• Curierul de Hâncești

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistrat: 51 de cazuri de intoxicații prin medicamente, inclusiv 21 de cazuri printre copiii până la 7 ani şi  37 de intoxicații acute cu alcool, dintre care 2 persoane au decedatIntoxicațiile acute neprofesionale exogene de etiologie chimică constituie o stare patologică a organismului, cauzată de substanțe chimice toxice care pătrund în organismului uman pe diferite căi, în doze capabile de a afecta funcțiile vitale ale organismului și provocă dereglări funcționale și/sau lezionale, care se manifestă prin diferite simptome: amețeli, vome, diaree, iar uneori pot fi soldate chiar cu decese.


Cauzele apariției unor astfel de intoxicații sunt nerespectarea păstrării sau administrării incorecte a substanțelor chimice (medicamente, pesticide), nivelului scăzut de cunoștințe a populației despre pericolul lor asupra sănătății, accesul liber al copiilor la substanțe chimice, nivelul scăzut de școlarizare a copiilor de către părinți și profesori despre potențialul pericol al substanțelor chimice asupra sănătății, utilizarea substanțelor chimice (medicamente, pesticide), în scop suicidal.


  Astfel de intoxicații continuă să prezinte o problemă actuală în sistemul de sănătate publică care se caracterizează prin înregistrarea multiplelor cazuri atât la nivel naţional cât și raional.


„De obicei, intoxicațiile acute neprofesionale exogene de etiologie chimică sunt declanșate în condiții de habitat de acele substanțe chimice care sunt utilizate de către unii membri ai familiei. Cel mai frecvent, aceste intoxicaţii survin din cauza păstrării sau administrării incorecte a substanțelor chimice sau exploatării cu abateri de la prevederile legale a unor instalații (aragaz, sobe, etc.) – a declarat pentru CURIER medicul șef al Centrului de Sănătate Publică (CSP) Hâncești, Anatolie Aga.


Datele statistice denotă că anual, în raionul Hâncești, sunt înregistrate intoxicații acute cauzate de utilizarea accidentală ori suicidală a substanțelor chimice (medicamentelor, pesticidelor etc.) Pe parcursul anului 2016, în raion  s-au înregistrat 137 cazuri, dintre care 3 persoane au decedat, ceea ce constituie  2,1%. Astfel, au fost afectați 82 bărbați și 55 femei. Au decedat: un bărbat și 2 femei. Totodată, datele denotă, că în total, au fost afectați 36 copii până la 7 ani, inclusiv 19 băieți și 17 fetițe, iar copii de la 7 până la 18 ani - 23 afectați, inclusiv 16 băieți și 7 fetițe. Adulți de la 18 ani până la 60 ani - afectați total 69 persoane, inclusiv 42 bărbați și 27 femei. Adulți peste 60 ani - afectați 9, inclusiv 5 bărbați și 4 femei.”


Potrivit aceleiaşi surse, rata cea mai mare de intoxicații în anul trecut le-au constituit medicamentele, în număr de 51 cazuri ori 37,2% inclusiv 24 bărbați și 27 femei. Foarte multe cazuri sunt înregistrate la copii: până la 7 ani – 21 cazuri, 7-18 ani – 9 cazuri (15,3%). „Locul II ocupă intoxicațiile acute cu alcool în număr de 37 cazuri, dintre care 2 persoane au decedat, inclusiv 27 bărbați și 10 femei. Cei mai afectați au fost adulții de la 18 la 60 ani, în număr de 26, inclusiv 19 bărbați și 7 femei (18,9%). Cu alte substanțe toxice au fost afectați 38 persoane ori 27,7% inclusive 23 bărbați și 15 femei” – a specificat Anatolie Aga. 


„Cu pesticide au fost intoxicate în total 6 persoane, ori 4,37%, inclusiv un copil până la 7 ani, un copil de la 7-18 ani, 3 adulți de la 18-60 ani, un caz de adulți peste 60 ani. Din această cauză a decedat o persoană (bărbat) de la 18 până la 60 ani. Cu scop suicidal au fost înregistrate -17 cazuri ori 12,4 %” – menţionează dl Aga. 


În scopul prevenirii  intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, Centrul de Sănătate Publică raional Hâncești atenționează părinţii şi profesorii asupra necesității respectării următoarelor reguli și măsuri de protecţie: să păstreze momeala, pesticidele, detergenții etc. în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii; să nu încredințeze copiilor fiole, pachete, sticle cu otravă, pesticide, medicamente; să nu depoziteze produsele chimice și cele alimentare în același loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere; să nimicească medicamentele cu termen expirat conform recomandărilor specialiștilor din farmacia de unde le-ați procurat; să informeze copiii despre potențialul pericol a substanțelor chimice asupra sănătății și viață, etc.


În acelaşi context, specialiştii recomandă copiilor să nu ia în gură medicamentele, detergenţii; să respecte regulile de igienă personală, să spele fructele și legumele înainte de consumarea lor, să nu folosească balonașe cu gaz în instituțiile preșcolare și preuniversitare, să evite folosirea medicamentelor în scop suicidal.  Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco