• Curierul de Hâncești

Luna trecută, un copil de doi ani din raion a decedat din cauza infecţiei meningococice

În perioada rece a anului, când oamenii preponderent se află în încăperi, apar condiţii favorabile pentru răspândirea infecţiilor cu transmitere pe calea aerului. De rând cu afecţiunile virale acute ale aparatului respirator, gripa etc., din acest grup de infecţii face parte şi infecţia meningococică, care este o boală contagioasă umană cauzată de meningococi şi evoluează în diferite forme, inclusiv grave, cu meningită purulentă sau/şi meningococemie cu risc de sechele semnificative sau deces.


„Agenţii cauzali ai acestei boli sunt meningococii - bacterii care în afara organismului uman îşi păstrează viabilitatea doar până la 30 de minute şi pentru a supravieţui intensiv circulă în rândul populaţiei umane – specifică Ecaterina Pascal, şefa secţiei epidemiologia maladiilor infecţioase a CSP Hânceşti. În majoritatea cazurilor (75-80% din persoanele ce au contractat-o), infecţia decurge fără semne clinice, manifeste de boală (stare de purtător) care ar condiţiona necesitatea apelării după asistenţă medicală. La cca 15-20% din persoanele contractate, infecţia meningococică se poate manifesta printr-o inflamare locală a rinofaringelui, preponderent fără modificări a stării generale a organismului şi, de asemenea, nu se adresează după asistenţă medicală.


Însă, în circa 1-2% cazuri, infecţia meningococică poate evolua în forme generalizate de boală clinic manifestate prin meningită purulentă sau/şi meningococemie, frecvent cu evoluţie gravă care, în absenţa tratamentului optimal, poate provoca sechele sau decesul bolnavului. În unele cazuri, forma generalizată a infecţiei meningococice evoluează fulgerător, în pofida tratamentului aplicat, cu decesul precoce al persoanei”. 


Medicul atenţionează că toate persoanele infectate cu meningococi, indiferent de forma de manifestare clinică, sunt contagioase şi pot transmite infecţia altor noi persoane din anturaj. În majoritatea cazurilor de rinofaringită meningococică (guturaiul meningococic), aceasta se manifestă doar prin obstrucţie nazală, secreţii muco-purulente neabundente din nas, tuse seacă, dureri discrete în deglutiţie şi doar în formele grav-medii şi grave se asociază cu febră, cefalee, slăbiciune generală, moleşeală, vertijuri, dureri musculare. 


„Formele generalizate ale infecţiei meningococice (meningită, meningococemie, meningoencefalită) se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte (39-40ºC), vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştienţă, erupţii cutanate hemoragice (pete roşii întunecate pe piele) iniţial pe membrele inferioare şi pe fese. La sugari, formele generalizate ale infecţiei date pot debuta atipic, cu manifestări respiratorii sau digestive, uneori cu subfebrilitate, regurgitaţie, vomă, ţipăt inconsolabil, frecvent convulsii, fontanela anterioară bombată, dilatarea vaselor sanguine în zona temporală şi pectorală. În lipsa apelării la asistenţa medicală şi neadministrarea tratamentului optimal şi adecvat la timp, formele generalizate ale infecţiei meningococice conduc, în majoritatea cazurilor, la un final dramatic, decedează până la 15% dintre bolnavi. Mai frecvent sunt supuşi riscului de a suporta o formă generalizată de infecţie meningococică copiii, cota cărora constituie peste 70% din numărul bolnavilor, cca. 50% dintre ei fiind cu vârsta de până la 2 ani” – menţionează Ecaterina Pascal. 


Cazurile de infecţie meningococică se întâlnesc mai frecvent în sezonul rece al anului, preponderent în lunile ianuarie-aprilie. Măsurile de prevenire a bolii, care sunt  dificile şi limitate, se reduc la: aerisirea încăperilor, evitarea aglomerării, asigurarea unui regim termic de confort, curăţenia, respectarea igienei tusei şi strănutului, mâinilor, evitarea contactului cu persoane cu semne de „răceală”.


Toţi contactaţii necesită să fie luaţi sub supraveghere medicală timp de 10 zile, cu efectuarea termometriei de 2 ori în zi, examinarea rinofaringelui şi tegumentelor, iar persoanelor de contact apropiate le este indicat tratamentul profilactic cu antibiotice. Antibioticul, doza de administrare şi durata cursului de tratament se indică numai de medic. La suspectarea declanşării manifestărilor clinice ale infecţiei meningococice, persoanele respective, precum şi purtătorii de meningococi depistaţi prin investigaţii de laborator, necesită spitalizare obligatorie cu tratament adecvat, reieşind din imprevizibilitatea evoluţiei infecţiei şi limitarea răspândirii ei.    

      

În luna ianuarie 2015, în raion, din cauza adresării tardive la medic, a decedat de infecţie meningococică un copil de 2 ani, iar săptămâna trecută - un copil de 3 luni din rn. Teleneşti. La apariţia semnelor de boală descrise mai sus este necesară adresarea cât mai rapidă după asistenţă medicală urgentă.Elena Zaițev

4 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco