• Curierul de Hâncești

Majorarea salariilor pentru personalul didacticUn grup de părinți au inițiat o petiție on-line unde cer majorarea salariilor pentru angajații din gestiunea primăriei. Astfel, ei solicită, în regim prioritar, examinarea prevederilor sistemului actual de salarizare stabilit pentru personalul didactic-auxiliar și nedidactic (ajutor de educator, bucătar, ajutor de bucătar) din cadrul grădinițelor din Republica Moldova în vederea majorării cuantumului salariilor de funcție ale acestora.


Salariul mediu al unui ajutor de educator este de 1.575 lei (în medie 10 ore de lucru/zi), al unui bucătar constituie 1.200 lei (7 ore de lucru/zi), iar al unui ajutor de bucătar – 1.100 lei (6 ore de lucru/zi, cu începere de la 5 dimineața).


În acest context am adresat cetăţenilor raionului Hânceşti următoarea întrebare:

  • Consideraţi majorarea salariilor pentru personalul didactic – auxiliar şi nedidactic din grădiniţe o prioritate?

Ion Andronic, 44 ani, or. Hânceşti: „Desigur. Sărmanele dădace, bucătărese etc., care lucrează cu sârguinţă pentru copilaşii noştri, dar au salarii de râsul câinilor. Eu cred că ei merită un salariu nu mai mic decât al educatorilor, sau mai bine ca a directorilor, sunt sigur că munca personalului din grădiniţe nu este mai uşor decât al altor persoane din alte structuri.”


Ana Creţu, 38 ani, s. Negrea: „Personalul despre care întrebaţi, au salarii de 1000 de lei. Spuneţi-mi ce-s o mie de lei în ziua de azi?! E bătaie de joc de oamenii care au în grija lor copilaşii noştri. O mie de lei nici nu-i poţi numi salariu – aceşti bani nici măcar nu acoperă minimul de existenţă. Lucrează bieţii oameni numai pentru că nu vor să plece din sat, şi alte oportunităţi nu au. Dar când aceştia vor ieşi la pensie, alţii, tineri, nu vor veni. Cine ar vrea să lucreze pentru aşa salariu?!”


V. Zaharia, 30 ani, or. Hânceşti: „Eu sunt de acord cu faptul că personalul din grădiniţe merită un salariu mai mare, dar, nu consider asta o prioritate. Ar fi bine să se ridice salariile lucrătorilor din mai multe structuri, toţi merită salarii mai mari, sau credeţi că numai educatorii şi bucătarii de la grădiniţă au salarii mici? Eu tot am lucrat ani buni cu aşa salariu şi ştiu cât de greu este să te descurci, de aceea mi-am găsit altă activitate. Aşa e la noi situaţia şi chiar dacă le majorează aceste salarii personalului didactic şi nedidactic, cu cât se va majora? Cu 10 – 12 %? Trăim într-o ţară în care suntem doar exploataţi. Cum zicea cineva „la noi în Moldova te naşti cu bani, creşti cu bani, te educi cu bani, te tratezi cu bani, ba chiar şi mori cu bani – dar lucrezi pe degeaba”. Din păcate, asta e situaţia reală de la noi.”


S. Morăraşu, 48 ani, s. Stolniceni: „Desigur, consider aceasta o prioritate. Personalul din grădiniţe are nevoie de o majorare de salariu, fie că este vorba de educator, dădacă sau bucătar, pentru că au în grijă viitorul acestei societăţi – copilaşii noştri. Spre exemplu,  educatorii sunt supraîncărcați pentru perioade lungi de timp, sunt într-un stres profesional continuu, ceea ce produce efecte negative asupra copiilor noștri, asta pentru că ştim că cele mai multe probleme apar din cauza insuficienţei de bani. Pe de altă parte, incapacitatea de a supraveghea copiii în modul stabilit creează premise pentru un mediu nesigur și plin de pericole pentru viața și sănătatea copiilor. Oare nu e un motiv suficient de definit pentru o majorare adecvată a salariului personalului din grădiniţe?!”


Elena M., 28 ani, or. Hânceşti: „Dacă vorbim de priorităţi, atunci eu consider că majorarea salariului pentru personalul didactic şi nedidactic din grădiniţe nu este o prioritate. Prioritate este alimentaţia acestor copii din grădiniţe. Dar dacă am vorbi despre majorare de salariu a acestui personal, în linii generale, atunci desigur sunt pentru. Şi ar fi bine să majoreze salariile nu doar educatorilor, dădacelor etc., dar şi altor structuri care la fel ca şi cei menţionaţi de dvs., muncesc cu un salariu de până la 2000 de lei. Din păcate, la noi se primeşte că nu putem face dreptate tuturor, trebuie cuiva să-i dăm, pe cineva să-l ferim la o parte. Dreptate la noi nu există, din păcate...”


Mihai Munteanu, 35 ani, or. Hânceşti: „Desigur, personalul din grădiniţe merită un salariu adecvat. Copiii acuma sunt mai energici şi mai puţin ascultători – îmi imaginez cât de greu este să-i ai în grijă zi de zi. Că doar e vorba de aproximativ 20 de copii (într-o grupă), nu doar de unul, doi. Numai că, dacă e să fiu sincer, nu sunt sigur că petiţia respectivă va rezolva această problemă. Şi chiar dacă se va ajunge la majorarea salariului, nu li se va adăuga mai mult de 100 – 300 de lei.”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco