• Curierul de Hâncești

Locuitorii s. Mereşeni au găsit soluţia pentru evacuarea deşeurilor

La moment comuna Mereșeni, din a cărei componență face parte și satul Sărata-Mereșeni, se confruntă cu două mari probleme cum ar fi: asigurarea cu apă, prezenta gunoiştilor neautorizate şi gestionarea incorectă a deşeurilor.


  „Suntem în proces de identificare a soluției optime pentru problema evacuării deșeurilor. La capitolul evacuarea deșeurilor trebuie de menționat că am făcut parte din proiectul „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă” în cadrul căruia au fost construite 7 platforme pentru depozitarea deşeurilor,  a câte 3 containere şi un loc pentru depozitarea selectivă a deşeurilor-sticlă, plastic, hârtie. Am beneficiat timp de 2 ani de serviciile de evacuare a deşeurilor a  Î.M. Regia - ARA, dar din motiv că nu s-a lucrat nemijlocit cu populaţia, iar beneficiarii nu erau implicaţi în achitarea serviciilor și  cheltuielile erau suportate doar de primărie, resursele din buget nu au fost suficiente pentru a putea în continuare beneficia de aceste servicii – a declarat pentru CURIER Tatiana Buruiană, primar de Mereşeni. Prin urmare am suspendat temporar utilizarea serviciilor până la identificarea unei alte soluţii. Lipsa unei gunoişti autorizate este de asemenea o problemă acută, fiindcă la moment locul unde este evacuat gunoiul se află pe terenul c. Sărata - Galbenă  și trebuie să găsim o ieşire din situaţia creată.”


   Pentru a rezolva problema care deranjează atât de mult sătenii, dna primar a menționat că la moment sunt participanți în cadrul Programului de angajare civică NDI Moldova ”Pune umărul”.  Inițiativa vine să unească femeile-primari din 14 localităţi din raioanele de centru ale ţării, care doresc soluţionarea problemei gunoiului în localitățile lor. Programul necesită organizarea unui proces treptat, care se face pas cu pas, dar la care fiecare trebuie să pună umărul. Cu scopul de a sensibiliza şi mobiliza populaţia, a fost creat Grupul de iniţiativă alături de care s-a  realizat chestionarea sătenilor vizavi de subiect. 


  „Am descoperit că populaţia nu se arată doar deranjată, ci şi interesată în soluţionarea problemei şi chiar vine cu diverse iniţiative demne de a fi luate  în calcul. De asemenea, am avut un dialog cu partenerii proiectului „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”  şi am antrenat şomeri  în lucrările de salubrizare  şi amenajare a locurilor publice, oferind de altfel şi câteva locuri de muncă. Prin decizia Consiliului local Nr.08/02 a fost stabilită taxa de salubrizare în mărime de 1leu lunar pentru fiecare domiciliat în comună, iar cât sunt dispuşi să plătească lunar pentru evacuare, v-om stabili în următoarea chestionare, veniturile de la această taxă fiind direcţionate pentru lichidarea gunoiştilor neautorizate şi menţinerea curăţeniei în locurile publice (străzi, spaţii verzi, cimitir)” – a încheiat dna primar. Rodica Ogradă

Stagiară USM

5 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco