• Curierul de Hâncești

„Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

Ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” – ajuns la 10 ani de activitate

Duminica trecută, în sala mare a Casei raionale de Cultură Hânceşti a avut loc concertul jubiliar al Ansamblului de dansuri populare „Lăpuşniţa”, condus de coregraful Veronica Pîrău. În această zi deosebită, dansatorii şi coregraful ansamblului s-au învrednicit de recunoştinţă şi admiraţie din partea publicului ales, dar şi de diplome de gratitudine din partea Consiliului raional Hânceşti, a Direcţiei Cultură Hânceşti, dar şi a primarului localităţii Lăpuşna.


Spectatorii s-au bucurat de un evantai de dansuri nemaipomenite ale Ansamblului „Lăpuşniţa”, care au impresionat prin graţie, ritm şi atitudinea cu care s-au dedicat scenei. Printre cei care au venit să îi felicite cu ocazia frumosului jubileu au fost reprezentanţi ai Consiliului raional Hânceşti, lucrători ai Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti, în frunte cu şeful direcţiei Ion Tulbu, care a vorbit despre conlucrarea de succes cu acest ansamblu şi cu conducătoarea acestuia, felicitându-i cu frumosul jubileu şi urându-le la mai mult şi la mai mare. 


Pe parcursul concertului, publicul a avut parte de mai multe surprize, printre care evoluarea în premieră a colectivului folcloric nou-format tot de Veronica Pîrău, numit „Flori de lămâiţă”. În componenţa acestei formaţii sunt lucrători ai Direcţiei Cultură, dar şi directori ai Caselor de cultură din raion. 


Tot aici, cu muzică şi voie bună au ieşit în scenă cântăreţii Victor Dănuţă, Irina Corlat şi Ecaterina Cojocaru. Spectacolul care a impresionat multă lume în seara de duminica trecută a fost intitulat pe măsură: „10 ani în mijlocul horelor”. Despre concert, dar şi despre ansamblul cu titlu model „Lăpuşniţa” ne-a vorbit mai multe conducătoarea ansamblului, Veronica Pîrău.


  „Îmi amintesc cu drag de momentul în care eram în primul an de facultate, când aveam doar 19 ani, dna Viorica Rotaru, director la Liceul Teoretic Lăpuşna mi-a sugerat să fac ore de dansuri. De mică mi-am dorit să fiu profesoară de dans şi ideea mi s-a părut genială. Denumirea ansamblului am gândit-o împreună cu copiii. Ne-am gândit la ceva ce ne-ar reprezenta şi ar fi aproape de locul de unde venim. Aşa am ajuns să fim „Lăpuşniţa”, avem şi un râuleţ cu denumirea dată. Oriunde plecăm şi rostim „ Lăpuşniţa” – se înţelege că suntem din Lăpuşna. 

Pe parcursul acestor ani, cel mai greu a fost să adun băieţi. La începutul începutului aveam 16 fete în ansamblu şi un singur băiat. Acuma sunt destui şi sunt toţi talentaţi. Nu aş putea spune exact câţi tineri au trecut prin „Lăpuşniţa”, dar la moment am 130 dansatori, respectiv 5 grupe de diferite vârste. În prezent, din cei care sunt în ansamblu de la început, care sărbătoresc şi ei jubileul în ansamblu sunt 6 dansatori, studenţ care găsesc timp şi răbdare să frecventeze în continuare dansurile. Spectacolul Aniversar a fost o încercare grea, dar am reuşit. Am avut foarte mari emoţii. Am avut o echipă bună de lucru cu care am făcut, cred eu un spectacol grandios.Cel mai mult m-a bucurat faptul că atunci când am fost invitată în scenă am văzut că era sala arhiplină. Acest lucru înseamnă mult pentru mine”, a spus dna Pîrău.


Pe parcursul a 10 ani, „Lăpuşniţa” a participat la numeroase festivaluri atât naţionale cât şi internaţionale, iar cele mai remarcabile sunt: locul I şi premiu de excelenţă - Festivalul "Căluşul Românesc" din Slatina,România; locul I la Festivalul Internaţional - "La Mijloc de Codru Des" din Călăraşi;locul I la Festivalul Regional - "La o Margine de Prut" din or. Leova; locul I la Festivalul Internaţional  - "Da Paem i Tantuvate vmeste" din or. Ghermen,Bulgaria;Premiul de excelenţă la Festivalul -"In memoriam Vasile Contiu" din Tîrgul Mureş,România, etc


Parteneri ai evenimentului au fost „NOVA EVENT”, radio „Pro Mingir” şi desigur, ziarul „Curierul de Hânceşti”.Elena Golubnic

18 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco