• Curierul de Hâncești

Lipsa cadrelor medicale în raion

Prin definiţie, medicina de familie este specialitatea ce asigură asistenţa medicală primară şi continuă, care prin acţiuni terapeutice, profilactice, educaţionale şi de recuperare contribuie la promovarea stării de sănătate a individului, a familiei şi colectivităţii. Care este situaţia medicinii de familie din raionul nostru, şi anume la capitolul asigurarea cu cadre medicale, dotarea centrelor de sănătate cu utilajul şi medicamentele necesare, precum şi care este starea de sănătate a populaţiei din raion, am încercat să aflăm din interviul realizat cu directorul interimar IMSP Centrul Medicilor de Familie (CMF) Hânceşti Natalia Saharov.



- Dna Natalia Saharov, sunteţi nu demult în funcţia de director al IMSP CMF Hânceşti, de aceea am vrea să ştim care este situaţia la moment în Centrul Medicilor de Familie Hânceşti, dar şi acelor centre de sănătate şi oficii ale medicilor de familie din raion cu care colaboraţi?


- Centrul de Sănătate Hâncești deservește 24 de localități din raion cu o populație de 65 mii de persoane. Asigurăm Asistența Medicală Primară în cadrul Centrelor de Sănătate: Hâncești, Nemțeni, Cotul - Morii, Cărpineni, Mingir. De asemenea avem și Oficii ale Medicului de Familie (OMF) în 19 sate din raion. Toate sunt dotate cu utilaj, echipament medical și medicamente de urgență. Avem însă câteva OMF-uri, unde condițiile de deservire a populației nu au fost aduse la nivelul cuvenit, din lipsa de spațiu, este vorba de OMF Dancu și OMF Voinescu. În colaborare cu Fondatorul, ADICĂ Consiliul raional Hânceşti și administrația publică locală vom rezolva și aceste probleme. Suntem în așteptarea reformei privind instituirea Liberei Practici a Medicului de Familie, astfel Medicul de Familie v-a putea alege una din formele de activitate: Cabinetul individual; Centrul Medicilor de Familie; Angajarea în cadrul unui prestator de Asistență Medicală Primară existent. Sper, că această reformă v-a atrage medicii tineri în localitățile rurale și va ușura activitatea Medicilor de Familie.


- Ştim că o problemă acută a medicinii primare atât din ţară, cât şi din raion, este insuficienţa de cadre medicale. Care este situaţia reală la acest capitol în centrele de sănătate din satele noastre şi cum intenţionaţi să faceţi faţă situaţiei?


- Da, cea mai gravă problemă cu care se confruntă Asistența Medicală Primară din raion, este problema cadrelor medicale. Avem nevoie urgentă de Medici de Familie și Asistente Medicale în satele: Voinescu, Fârlădeni, Nemțeni, Cioara, Buțeni ș.a.


Medicii de Familie din Hâncești, Cărpineni se deplasează săptămânal în aceste sate, dar, totuși, calitatea asistenței medicale suferă și populația este nemulțumită. Astfel, la moment avem nevoie stringent de 5 medici de familie şi 6 asistente medicale. Evident, că din cauza lipsei cadrelor medicale, astăzi aproape fiecărui medic de familie îi revine câte 3500-4000 de pacienţi. Astfel, un medic de familie în loc presteze servicii medicale pentru 1500 de pacienţi, acordându-i atenţia şi grija cuvenită, este nevoit să deservească de două sau chiar de trei ori mai multe persoane.





- Apartamentele sociale, construite câţiva ani în urmă, pentru tinerii specialişti - profesori, asistenţi sociali, poliţişti, inclusiv lucrătorii medicali, au motivat cumva unii medici să se angajeze prin sate?


- Da, desigur, locuințele oferite sunt atractive pentru tineri specialiști. Avem exemplul medicului de familie de la Cotul-Morii, Rotaru Victoria, care a beneficiat de casă de locuit în localitatea respectivă și acum activează și locuiește cu familia în acest sat. De asemenea a beneficiat de locuință socială medicul de familie din satul Logănești și asistentul medical din satul Bălceana.


- Acu câţiva ani, s-au făcut investiţii colosale în reparaţia şi renovarea centrelor şi oficiilor medicale din raion. Ce probleme au mai rămas de soluţionat la acest capitol? Avem în raion probleme la dotarea instituţiilor cu utilaj medical?


- În anul 2009-2014 au fost renovate câteva Centre de Sănătate din raion: Ciuciuleni, Bujor, Cotul-Morii, Bozieni, Cioara, Mingir, Sărata-Galbenei etc.

Populația acestor sate într-adevăr beneficiază de condiții mult mai bune pentru examinare, proceduri, dar și angajații se bucură de condiții de lucru foarte bune. Acest proces de renovare a spațiilor și de creare a condițiilor de muncă favorabile este în permanență desfășurare, au fost renovate în anul 2017 OMF Pogănești, OMF Cățeleni, OMF Obileni, OMF Leușeni, etc. Toți medicii de familie sunt dotați cu: Glucometre, Colesterolometre, Electrocardiografe, Utilaj pentru antropometrie, echipament pentru efectuarea procedurilor ginecologice și cabinet pentru vaccinare. Desigur, că tehnica medicală contemporană este în permanență dezvoltare și pentru a ține pasul în rând cu tehnologiile noi este nevoie de resurse financiare mari.


- Suntem pe ultima sută de metri a sezonului estival, şi totuşi aş vrea să vă întreb care au fost cele mai frecvente afecţiuni cu care s-au adresat pacienţii dvs. în această vară?


- Datele statistice, care sunt colectate săptămânal în cadrul CS Hâncești arată că, în ultimele luni a crescut numărul reacțiilor alergice de diferită etiologie, dermatitele alergice la înțepături de insecte, dispepsilele alimentare funcționale. Totuși, trebuie să nu uităm că fructele și legumele necesită să fie spălate, că mâinile înainte de masă trebuie să le spălăm cu săpun, iar când ieșim la natură să ne protejăm de insecte. Acestea sunt lucruri simple, dar esențiale pentru sănătatea noastră. Au fost foarte multe adresări a pacienților cu crize hipertensive. Cred că situațiile stresante frecvente, nerespectarea regimului curativ – medicamentos duce la aceste crize, care pot provoca complicații grave, cum ar fi ictusul cerebral.


- La moment, în republică sunt suspecţii la rujeolă, de aceea Ministerul Sănătăţii ne avertizează că această maladie rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție și de prevenire a acesteia este vaccinarea conform Calendarului național de imunizare. Ce ne puteţi spune Dvs. în acest sens?



- Vaccinarea populației este una din metodele profilactice de bază în activitatea medicului de familie. Cu părere de rău, unii părinți nu acceptă imunizarea din diferite motive. De aceea, pragul de imunizare în raion scade, ceea ce poate duce la apariția epidemiilor grave. Rujeola este o maladie gravă, care se transmite de la om la om foarte ușor (prin strănut, tuse). Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 persoane. Simptomele principale fiind debutul brusc, febră 39-40, erupțiile cutanate. Singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. Aș vrea să apelez la toți părinții, buneii, să nu refuze neargumentat vaccinarea, dar să se informeze despre toate beneficiile acesteia.


- Deoarece ne-aţi vorbit despre imunizare, spuneţi-ne vă rog care sunt vaccinele pe care părinţii ar trebui să le administreze obligatoriu copiilor, pentru a evita ulterioarele probleme de sănătate?


- Prin Hotărîrea Guvernului RM din 06.10.2016 a fost stabilit Calendarul Vaccinărilor obligatorii în Republica Moldova asigurate gratuit de stat. Copiii sunt vaccinați contra Hepatitei virale B, Tuberculozei, Poliomielitei, Infecției cu Rotavirus, Infecției cu Pneumococi, Difteriei, Tetanosului, Tusei convulsive, Rugeolei, Oreionului, Rubeolei, Infecția cu Haemophilus Ainfluența. Recomandate sunt și vaccinările contra Gripei, Hepatitei virale A, Papilomavirus uman, Varicelei. Aceste vaccinări ne protejează sănătatea de foarte multe complicații care pot apărea.


- Şi la finele discuţiei, vreau să ne reiteraţi rolul medicului de familie, dar şi misiunea acestuia în promovarea şi menţinerea sănătăţii populaţiei, specificând care ar fi după părerea dvs., factorii principali care ar satisface atât medicul cât şi pacientul?


- Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu”. Toți acești ani am activat în calitate de medic de familie și pot să spun, că nu îmi pare rău că am ales această profesie.

Este o profesie nobilă, care cere o mare dăruire de sine. Desigur, rolul medicului de familie este în menținerea unei societăți sănătoase, este de a oferi servicii medicale familiei și de a monitoriza permanent sănătatea populației prin acțiuni preventive, educaționale, terapeutice, astfel îmbunătățind calitatea vieții pacientului și a familiei acestuia.

Totuși factorul cheie în relația medic-pacient este comunicarea eficientă. Empatia, sinceritatea, încrederea, confidențialitatea, profesionalismul sunt pilonii pe care se bazează activitatea medicului de familie. Aș vrea să le doresc la toți medicii de familie curaj, ca să înfrunte toate provocările pentru îmbunătățirea calității serviciilor în asistența medicală primară, iar pacienților vreau să le doresc ca în fiecare sat din raion să fie câte un medic de familie.



A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

709 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco