatră folosite la fusele primitive), străpungători de os, răzuitoare, podoabe, vase funerare din ceramică ş.a.


-Care sunt la moment problemele cu care se confruntă această instituţie de cultură cum este muzeul şi ce investiţii au fost făcute pe parcurs pentru modernizarea acestuia?


-În acest moment, cea mai arzătoare problemă a muzeului este lipsa de mobilier muzeistic modern, care ne-ar permite păstrarea şi conservarea exponatelor conform cerinţelor prevăzute în Regulamentul de Conservare a Patrimoniului. În ultimii ani, atenţia şi investiţiile s-au îndreptat către restaurarea întregului complex, din care face parte Castelul vânătoresc, Palatul princiar, Casa Iamandi, Casa vechilului, Turnul de pază şi grajdurile.    


-Cât de important este ca cetăţenii raionului nostru să-şi cunoască istoria şi cum contribuie muzeul la aceasta?


-Consider că toţi cetăţenii ţării trebuie să-şi cunoască istoria neamului. Este important ca fiecare dintre noi să ştie de unde vine, cine este şi încotro se îndreaptă. În acest scop, muzeul organizează permanent expoziţii tematice, concursuri pentru  toate vârstele, lansări de carte, evenimente cultural-ştiinţifice.


-Recent, aţi lansat un concurs de eseuri pentru elevii şi studenţii din raion. Despre ce este vorba şi cărui eveniment este dedicat?


-Da, este adevărat. Este vorba despre concursul de eseuri cu tema ,,Basarabia 1918-2016. Unirea între realitate şi vis”, adresat tinerilor cu vârsta de 15-21 de ani. Concursul, a cărui condiţii de desfăşurare pot fi găsite pe pagina noastră de facebook, se va desfăşura până la 15 martie curent, premierea câştigătorilor urmând să aibă loc la 23 martie în Muzeul de Istorie şi Etnografie Hânceşti. Peste doi ani vom marca aniversarea unui veac de la cel mai frumos eveniment din istoria  românilor – Marea Unire  din 1918. Concursul  acesta este organizat cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la 27 martie 1918, când Basarabia a revenit la trupul  Patriei-mamă, România.


-Ce alte evenimente găzduieşte muzeul pe parcursul anului pentru elevi, dar şi pentru alţi vizitatori?


-Pe parcursul anului, muzeul organizează activităţi pentru elevi şi adulţi, precum: concurs de desene cu genericul ,,Muzeul – templu al istoriei noastre”, prin care copiii au  contribuit  la  cunoaşterea şi promovarea imaginii şi rolului muzeului în societate; concurs de pictură cu tema ,,Ia - haină de lumină a sufletului”, prin care tânăra generaţie e implicată în procesul descoperirii, cunoaşterii şi valorificării   tradiţiilor şi portului popular românesc; masa rotundă de comemorare a  zilei de 16 mai 1812, de la care au trecut 203 ani şi marchează anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, la care au participat liceeni, studenţi, profesori; expoziţia ,,În memoria deportaţilor”, care va fi deschisă  publicului larg la începutul lunii iulie 2016;  concursul pentru tineri „Cel mai original pom de Crăciun”.


-Odată cu inaugurarea complexului arhitectural Manuc Bei, unde va fi amplasat muzeul? Va beneficia de mai mult spaţiu?


-După deschiderea Complexului istorico-arhitectural Manuc-Bey, expoziţia Muzeului de Istorie şi Etnografie Hânceşti va fi amplasată în sediul Casei Iamandi, conform unui nou concept, într-un spaţiu special prevăzut, fapt care ne bucură. 


-Anterior, muzeul a lansat un apel către cetăţeni de a dona obiecte vechi. Cu ce obiecte s-a îmbogăţit patrimoniul muzeului în urma acestui apel?


-Apelul încă mai rămâne în vigoare, dar deja cetăţenii au donat diverse obiecte: echipament militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial; piese etnografice; numismatică; ştiinţă tehnică, fapt pentru care le mulţumim.


-Spre final, care este mesajul Dvs. către tânăra generaţie, dar şi către toţi cei care n-au fost niciodată la muzeu şi nu cunosc valorile trecutului nostru?


-Mesajul nostru se îndreaptă către toţi cetăţenii de toate vârstele, cu îndemnul de a vizita Muzeul raional de Istorie şi Etnografie – Templul Istoriei şi Marea Carte a Memoriei Neamului nostru, unde vor vedea lucruri inedite ce ţin de trecutul ţinutului nostru natal.


-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim mult succes şi cât mai mulţi vizitatori curioşi!Elena Zaițev

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco