• Curierul de Hâncești

La ultima şedinţă a Consiliului municipal din acest an A fost aprobat Bugetul municipiului pentru an

Vinerea trecută, 14 decembrie, Consiliul municipal Hânceşti s-a întrunit în ultima şedinţă din anul curent, în cadrul căreia a fost aprobat Bugetul municipiului pentru anul 2019 şi taxele locale.

Şedinţa a fost prezidată de Igor Diviza, consilier PDM şi preşedinte al comisiei buget şi finanţe, întrucât tradiţional şedinţele în cadrul căreia este aprobat bugetul sunt conduse de preşedintele acestei comisii. Întrucât cele 11 proiecte de decizii au fost discutate şi analizate în cadrul comisiilor de specialitate, şedinţa s-a desfăşurat fără dezbateri, fiind încheiată în timp record – jumătate de oră.


Primul proiect de decizie a fost cu privire la aprobarea taxelor locale, unde, cum anunţase anterior primarul Alexandru Botnari, nu s-au efectuat modificări esenţiale comparativ cu anul 2018. Al doilea proiect de decizie, cu privire la aprobarea Bugetului municipal, care la partea de venituri constituie 38356,4 mii lei, la cheltuieli – 36321,4 mii lei, cu excedentul de 2035,0 mii lei, a fost votat unanim în două lecturi, fără a suscita multe discuţii şi dezbateri. Primarul Alexandru Botnari a menţionat faptul că bugetul pentru anul viitor este mai mare decât cel din 2018, specificând şi unele momente ce ţin de investiţiile capitale în infrastructura grădiniţelor şi a altor obiecte de menire socială din subordinea primăriei. Tot aici, consilierul PSRM, Valentina Braga a propus ca indemnizaţia pentru participarea la şedinţele Consiliului să fie mărită de la 500 lei la 700 lei (pentru fiecare şedinţă), motivând volumul mare de lucru al consilierilor, dar şi faptul că în alte Consilii indemnizaţiile sunt mai mari: la Consiliul raional – 1000 de lei şi în consiliile săteşti – 500-600 lei.


Alte chestiuni de pe ordinea de zi vizau modificări şi completări în bugetul pentru 2018, stabilirea cotelor de impozitare a terenurilor şi bunurilor imobiliare pentru 2019, aprobarea planului de cheltuieli pentru amenajarea teritoriului municipiului, acordarea unor ajutoare materiale şi scutirea de plată pentru întreţinerea la grădiniţă a unor copii din familii social-vulnerabile.

În final, primarul Alexandru Botnari a specificat că îşi propune să amenajeze teritoriul aferent monumentului lui G. Cotovschi, întrucât este un simbol al municipiului şi se află chiar la intrarea în oraş, lucrări pentru care sunt necesare cca 200 mii lei, urmând ca sursele financiare să fie identificate. De asemenea, primarul i-a anunţat pe consilieri că se va afla în funcţie până la sfârşitul lunii ianuarie, după care va intra în cursa electorală pentru parlamentarele din februarie, până atunci străduindu-se să realizeze cât mai multe proiecte propuse.


Elena ZAIŢEV

35 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco