• Curierul de Hâncești

Locuitorii satului Şipoteni se plâng că rămân fără rută…

Transportatorii refuză să circule spre satele mici, motivând că sunt mai mult în pierdere…


Pe parcursul ultimelor două luni, locuitorii satului Şipoteni, ca să iasă dimineaţa din sat sunt nevoiţi să facă auto stopul pe marginea drumului sau să meargă 5 km pe jos, peste deal, până la satul din vecinătate, ca ulterior, să ajungă în centrul raional. Toate acestea din cauza că ruta Şipoteni-Hânceşti nu circulă regulat. Aşa susţin locuitorii acestui sat, care s-au adresat în mai multe instanţe - Gara Auto Hânceşti, primăria locală, Consiliul raional, Ministerul Transporturilor, etc., dar şi ziarul raional, în speranţa ca să se ia măsurile de rigoare.


„Cât erau copiii la şcoală ne duceam cu autobuzul elevilor până la Stolniceni şi de acolo prindeam un transport până la Hânceşti. Acum copiii sunt în vacanţă până pe data de 9 ianuarie, de aceea e foarte greu să ieşi din sat… - ni s-a plâns la redacţie Nicolae Leşanu, fost profesor de limbă engleză din s. Şipoteni, astăzi pensionar, care a remarcat că este ceva timp de când ruta Şipoteni-Hânceşti nu mai circulă. Bătrânul ne-a spus că pentru a se lua careva măsuri s-a adresat primarului din localitate, a sunat la Gara Auto Hânceşti, dar şi la Asociaţia pensionarilor din raion, dar până la moment situaţia a rămas neschimbată. „După ce ne-am plâns, zilele trecute rutiera a fost iarăşi o zi două, şi după aceea iar n-a mai fost, halal de aşa şofer şi de aşa administraţie. Cei de la Consiliul raional spun că primarul ar trebui să facă drumul spre sat, dar ce treabă are el, dacă traseul respectiv nu este la balanţa primăriei. Parcă am fi un sat uitat de lume, nu mai putem ieşi din el…”- se plânge dl Leşanu.


Primarul localităţii Nicolae Moroz spune că pe la mijlocul lunii decembrie a intervenit în soluţionarea problemei cu un demers înaintat către preşedintele raionului. „ Prin demersul respectiv înaintat către preşedintelui raionului, dar şi ANTA, precum şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, am ţinut să-i informez despre faptul că întreprinderea SRL „Transbogdan&Co” care deserveşte ruta „Şipoteni-Hânceşti” are o atitudine neserioasă faţă de executarea obligaţiilor sale ca transportator. În luna octombrie-noiembrie trei săptămâni nu a fost deservit s. Şipoteni. În luna decembrie, microbuzul a deservit ruta numai patru zile. Am cerut să se intervină în redresarea situaţiei, prin înlocuirea categorică a transportatorului, deoarece am nenumărate plângeri de la locuitorii satului. După câte am înţeles, de fapt, e vina mai mult a şoferului, care are o atitudine obraznică, dar îşi permite şi samovolnicii, de aceea am rugat administraţia rutei, dar şi comisia raională responsabilă de transportul auto din cadrul aparatului preşedintelui raionului, poate să schimbe altul, dar mi s-a spus că deocamdată va circula acelaşi şofer, pe aceiaşi rută, până se va elibera o altă autorizaţie…” – a specificat dl primar.

Conform graficului de la Gara Auto Hânceşti, ruta Şipoteni -Hânceşti are pornirea din sat la ora 7.00 dimineaţa şi de la gară înapoi spre localitate la orele 12.15. Am sunat luni, la Autogara Hânceşti şi dispecerul ne-a asigurat că şoferul microbuzului a bătut patru bilete în casă şi e pornit spre Şipoteni. „Poate s-a întâmplat, vreo 2-3 zile că nu s-a circulat din cauza că autovehiculul a fost la reparaţie, sau din cauza timpului nefavorabil, dar aşa, în general, cu puţini pasageri, dar se circulă…” – a specificat dna dispecer.


Contactat de CURIER, şeful Gării Auto Hânceşti Nicolae Scai ne-a răspuns succint la întrebarea respectivă, motivându-ne că nu vrea să intre în detalii, răspunsul la problemă, sugerându-ne să-l căutăm la administratorul rutei, care este direct responsabil de circulaţia acesteia. „Cunosc problema respectivă, deşi responsabili de circulaţia regulată a rutei şi pornirea acesteia din satul Şipoteni este administraţia SRL „Transbogdan”, care, consider eu, nu-şi respectă obligaţiile faţă de călători.”

Reprezentantul SRL „Transbogdan&Co” , care deţine autorizaţia de transportare a călătorilor pe ruta Şipoteni-Hânceşti a avut să ne spună mai multe la acest subiect, specificându-ne cu unul din motivele principale a întreruperilor temporare fiind lipsa de călători. „La data de 1 octombrie, curent, am adresat un demers în adresa preşedintelui raionului prin care am solicitat operarea unor modificări în programul de transport rutier pe teritoriul raionului Hânceşti. Demersul nostru vine drept urmare a numărului mic de pasageri pe anumite rute, precum şi incompetenţa, dar şi abuzurile intenţionate ale şefului autogării Hânceşti, Scai Nicolae, care prin acţiunile sale au dus la instaurarea unei anarhii şi haos total în procesul de transportare a călătorilor pe teritoriul raionului. Credem că anume din aceste considerente, constatăm, cu regret, că potenţialii călători nu mai vin în autogară, dar recurg la alte metode de deplasare şi aşteaptă transport de ocazie pe întreg teritoriul municipiului Hânceşti, pe la diferite intersecţii, prin preajma cafenelelor, în staţiile publice din oraş, etc. Totodată, am înştiinţat conducerea raionului despre faptul, că în cazul în care nu se i-au măsurile respective vom fi nevoiţi, ca începând cu data de 1 noiembrie să sistăm deservirea călătorilor pe toate cursele de pe rutele: Hânceşti-Şipoteni, Hânceşti-Stolniceni, Hânceşti -Dubovca, precum şi anumite curse de pe rutele: Hânceşti-Ciuciuleni, Hânceşti-Secăreni şi Hânceşti-Drăguşeni. Cu părere de rău, un răspuns concret la solicitarea noastră nu am primit, situaţia rămânând aceiaşi până la moment. Evident, că întreruperi temporare au fost, câteva din cauza unor defecţiuni tehnice ale transportului, dar şi al condiţiilor meteorologice nefavorabile. Şoferul care deserveşte localitatea respectivă are domiciliul în s. Bobeica, de aceea el în fiecare dimineaţă este nevoit să se deplaseze fără călători spre satul Şipoteni. Din cauza că drumul de acces spre sat nu întotdeauna este practicabil din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, deseori ajungând la locul de îmbarcare, suntem anunţaţi telefonic că pasagerii deja au fost preluaţi de către autoturismele particulare sau autobuzul şcolar. În acest sens, am intervenit cu rugămintea către primarul localităţii pentru a identifica un agent economic cu reşedinţa în satul Şipoteni sau un alt operator care ar dori să deservească localitatea. Din partea noastră, cu titlu de excepţie, oferim garanţii sigure că va fi semnat neîntârziat acordul de transmitere a dreptului de deservire a rutei regulate Hânceşti-Şipoteni” – a specificat antreprenorul SRL, „Transbogdan&Co”, motivându-şi dezicerea de rutele spre satele mici, prin faptul că din lipsă de călători, acestea le aduce mai mult cheltuieli, decât venituri, fiind mai mult în pierdere.


Vicepreşedintele raionului Iurie Levinschi, responsabil de domeniul transportului de călători în raionul Hânceşti ne-a asigurat că pe marginea demersului înaintat de către SRL, „Transbogdan&Co” de a modifica programul de circulaţie a transportului s-a intervenit către Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA), care are funcţia de avizare a modificărilor propuse la programele de transport rutier raional în vederea asigurării corelării acestora cu programul de transport interraional. „La demersul înaintat, ANTA ne-a răspuns că organele publice locale la necesitate pot înainta spre avizare modificările solicitate în perioada 1 martie-1 mai şi 1 septembrie-1 noiembrie, prevăzută de art. 37 (8 prim) a Codului transporturilor rutiere, adoptat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014. De aceea, la moment nu putem face careva modificări, dar nici găsi o altă companie care ar deservi cu transport această localitate, de aceea am rugat actualul antreprenor, proprietarul rutei „Şipoteni-Hânceşti” să redreseze cumva situaţia. La moment, avem şase companii, transportatoare de călători, care deservesc localităţile din raionul Hânceşti şi problema de la Şipoteni, există în mai multe sate mici, precum Valea Florii, Brătianovca, Mireşti, etc., unde din motivul lipsei de pasageri, transportatorii se dezic de astfel de rute, motivând că sunt mai mult în pierdere.”


Vizavi de drumul de acces spre s. Şipoteni, primarul Nicolae Moroz spune că responsabili de reparaţia şi întreţinerea acestuia pe timp de iarnă este de fapt Consiliul raional Hânceşti, la a cărei balanţă este traseul respectiv. „Într-adevăr, pe drumul de acces spre sat, odată cu căderea iernii, era foarte greu de circulat din cauză că lipsea materialul antiderapant, nici zare de nisip pe marginea drumului. Ceea ce ţine de soluţionarea problemei cu ruta, vreau să vă asigur că călători sunt, şi dacă s-ar respecta întocmai graficul de circulaţie stabilit, atunci problema ar dispărea de la sine” – a încheiat dl primar, care, ne-a subliniat că aşteaptă ca problema să fie soluţionată de către Consiliul raional, care are toate pârghiile în acest sens.


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco