• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Veronica Pîrău, conducător artistic


La o cafea cu Veronica Pîrău, conducător artistic al ansamblului de dansuri „Lăpuşniţa”, c. Lăpuşna:„Chiar dacă acum familia mea este cea mai importantă pentru mine, dansul reprezintă viaţa mea”.


-Veronica, săptămâna trecută aţi marcat 10 ani de activitate a ansamblului printr-un spectacol la Casa raională de Cultură. Făcând o retrospectivă a acestor ani, cum a-i descrie această perioadă? A fost uşor?


-Da, într-adevăr, am avut spectacolul aniversar dedicat celor 10 ani de la fondarea  ansamblului „Lăpuşniţa” şi mă bucur că am prezentat un spectacol reuşit, pentru realizarea căruia s-a muncit foarte mult. Cred că s-au meritat eforturile şi spectatorilor le-a plăcut ceea ce am pregătit pentru ei cu mare drag. Dacă e să fac o retrospectivă a acestor ani, nu pot spune că a fost greu, dar nici uşor. În schimb a fost plăcut, căci ne-am ocupat cu ceea ce ne place cu adevărat şi care aduce bucurie oamenilor - dansurile. Sunt 10 ani de când zi de zi în gând îmi sunt copiii ce fac parte din ansamblu, noi idei pentru spectacole şi coregrafie, dansurile, tot ceea ce presupune a fi „Lăpuşniţa”! Ansamblul „Lăpusniţa” este parte din viaţa fiecăruia dintre noi, cei implicaţi în acest proiect. Nici nu ştiu când au trecut aceşti ani, parcă acum erau micuţi cei din grupa mare, căci am dansatori ce într-adevăr dansează de 10 ani. Anii au trecut repede, fiecare an adunând roade din ce în ce mai bogate, rezultate din ce în ce mai bune, ceea ce demonstrează că noi muncim, perseverăm, ne perfecţionăm continuu.


-Aţi colindat lumea în lung şi-n lat, participând la diverse concursuri şi festivaluri. Ce experienţă ţi-a plăcut cel mai mult şi de care oraşe ai rămas cel mai mult impresionată?


-Pe parcursul acestor 10 ani am vizitat multe ţări, participând la festivaluri, de unde ne-am întors cu impresii frumoase. Fiecare ţară are ceva specific, care te impresionează. Am fost în Spania, Italia, Rusia, Turcia, Bulgaria şi România în mai multe regiuni. Orice plecare pentru noi reprezintă o experienţă importantă, condimentată cu emoţii, impresii, iar dacă veneam acasă cu premiul I sau cu trofee era şi mai plăcut. Rămâne a fi memorabilă deplasarea în Turcia, unde ne-am aflat 2 săptămâni. A fost foarte frumos şi însăşi organizarea festivalului ne-a impresionat mult. Nu pot să nu menţionez cele două 2 zile în care ne-am aflat în Rusia, unde, la fel, am trăit momente foarte intense. Ceea ce ne-a încântat cel mai mult e că oriunde am evoluat, am fost apreciaţi şi aplaudaţi, căci am observat că tuturor le plac dansurile noastre populare şi chiar dacă dansează doar 2 perechi, sunt aplaudate minute în şir. Atunci când vezi că munca ta aduce bucurie, eşti impulsionat să munceşti şi mai mult. 


-Voi promovaţi prin dans şi portul nostru popular. Cu cine colaboraţi în vederea echipării membrilor ansamblului, care este destul de numeros, cu costume de scenă, accesorii etc., şi de ce elemente ţineţi cont când vă coaseţi costumele? 


-De fiecare dată afirm cu certitudine că frumosul nostru costum popular este haina mea de suflet şi mă strădui ca fiecare dansator din toate grupele ansamblului să deţină costumul său personal. În acest sens, le datorez mii de mulţumiri părinţilor pentru că se implică personal în procurarea costumelor, care  nu sunt chiar atât de ieftine şi nu oricine îşi poate permite banii necesari, dar mă bucură faptul că totuşi găsesc orice posibilitate pentru a face rost de costumul de scenă pentru copiii lor. Doar dansatorii din grupa mare deţin costume atât personale, cât şi puse la dispoziţie de către Direcţia raională Cultură şi Turism, cărora, la fel, vreau să le mulţumesc pe această cale. În rest, toţi cei peste 100 de copii care fac parte din ansamblu au un costum popular personal. Un element definitoriu este şi faptul că fiecare grupă are costume diferite. M-am străduit ca, în acest mod, grupele să se diferenţieze una de alta prin diverse culori ale costumului, dar lăsând, totuşi, ca bază ornamentele ce corespund zonei noastre. Astfel, deşi fac parte din acelaşi ansamblu, sunt unici şi irepetabili atât prin personalitate, cât şi prin costumaţie.

-Cu ce greutăţi vă confruntaţi în activitate? Ce-ai dori să îmbunătăţeşti pentru a vă desfăşura munca cu mai multă plăcere?

-Principala şi unica noastră problemă, care totodată rămâne şi marele nostru vis, este lipsa unei săli de dans, a unui spaţiu al nostru unde să putem lucra fără impedimente, fără să ne înghesuim într-o sală mică, să avem un spaţiu al nostru  unde să ne putem afişa toate diplomele, care sunt o sumedenie, şi trofeele noastre. Aceasta este unica problemă majoră cu care ne confruntăm de mulţi ani şi care părea să se rezolve la un moment dat, dar, din lipsa finanţelor suficiente, ne-am oprit în loc. Dispunem de un spaţiu, dar nu dispunem de banii necesari pentru amenajare şi dotare.

-Ştim că recent ai fost mireasă - împărtăşeşte-ne din emoţiile de la nuntă! Colectivul tău a încins hore?

-Nunta este un eveniment deosebit în viaţa fiecărei domnişoare, dar, în cazul meu, acea seară a trecut atât de repede, că nici n-am observat cum a zburat timpul şi sărbătoarea s-a încheiat. Nunta necesită atâta pregătire, atâtea emoţii, şi trece atât de repede… Dar a fost o nuntă cum am visat, aşa cum ne-am dorit împreună cu soţul, absolut totul am pus la punct împreună. A fost o nuntă mare, cu mulţi oaspeţi, rude, prieteni şi, desigur, cum se putea fără „Lăpuşniţa”?! Ei au dat culoare nunţii mele şi vreau să le mulţumesc că mi-au fost alături în acest moment foarte important din viaţa mea. Au pregătit multe surprize, un adevărat show, iar dansul mirilor nu a putut fi pregătit şi prezentat fără ajutorul lor. Au dansat şi au sărbătorit din plin, au fost foarte veseli, ştiu că aşteptau acest moment cu emoţii şi bucurie. Să fii mireasă e ceva unic şi irepetabil, sincer m-am simţit ca o prinţesă în acea seară, fericită şi împlinită alături de jumătatea mea şi de părinţii noştri dragi.


-Este uşor să îmbini dansul cu responsabilităţile de familie? Care dintre acestea este mai prioritară?


-Să ştii că eu reuşesc să îmbin foarte bine dansul cu familia. La acest capitol pot spune cu mâna pe inimă că le reuşesc pe ambele. Îi mulţumesc Domnului că mi-a scos în cale un soţ de aur, iubitor şi foarte înţelegător. El nu doar mă înţelege, dar şi mă susţine în tot ce ţine de cariera mea, de dansuri, de „Lăpuşniţa”. Îi place ceea ce fac, admiră cu drag munca mea şi eu mă mândresc că am un asemenea soţ şi-i mulţumesc pentru că-mi împărtăşeşte opţiunile.


-Vrem să ne dezvălui şi din proiectele de viitor, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. La ce lucraţi acum?


-Referitor la proiectele de viitor, acum prioritar rămâne un alt eveniment important din viaţa mea, şi anume faptul că voi deveni mamă. Deci, venirea pe lume a  bebeluşului nostru, care este aşteptat cu mult drag, este ceea ce mă preocupă în mod deosebit la moment, dar nici ansamblul nu va rămâne baltă. Voi continua atât cât îmi va permite situaţia, după care voi reveni iarăşi. Nu vreau să ne oprim aici, căci nu în zadar am muncit 10 ani… Desigur, ne propunem noi realizări, noi succese şi noi discipoli, mai mulţi decât acum, căci, chiar dacă acum familia mea este cea mai importantă pentru mine, dansul reprezintă viaţa mea!


-Mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes pe orice scenă veţi evolua, dar şi multe bucurii în familie!

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco