• Curierul de Hâncești

Liceul teoretic rus – la întreţinerea părinţilor şi sponsorilor


Au mai rămas zile numărate până la demararea noului an de studiu, perioadă în care părinţii sunt preocupaţi de asigurarea odraslelor sale cu vestimentaţia corespunzătoare şi rechizitele şcolare pentru a-i trimite la şcoală având tot strictul necesar. Pe ultima sută de metri de a-şi deschide larg uşile pentru discipolii săi sunt şi instituţiile de învăţământ din raion, în majoritatea dintre care, în perioada de vacanţă s-au efectuat diverse reparaţii, renovări, reamenajări, dând un nou aspect edificiilor pentru a deveni mai atractive şi cu condicii decente de instruire.    Într-o stare bună, cu miros proaspăt de vopsea, după o reparaţie cosmetică a întregului edificiu, am găsit şi Liceul Teoretic „M. Lomonosov” din municipiul Hânceşti, unica instituţie de educaţie din raion cu predare în limba rusă. Deşi acu câţiva ani, statutul acestei instituţii era pus sub semnul întrebării, soarta ei fiind discutată de nenumărate ori în cadrul şedinţelor Consiliului raional, propunându-se chiar, comasarea acesteia cu o altă instituţie din oraş, la moment această întrebare a fost exclusă de pe ordinea de zi, liceul rămânând să activeze în continuare în acelaşi edificiu.

   „Evident, că întrebarea de strămutare a sediului liceului, dar şi de schimbare a statutului lui, a apărut din considerentul că instituţia este în incapacitatea de a se autofinanţa, aceasta în primul rând din lipsă numărului suficient de elevi – a declarat Natalia Tanurcova, directorul liceului. La moment, situaţia s-a schimbat puţin, anul acesta de studiu vom avea 105 elevi, comparativ cu 60-70 de elevi pe care i-am avut acum patru-cinci ani. A crescut numărul elevilor datorită părinţilor din s. Sărata Mereşeni care şi-au transferat copiii câţiva ani în urmă la instituţia noastră”- a specificat dna director, care este convinsă că numărul elevilor liceului va mai creşte, deoarece în raion, spune ea, avem un număr esenţial de cetăţeni ruşi, iar instituţia pe care o gestionează este unica în raion predestinată acestei etnii.

    „Foarte mulţi elevi de ai noştri îşi continuă studiile în diverse instituţii superioare de învăţământ din Rusia, unde au privilegiul de a studia gratis şi ceea ce ne bucură că majoritatea dintre ei se întorc pentru a munci în ţară, inclusiv în raionul nostru”- a menţionat dna Tanurcova, specificând că chiar în colectivul liceului sunt angajaţi câţiva profesori, foşti absolvenţi. În acelaşi context, dna director ne-a specificat că actualmente liceul este asigurat cu numărul necesar de cadre didactice, având 10 pedagogi de bază şi 2 – angajaţi prin cumul.

     Din lipsa numărului suficient de elevi, având un buget auster, liceul teoretic rus încearcă să facă faţă lucrurilor cu forţele şi mijloacele proprii, principala susţinere având-o de la părinţii elevilor şi unii agenţi economici, foşti absolvenţi ai instituţiei.

    „Pe lângă reparaţia cosmetică pe care am efectuat-o în toate sălile de clasă cu ajutorul părinţilor, cărora le mulţumesc mult, în vara aceasta, am reuşit să reamenajăm cantina şcolii. Cu ajutorul şi susţinerea financiară a foştilor absolvenţi, şi aici vreau să-i menţionez neapărat pe:

Alexandru Egorov, Maxim Donschih, Leonid Hariton şi Denis Leancă, părinţilor: Danil Tveritnev, Vadim Proscurin, Olea Rudenco, Vladimir Zavadschi şi Veaceslav Bâtcă, precum şi agenţilor economici: Victor Loghin şi Oleg Jelic a fost reparată capital podeaua cantinei, acoperită cu plăci de gresie, amenajate şi despărţite secţiile pentru carne şi peşte. Anul trecut, tot cu susţinerea părinţilor, aici s-a amenajat sala de spălare a vaselor, fiind procurate şi trei lavoare noi, precum şi un boiler electric. Din partea întregului colectiv de profesori şi elevi noi le aducem mulţumiri tuturor sponsorilor noştri pentru faptul că ne sunt alături, că sunt receptivi la necesităţile instituţiei, implicându-se ori de câte ori e nevoie. Totodată, vreau să exprim recunoştinţă unui fost elev, care a absolvit şcoala noastră cu 45 ani în urmă, Stanislav Davîdov. D-lui a făcut un cadou extraordinar liceului - un proiector cu ecran pentru cabinetul de informatică. Respectiv, vreau să aduc mulţumiri şi Organizaţiei nonguvernamentale „Oameni generoşi” care ne-au oferit o altă donaţie destul de valoroasă pe parcursul anului trecut de studiu, dotându-ne două clase cu mobilier nou - bănci şi scaune. Dacă pentru cineva toate aceste lucruri sunt o nimica toată, pentru noi acest ajutor este unul colosal, de aceea orice mică investiţie în instituţia noastră e o bucurie atât pentru profesori cât şi elevi” a ţinut să menţioneze Natalia Tanurcova la capitolul sponsorizări

    Pentru a-şi acoperi cheltuielile de întreţinere a instituţiei, achitarea serviciilor comunale, anul acesta liceul rus a beneficiat de o alocaţie de 100 mii lei din componenta raională, finanţe distribuite prin decizia Consiliului raional.

    „Doi ani la rând, aceste cheltuieli ne-au fost acoperite de către un reprezentant al unui partid politic. De vreo câţiva ani ne vine mai uşor la acoperirea financiară, deoarece câteva cabinete sunt date în folosinţă Centrului de Creaţie, care îşi achită serviciile comunale. Evident, că instituţia noastră nu corespunde tuturor standardelor moderne de educaţie, de care ar trebui să beneficieze astăzi un elev, cu toate acestea noi tindem să creăm condiţii optime de studii şi să oferim o instruire de calitate”- a specificat dna director, care a încheiat discuţia pe o notă foarte optimistă, fiind convinsă că liceul rus, care este unul cu tradiţii, îşi are viitor.


Tatiana TODOSEICIUC

27 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco