• Curierul de Hâncești

La o cafea cu... Vladimir Bobic, agent economic, municipiul Hânceşti

A plecat cu toată familia acum 18 ani din Moldova în Canada, o ţară foarte dezvoltată şi prosperă şi, totuşi, periodic revine la baştină, în or. Hânceşti, unde are o afacere imobiliară şi câteva terenuri agricole în proprietate, şi unde, după cum spune el, îl atrage frumuseţea şi pitorescul acestui plai mioritic. E vorba de Vladimir Bobic, născut în or. Hânceşti, stabilit cu traiul în Canada de mai mult timp, care s-a oferit cu plăcere să ne acorde un interviu pentru ziarul nostru.

„Eu i-aş îndemna pe toţi cei plecaţi peste hotare să vadă lucrurile bune, aici, la noi acasă, unde de asemenea se pot face afaceri, unde se pot întemeia familii, unde se pot creşte şi educa copii”

- Dle Vladimir, ce vă leagă de oraşul Hânceşti, de care v-aţi despărţit aproape două decenii în urmă?


- Mă leagă multe lucruri şi amintiri frumoase. Sunt născut în or. Hânceşti, aici am copilărit şi mi-am făcut studiile în fosta Şcoală nr. 3, astăzi Liceul „M. Eminescu”. Aici am mulţi prieteni, cu care am studiat împreună la un Colegiu de apicultură din Chişinău, apoi la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. Şi deşi am plecat din Moldova în Canada în aprilie 2002, mă reîntorc periodic cu dragoste şi plăcere în ţara mea, deoarece îmi place foarte mult aici, îmi place natura, îmi plac oamenii. Îndeosebi îmi place oraşul Hânceşti, care are o amplasare foarte strategică şi pitorească. Sunt stabilit cu traiul în apropiere de or. Montreal, Canada, împreună cu familia mea, dar din cauza afacerii ce o am în Hânceşti vin de 2-3 ori pe an aici. Am în proprietate un Centru comercial, amplasat pe str. Chişinăului din oraş, care îl dau în chirie şi câteva terenuri agricole pe care am plantat o livadă de nuci, de cireşe, precum şi o livadă mixtă cu diverse culturi pomicole. Vin la Hânceşti, deoarece cred că picătura de investire pe care o fac în acest oraş, va contribui într-un mod oarecare la dezvoltarea şi prosperarea acestei comunităţi, la care eu ţin foarte mult.


- Cum vi se pare oraşul Hânceşti, comparativ cu câţiva ani în urmă?


- Schimbat radical spre bine, şi evident, având un primar tânăr plin de energie, spirit gospodăresc, dar şi dragoste faţă de oraşul natal, fostul primar Alexandru Botnari, astăzi deputat, a realizat foarte multe lucruri frumoase pentru concetăţenii săi. Oraşul a căpătat mult mai multă viaţă şi atractivitate. Eu am fost prin multe ţări şi cunosc foarte mulţi conaţionali de-ai noştri, chiar din Hânceşti, care au succese deosebite prin străinătate, de aceea, mă întreb: ce le-ar încurca lor să vină astăzi şi să investească în oraşul lor de baştină, să-şi deschidă afaceri aici, pentru a contribui la dezvoltarea municipiului Hânceşti?

- Şi totuşi, cum credeţi Dvs. de ce tot mai mulţi concetăţeni pleacă peste hotare şi foarte puţini din ei se întorc înapoi?


- Din păcate, probabil situaţia instabilă din ţară, salariile mici, îi fac pe mulţi cetăţeni de-ai noştri să plece la câştig peste hotare. Ceea ce-i opreşte să revină înapoi, cred eu, că este informaţia negativă despre Moldova de pe internet, diverse reţele de socializare, dar şi portaluri media care promovează negativismul, scoţând în evidenţă de fiecare dată doar lucrurile urâte, murdare, problemele, nerelatând partea frumoasă a lucrurilor care se întâmplă aici. Evident, că astăzi majoritatea dintre noi, se informează de pe internet, şi atunci când eşti în străinătate, citind despre toate problemele Moldovei din internet, nu-ţi vine să te mai întorci în această ţară. Dar de fapt, lucrurile nu stau chiar aşa. Avem o ţară frumoasă cu oameni frumoşi, cu un pământ roditor, ca nicăieri, o ţară care ne aşteaptă să ne întoarcem pentru a investi în viitorul ei. Eu aş îndemna toţi concetăţenii noştri, plecaţi peste hotare să vadă lucrurile bune, aici, la noi acasă, unde de asemenea se pot face afaceri, unde se pot întemeia familii, unde se pot creşte şi educa copii.


- Cum e să trăieşti în Canada? V-a fost dificil să vă adaptaţi într-o comunitate cu istorie şi cultură total diferită de a noastră?


- Este bine să trăieşti în Canada, deşi selecţia pe care am trecut-o, în baza unui interviu, studii, acte prezentate, a fost cam dificilă. Canada este o ţară foarte mare şi foarte frumoasă, ce merge spre o dezvoltare rapidă. Evident că ne-a fost foarte greu la început, prima problemă era necunoaşterea limbilor vorbite, trebuia să ştim două limbi – franceza şi engleza. În al doilea rând, când am plecat, aveam doi copii mici, fetiţa avea 8 anişori, iar băiatul doar 4. Trebuia să-mi găsesc urgent un loc de muncă pentru a întreţine familia. Eu mă bucur că astăzi există deja diaspora moldovenească care vine în ajutor emigranţilor, cu diverse sfaturi în ceea ce priveşte locuri de muncă, trai, diverse servicii medicale, sociale, etc., ceea ce nu era atunci când am venit eu în Canada cu familia. Astăzi mulţumim Domnului, suntem bine stabiliţi, avem şi o afacere proprie în domeniul imobiliar, copiii şi-au făcut studiile universitare în instituţii prestigioase. Vreau aici să conchid cu faptul, că în oricare ţară nu te-ai duce, pentru a obţine ceva, trebuie să munceşti.


- Planificaţi să vă reîntoarceţi vreodată cu toată familia înapoi în Moldova?


- Eu îmi doresc foarte mult aceasta. Anume din aceste considerente astăzi încerc să-mi dezvolt afacerea, planificând deja extinderea acesteia prin construcţia unei linii de producere. Fata împreună cu familia ei, şi unicul nepoţel, e stabilită în Statele Unite ale Americii. Pe băiat încerc să-l atrag la Hânceşti, aducându-l periodic în vacanţă. Aici, la casa de la Hânceşti, mi-am plantat o mică livadă de cireşi, mi-am construit o terasă de vară, la umbra căreia sper să-mi dădăcesc nepoţii. Totuşi, nicăieri nu este mai bine ca la tine acasă…


- Din experienţa de muncă peste hotare, cum credeţi aici, la noi, în Moldova, în ce domeniu ar trebui să investim pentru a obţine succes?


- Moldova este o ţară agrară, ce are un pământ foarte roditor, care de fapt, este vândut la un preţ de nimic. În Canada pământul se vinde foarte scump şi la ei nu vezi terenuri neprelucrate ca la noi. Trebuie să dezvoltăm gospodăriile agricole, şi anume să susţinem micii producători agricoli, care pentru a prospera trebuie să-şi înfiinţeze mici ferme, (ca în Canada) la care cresc diverse culturi şi animale. Aceasta le-ar ajuta să-şi întreţină familia, dar şi le-ar asigura un venit suplimentar. Dar pentru aceasta, în primul rând, ar trebui să ne schimbăm puţin viziunea, să începem schimbarea de la noi, înşine, să lăsăm politica pe seama politicienilor, guvernarea pe seama guvernanţilor, şi noi să ne axăm pe ceea ce putem face cel mai bine. Dacă fiecare dintre noi ar depune mai multă responsabilitate, profesionalism şi dăruire în ceea ce face, ţara noastră, inclusiv satele şi oraşele noastre, ar prospera şi respectiv bunăstarea noastră, a tuturor, ar fi una de invidiat. Şi respectiv, ne-ar trebui mai multă bunătate, mai mult pozitivism, mai multă credinţă, deoarece toate succesele vin de la Dumnezeu, şi doar atunci când eşti împăcat cu puterea şi dragostea Lui, poţi să ai succes.

- Vă mulţumesc pentru interviu.

Tatiana TODOSEICIUC

887 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco