• Curierul de Hâncești

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber


La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este o femeie împlinită: cu un soț iubitor, două fiice  grijulii, un serviciu care îi satisface necesitățile dar și o pasiune frumoasă care îi ocupă tot timpul liber – croșeta. 


„Activitatea mea de bază este domeniul economic. Acesta ține mai mult de cifre, planuri, dări de seamă, rapoasrte... și multe alte chestiuni de acest gen. Îmi place ceea ce fac dar, întotdeauna am fost convinsă că omul are nevoie de ceva ce i-ar oferi momente de relaxare. Pentru cineva aceasta înseamnă să meargă la un film, pentru cineva să citească o carte, iar pentru mine relaxare este echivalent cu croșeta, ne povestește dna Liuba.  


Deși nu am avut tangențe cu arta croșetei decât în școală, în serile în care aveam mai mult timp liber, m-am gândit să încep să croșetez. La început acestea erau niște lucrări mici, acum însă croșetez lucrări multmai mari care mi-s dragi și de care mă despart doar pentru că nu mai am loc de păstrare prin dulapuri”, ne-a împărtășit femeia.


Printre lucrările doamnei Liuba Bîrsan găsești de la mileuri, până la fețe de masă, bluze, pelerine și chiar pături pentru așternut. Chiar dacă unele combinații de croșetare le mai ține minte din anii de școală, internetul îi este totuși cea mai sigură sursă de noi tehnici de croșetare, unde găsește și diverse scheme pentru anumite piese de croșetă.


„Pot afirma cu certitudine că croșeta a devenit pentru mine o dependență. Nu-mi mai imaginez să nu croșetez măcar o oră pe zi, iar o lucrare, în medie, îmi ia patru zile și nu mă pot lăsa de ea până nu o văd finalizată. Croşetez acasă, în călătorii şi chiar la mare. La moment, cel mai des croșetez fileu, această este o tehnică nouă, imitând dantela. În lumea croșetei, această tehnică este predominantă actualmente. Trebui să recunosc că în familia mea nimeni nu s-a ocupat de așa gen de activitate.


Mai mult, eu sunt o fire foarte impulsivă și ambițioasă, iar colegele mele se miră de unde iau atâta răbdare pentru a croșeta, aceasta presupunând o muncă migăloasă care solicită foarte multă răbdare. Uneori mă mir și eu că am ajuns anume să croșetez, dar sunt fericită c-ă am acest dar de le Dumnezeu. Cred în cele spuse pentru că altfel nu mi-aș explica această predilecție, acest har...”, a mai spus femeia.


Atunci când nu mai găsește loc pentru a-și depozita capodoperele croșetate, le comercializează în Chișinău, femeilor care vând astfel de obiecte. E în plus să spunem că toate rudele și prietenii s-au făcut cu lucrări croșetate de dna Liuba în dar. Tot aici, cel care o susține cel mai mult este soțul. Acesta în nenumărate rânduri îi sugerează să-și facă un sait pe care să-și publice lucrările și să le comercializeze.


„De-a lungul anilor am fost pe la expoziții unde mi-am prezentat lucrările, le-am comparat cu cele ale altor doamne și mă bucur că ale mele sunt confecționate cu bun gust, calitativ, cu stil și cu foarte mult suflet. Asta pentru că nu am drept scop să le vând, le fac în primul rând pentru mine, pentru a-mi bucura privirea și lumea mea interioară. Îmi place să știu că pot să las ceva ce se vede. Mie îmi place foarte mult să citesc, însă citind nu poți lăsa o amprentă vizibilă.


Croșetând însă, mă pot bucura vizual de ceea ce fac mâinile mele. Și, poate cine știe, pe viitoar mi-aș putea câștiga pâinea croșetând ore în șir, cu aceeași dăruire cu care croșetez și acum”, a spus în încheiere meșterița.



Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco