• Curierul de Hâncești

Mă mândresc mult cu discipolii mei...

Tamara Ungureanu, educator, grădinița „Andrieș” din comuna Lăpușna: „Mă mândresc mult cu discipolii mei, care în timp, au devenit personalităţi formate cu realizări frumoase”.


Tamara Ungureanu,  născută la 7 mai 1957, este educatoare la grădinița „Andrieș” din satul Lăpușna,  timp de  38 de ani. În anul 2002, a primit gradul II didactic în domeniul învățământului preșcolar. Am realizat un interviu cu Domnia Sa pentru a ne împărtăşi din experienţă, dar şi din gândurile frumoase. 


-A fi dascăl într-o instituţie preşcolară este o specialitate multdorită sau una aleasă la întâmplare?


-Pentru mine profesia de educatoare este o dorință, un vis împlinit, pe care mi-l doream încă din copilărie, deoarece  copiii sunt niște îngeri care au nevoie de atenție și iubire. 


-Fiecare copil  are un caracter specific. Dna Tamara, cum găsiți limbaj cu cei mici? 


-În calitate de educator trebuie să cunoști particularitățile de vârstă a copiilor, trebuie să cunoști mediul din care vine. Ca să găseşti un limbaj adecvat  cu cei mici trebuie să cobori la  nivelul lor. Să fii la rândul tău și tu un copil.


-Motivaţia cu care un educator îşi face meseria?


- În viața mea de zi cu zi pot spune că sunt o „hoață”. Am furat tot ce este frumos sufletește. Astfel motivația mea ca educator este marea dragoste faţă de copii şi de interesele lor, dragoste care devine uneori exigentă, care oferă mult, dar care şi pretinde, aşteaptă mult din partea lor.


-Calităţile de bază pe care copilul trebuie să le vadă la dascălul său pentru ca să le cultive şi el?


- Este dificil de descris în câteva fraze trăsăturile ce disting un bun educator. Pot menţiona doar câteva, pe care le împart în valori morale, cum ar fi bunătatea, dreptatea, modestia, răbdarea, hărnicia, şi valori spirituale ca: speranţa, dragostea, credinţa. Aceste calităţi mă strădui să le cultiv şi copiilor.


- Ce schimbări ați observat pe parcursul anilor la generațiile de copii pe care le-ați educat?


- Din generație în generație, copiii devin tot mai agresivi. Mult mai educați erau în anii precedenți. Acuma copiii simt o libertate totală, au drepturi. Ei pot să te numească brutal. Pot să îți pună piciorul în prag și să îți spună că este așa cum vor ei, dar nu cum vrei tu. În prezent este dificil de lucrat pentru că le este permis prea multe. 


- Cum se pregătește un dascăl preșcolar zi de zi de activitatea sa?


- Pentru a petrece zilnic activități cu copiii trebuie să te pregătești minuțios. Întâi de toate, trebuie să te gândești ce ar fi mai interesant, ce le-ar atrage atenția lor pentru a fi o activitate captivantă. Ca educator trebuie să știu ce dorește copilul, ce vrea să cunoască, să știe etc. Pentru asta zilnic trebuie pregătire. Periodic merg la diferite cursuri de perfecționare, seminare.


- Lucrurile/persoanele cu care vă mândriţi cel mai mult în viaţă?


 - Lucrul cu care mă mândresc este, desigur, meseria pe care am îmbrăţişat-o, instituţia unde activez de mai bine de trei decenii şi unde mă simt la fel de tânără ca atunci când am început aici să lucrez. Sensul, bucuria şi mândria vieţii mele este familia, care mi-a fost alături. Mă bucur foarte mult că Dumnezeu mi-a dat o nepoțică care îmi luminează anii. Nu în ultimul rând, mă mândresc mult cu discipolii mei, care în timp au devenit personalităţi formate şi cunoscute, cu realizări frumoase.


-Care sunt lecţiile primite de la viaţă?


-Cred că fiecare în viaţă a trecut prin clipe grele, a întâmpinat obstacole, şi-a căutat echilibrul şi locul său în societate. Pe mine, viaţa m-a călit şi m-a învăţat să mă ridic şi să merg mai departe, chiar dacă mi-i greu, mă conduc după motto-ul dat: „Deschide ușa să vezi ce fac alți și închide ușa și vezi ce poți să faci tu…”Cristina Vicol

Studentă USM

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco