• Curierul de Hâncești

Lecție de istorie la biblioteca „ÎSP Antonie Plămădeală”

Vineri, 5 iulie, în incinta Bibliotecii publice raionale „Antonie Plămădeală” din orașul Hâncești a avut loc o lecție de istorie în memoria victimelor celui de-al doilea val de deportări comuniste. Reamintim că în acest an s-au împlinit 70 de ani de la odiosul eveniment.

În cadrul acestui eveniment, personalul bibliotecii a organizat o lecție de istorie cu scopul de a comemora și reaminti despre durerea deportărilor care au răvășit Basarabia în vara lui 6 iulie al anului 1949.

Invitat special al acestui eveniment a fost Constantin Mitachi, președintele Asociației foștilor deportați, care a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți menţionând că această temă este una dintre cele mai grele pentru dânsul pe marginea căreia ar putea vorbi mult prea multe. „Sunt un martor al acestor represiuni, al acestei catastrofe care a venit ca un nour negru asupra țării noastre, eu fiind condamnat de două ori. Multe surse nu le v-om mai găsi niciodată, acestea au fost distruse încă de pe-atunci, iar sursele de astăzi sunt pe-alocuri incorecte și incomplete. Multe detalii le puteți cunoaște în cărțile mele deoarece noi cunoaștem puțin din câte orori au îndurat străbuneii noștri. Cifrele din arhivele rămase, nu corespund deloc cu cele ale rușilor, ceea ce denotă că staliniștii și-au astupat foarte bine urmele. Rușine statului nostru că nici până astăzi nu a putut compensa măcar puțin din bunurile confiscate pe-atunci” - a adăugat dl Mitachi.

Bibliotecara Larisa Suleimanov a prezentat o expoziție de carte pe care biblioteca o deține în folosul și interesul cititorilor. „În amintirea acestui tragic eveniment, biblioteca a creat o expoziție de cărți care înglobează în sine, o mulțime de documente, memorii, interviuri a martorilor oculari, unii dintre ei mai trăiesc şi astăzi” – spune dna Suleimanov.

Evenimentul a demarat cu o ecranizare a unor secvențe de film concepute pe marginea acestei teme, dar și cu un recital de poezie, declamat de Camelia Elena Deliu, elevă în clasa a 5-a, L T „M. Eminescu”.

La finalul evenimentului, invitații au mers la monumentul victimelor regimului totalitar stalinist cu depuneri de flori în memoria acestora.


realizat de Maria MUNTEANU

17 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco