• Curierul de Hâncești

Lansare de carte - Timotei Şindilă ne invită „La marginea tăcerii”

Vinerea trecută, 24 mai, Biblioteca publică raională „Antonie Plămădeală” a fost gazda unui frumos eveniment, şi anume lansarea cărţii „La marginea tăcerii”, al cărui autor este profesorul Timotei Şindilă din s. Nemţeni, autor al plachetelor „O Floare, o Stea...” (2010) şi „Păsări din Scriptură” (2014).

Bibliotecara Maria Chiroşca, moderatoarea evenimentului de lansare, a menţionat că a făcut cunoştinţă iniţial cu creaţia poetului în paginile ziarului „Curierul de Hânceşti”, poezii triste, dar pline de înţelepciune, ce redau zbuciumul vieţii de la ţară, dragostea de oameni, de glie, de neam, de ploaie, de frunză, de floare şi de tot ce ne înconjoară şi care dă sens vieţii noastre. „M-am bucurat enorm când am văzut apoi poeziile Dvs adunate frumos în cărţi” – a specificat dna Chiroşca.


Alături de poet i-au fost oameni dragi, prieteni şi consăteni: soţia Floarea, pictorul Timotei Bătrânu, care i-a ilustrat cartea, inclusiv coperta, scriitorul şi editorul Constantin Dragomir, care a învăţat trei ani la Şcoala internat Nemţeni, cunoscând locurile descrise de autor în poeziile sale şi care a menţionat că a editat cartea din nostalgie pentru acele locuri dragi, profesorii care i-au învăţat, oamenii pe care i-a regăsit în versuri. „Este o carte trăită, cu un titlu ales simbolic, or poezia e mai mult tăcere atunci când o citeşti în şoaptă şi te afli doar tu faţă în faţă cu ea” – a specificat editorul. De asemenea, alături de poet au fost autorul cărţii despre Angela Păduraru, „Privighetoarea de la Nemţeni”, Alexei Mîţu, profesorul şi istoricul Timotei Butnaru, primarul s. Nemţeni Maria Ghiţu, fostul director al GM Obileni Ilie Pisarencu, specialistul Direcţiei Învăţământ şi consăteanca poetului Vera Buiuc, care au venit cu bujori de la Nemţeni şi cu mesaje emoţionate despre autor şi despre frumoasele sale poezii, pline de sensibilitate, în care se poate regăsi fiecare. Elevii de la LT „M. Sadoveanu” au recitat poezii din creaţia poetului, delectându-i pe cei prezenţi cu versuri alese pe sprânceană, iar nepoata acestuia, Oxana Trofim, i-a dedicat o poezie, scrisă special către acest eveniment.


„Ca să faci ceva frumos în viaţă, trebuie să treci prin stări şi situaţii grele. Timotei Şindilă a trecut greu prin viaţă, de aceea s-a manifestat atât de frumos în poezie. Versurile sale conţin atâtea trăiri sufleteşti, iar ilustraţiile cărţii, executate fără a mă consulta cu autorul, vin să arate altă latură a mesajului poeziei, la care poetul poate nici nu s-a gândit, dar anume prin aceasta şi este o completare interesantă” - a menţionat prietenul poetului, maestrul Timotei Bătrânu.


„Poezia se scrie cu inima şi, pentru că avem inimă, toţi am scris cândva o poezie, căci poezia ne împrieteneşte, ne face mai blajini, mai săritori la nevoie. Fără poezie şi literatură nu există nimic” – a menţionat Timotei Şindilă, mulţumindu-le tuturor pentru că l-au onorat cu prezenţa la acest eveniment, îndeosebi elevilor care au venit „să ia grăuntele poeziei pentru a-l păstra în sufletele lor”.


Să-l descoperim şi să-l redescoperim pe Timotei Şindilă, care ne aşteaptă cu drag la marginea tăcerii...


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco