• Curierul de Hâncești

Mărţişoare împletite cu dragoste şi plăcere pentru oameni

Astăzi, 1 martie, tradiţional ne prindem câte un Mărţişor la piept, drept simbol al primăverii, al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. Deşi meşterii populari au început a le vinde încă din luna ianuarie şi astăzi pieţele sunt pline încă de mărţişoare. Pentru a-şi surprinde iubitele, iubiţii, prietenii, mamele sau profesorii, majoritatea sunt în căutare a ceva deosebit, şi totodată original, căutând modele mai moderne, dar şi pline de tradiţie.

Mărţişoare cu flori din hârtie, mărţişoare cu scoici şi perle, mărţişoare cu iepuraşi şi buburuze, cu fluturaşi şi căţei, etc., din astea şi multe altele, am putut admira în colecţia dnei Ecaterina Gomeniuc din mun. Hânceşti, care deja de câteva zile a ieşit cu acestea la vânzare.

Ecaterina Gomeniuc din or. Hânceşti a început a confecţiona mărţişoare acu patru ani, fiind mai mult o activitate ce-i asigura existenţa, dar şi pentru aş omorî timpul. „Am primit gradul II de invaliditate, din care cauză stăteam acasă. Pentru a nu sta degeaba, (deşi nu prea stau că mai am şi doi nepoţei în grija mea), dar şi a-mi completa acea pensie de doar 700 de lei, am decis să confecţionez ceva cu mâinile mele şi să vând în piaţă. Am început a confecţiona mărţişoare, apoi diverse brăţări, accesorii pentru păr - elastice cu flori şi fundiţe pentru fetiţe. Deşi pare o activitate migăloasă, pentru mine, e una foarte plăcută, care mă linişteşte şi-mi alină sufletul. Dacă la început, le făceam mai mult din necesitate, astăzi le confecţionez din plăcere, această ocupaţie devenind deja o frumoasă pasiune”, ne povesteşte femeia, pe care de fapt, am prins-o la un colţ de stradă, lângă o piaţă din oraşul Hânceşti, comercializând mărţişoare. Pe parcursul discuţiei noastre, între timp, la panoul de mărţişoare a dnei Gomeniuc, s-au adunat mai mulţi cumpărători, care după ce-i admirau măiestria lucrărilor, nu ezitau să-şi cumpere câteva mărţişoare.


„Avem copii şi le cumpărăm ca să le dăruiască profesorilor şi educatorilor, şi apoi şi bunicilor, pentru a le face o mică bucurie cu ocazia sosirii primăverii. Sunt foarte frumoase şi deosebite, poate că se vede mâna unui meşter adevărat…” – ne spune o cumpărătoare, care a cumpărat peste douăzeci de mărţişoare.


„Tot anul le pregătesc, mai întâi fac toate detaliile şi apoi le încep a aduna în diverse modele. Pentru anul acesta, am câteva modele noi, evident că mă inspir de pe internet, dar am şi câteva proprii modele, pe care le-am inventat singură, combinând mai multe elemente” – ne-a specificat dna Ecaterina, arătându-ne câteva mărţişoare lucrate în biser sub formă de lăcrimioară, cu mărgeluşe şi cu flori, confecţionate în origami. Deşi are nişte modele simple, sunt totodată de efect, cu diverse flori – ghiocei, lăcrimioare, lalele, trandafiri, crini, romaniţe, cale, etc., găsind aici şi chipuri ale unor vietăţi, precum: fluturaşi, buburuze, şi chiar iepuraşi, şi căţei, folosind divers material: hârtie, carton, şnururi, mărgele, perle, ştrasuri, etc. „O parte din materialele de care am nevoie pentru a face mărțișoare, le am pe acasă, iar pe celelalte le cumpăr din capitală de la magazine specializate”. Entuziasmată, binevoitoare, zâmbitoare şi foarte amabilă cu cumpărătorii, aşa am văzut-o pe dna meşteriţă de mărţişoare.


„Poţi găsi suficiente motive pentru a te decide să faci ceva cu mâinile tale, principalul ingredient pe care trebuie să-l foloseşti în confecţionarea unui lucru manual, este dragostea şi plăcerea pe care le depui, şi atunci toată acea dragoste şi bună dispoziţie se transmite oamenilor, în posesia căruia va merge obiectul” – ne-a spus la încheierea discuţiei, iscusita meşteriţă de mărţişoare, Ecaterina Gomeniuc.

Tatiana TODOSEICIUC

98 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco