• Curierul de Hâncești

La Shopping cu Maria MUNTEANU

Ce prețuri au cașcavalurile în magazinele orașului Hâncești?
În timp ce tot mai mulţi locuitori de la sate renunță să mai crească vaci și oi pentru că prețul de vânzare a laptelui nu acoperă sinecostul, alții aleg să producă din el cașcaval. Totodată, piața locală ne bucură cu o mare varietate de producători de cașcavaluri și brânzeturi. Producătorii creează din ce în ce mai multe linii noi de produse, experimentând și încercând rețete inspirate din tradițiile vechi sau chiar din rețetele altor țări, precum Italia, Spania, Polonia, Rusia etc. Într-o vizită de lucru, am fost la shopping prin magazinele orașului Hâncești, constatând că prețurile remarcabile așteaptă nerăbdătoare consumatorii.

Cașcavalul, este de fapt, un tip de brânză de origine siciliană, care în prezent a devenit unul dintre cele mai populare și consumate produse din lume, un studiu recent demonstrează că în ultimii 10 ani, consumul de cașcaval a crescut cu aproximativ 22%. Un lucru important de știut pentru orice consumator este că în mediu, 100g de cașcaval conține 334 kcal, 25 g grăsimi, 1 g de carbohidrați și 24 g proteine. Mai mult de atât, cașcavalul este bogat în fosfor, calciu, zinc și vitamina B.

O gamă largă de produse lactate cu denumiri extravagante, ne bucură în fiecare zi privirile din vitrinele tentante. Prețurile acestora, de altfel surâd tuturor principiilor cumpărătorilor. Spre exemplu, aduc patru tipuri de cașcaval precum: Cambazola, care are prețul de 320 lei kg. Acest tip de cașcaval este fabricat după o rețetă veche poloneză, dar cu ajustări de gust tradiționale moldovenești. Camambert, un alt tip de cașcaval, la fel după rețetă poloneză, în vitrinele magazinelor din Hâncești are prețul de 301 lei kg. Cașcavalul Durblu are prețul de 209 lei kg, iar renumitul Parmezan îl puteți găsi la prețul de 284 lei kg.

Pentru unii producători, rețetele rusești sunt una dintre cele mai inspirate alegeri. Astfel, o gamă largă de cașcavaluri rusești sunt exponate în vitrinele magazinelor specializate din oraș. Cașcavalul Rossiiskii are o gamă variată de gusturi, cel clasic are prețul de 156 lei kg, Rossiiskii cu nuci „Komo” 182 lei kg, iar cel Rossiiskii „Vapnearka”, la fel ca cel clasic îl găsim la prețul de 156 lei kg. O altă denumire de cașcaval produs după rețeta rusă este „Latti Smetanko”, acesta este la prețul de 118 lei kg.„Avem contract cu producătorii autohtoni care încearcă să mulțumească consumatorii cu cele mai rafinate produse lactate. Brânzeturile sunt produse după rețetele europene, iar laptele este de înaltă calitate. Cumpărătorii noștri au accesul de a gusta și a face o alegere corectă după gust. Rețeaua noastră de magazine oferă prețuri promoționale la toate produsele din această gamă” - declară Liliana Ursu, manager a unei filiale de mezeluri și produse lactate.

Se spune că Italia este o țară bine cunoscută pe piață ca producător calitativ a cașcavalurilor și produselor lactate. Astfel, producătorii autohtoni, au împrumutat atât rețetele acestor cacavaluri cât și unele denumiri ale acestora precum: Parmezan, Gouda, Salami, și altele.

Prețul cașcavalului Gouda este de 164 lei, iar cel din aceeași gamă Gouda doar fără lactoză este de 165 lei un kg. Edam, acest cașcaval este la prețul de 139,95 lei kg, iar cel numit Salami este 117 lei kg, acesta mai poate fi găsit și feliat în cutii, de alt fel vânzătorii susțin că cel feliat la cutie este mult mai cumpărat și mai practic, însă are un preț mai mare decât cel la bucată.

Din gama cașcavalurilor create după rețeta franceză, putem spune despre cașcavalul Maasdam care este la prețul de 224 lei kg. Din aceeași gamă este și Frico Maasdam care are prețul de 204 lei. Cașcvalul Frico Old costă 351 lei un kg, iar cutiuțele de Petit Camembert sunt la prețul de 48 lei.

„În familia noastră, cașcavalul și produsele lactate sunt consumate frecvent, întrucât acestea reprezintă o sursă inepuizabilă de calciu, atât de necesară pentru copii. Personal, prefer tipuri de cașcaval care sunt fabricate după rețetele italiene și prefer cașcavalurile care sunt fabricate doar dintr-un anumit tip de lapte” - spune Inga, locuitoare a orașului Hâncești.


În preajma sărbătorilor de iarnă, producătorii reduc prețurile cu un anumit procent sau oferă promoții la anumite tipuri de cașcaval. Nouă ne rămâne să vă îndemnăm la un shopping prin magazinele specializate să vă delectați cu prețurile propuse și totodată vă dorim sărbători fericite și un an nou cât mai productiv!

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco