• Curierul de Hâncești

Mania jocurilor de noroc l-a lăsat fără casă, familie…şi pe drumuri Doarme într-o clădire părăs

Mania jocurilor de noroc l-a lăsat fără casă, familie…şi pe drumuri

Doarme într-o clădire părăsită, între dărâmături, direct pe podea, între un morman de haine murdare care îi servesc şi pernă, şi plapumă. S-a aciuat aici din primăvara acestui an, şi aici l-a prins iarna. E vorba de Valentin Ciugureanu, din or. Hânceşti, un bărbat de 51 de ani, care a devenit om al străzii, spun localnicii, din propria prostie.„Eu l-am văzut de câteva ori stând în faţa bisericii, murdar şi sumar îmbrăcat. Mi s-a făcut milă şi i-am dat nişte haine de la garderoba socială a bisericii. După aceea câte ori veneam la Hânceşti, mă străduiam să-i aduc ceva de-ale gurii de acasă. Mare, însă, mi-a fost mirarea când, întrebându-l unde locuieşte, a zis că chiar peste drum, în fosta Şcoală rusă, care astăzi este îngrădită, fiind o clădire avariată, fără uşi şi ferestre. Acum au dat gerurile şi mi-e groază să nu îngheţe, dormind jos, ca afară, având doar un acoperiş deasupra capului”- ne povesteşte Vera Rotaru, enoriaşă a Catedralei „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din mun. Hânceşti, care de fapt, ne-a solicitat implicarea ziarului în redresarea situaţiei.

Într-adevăr, l-am găsit ghemuit într-un colţ al unei camere, între nişte haine, pe o saltea, care-i servea drept pat. „Aici locuiesc eu…, ziua mă mai plimb, până dă întunericul, iar seara vin şi mă culc aici, … da, sunt singur, şi nu mă deranjează nimeni” – ne povesteşte bărbatul, cu unele devieri de la realitate, fiind vădite nişte semne de şizofrenie paranoică, mai ales atunci când încerca să ne povestească despre fosta sa familie. „Eu trăiesc aici, demult, lângă mama şi tata (n.r. părinţii lui sunt decedaţi demult), iar copii am doi, (n.r. de fapt, are doar un fiu), dar ei nu vor să vorbească cu mine…” - ne spune Valentin, care printre evadările sale din realitate, îşi aminteşte, totuşi, că acum, douăzeci de ani, a fost şi a trăit în America, apoi în Israel…, apoi a rămas fără casă şi fără familie.

Din spusele mai multor localnici, am aflat că bărbatul care la moment duce o viaţă de vagabond, a fost unul foarte avut pe timpuri, aşezat la casa lui, cu familie şi copil. Întors din America, şi având mania jocurilor de noroc, şi-a pierdut totul, şi casa, pe care a pierdut-o în cărţi, apoi şi familia, care l-a părăsit… Are grad de invaliditate, care i s-a acordat în urma unei traume primite la cap, cică tot din cauza jocurilor de noroc. Fosta sa soţie, cu care nu trăieşte de mult timp, fiind divorţaţi, e plecată peste hotare, în Israel, acolo fiind şi unicul său fiu. Am încercat să sensibilizăm situaţia dramatică a bărbatului, vorbind prin reţelele de socializare cu feciorul acestuia, acesta însa s-a arătat supărat pe tatăl său, dar şi cam indiferent de soarta lui. „De 14 ani nu mai ţinem legătura, de când a divorţat cu mama…. Cât a avut bani şi i-a fost bine, nu i-a trebuit femeie şi copil…El a uitat de noi şi noi de dânsul” – a fost mesajul fiului său, aflat azi peste hotare, specificându-ne că el nu are posibilitate să-i cumpere casă. „Este azil de bătrâni pentru aşa ceva…”


Reprezentanţii administraţiei publice locale din Hânceşti spun că cunosc foarte bine situaţia bărbatului şi nu o dată au intervenit pentru a-l ajuta. „Deşi dumnealui are un fiu, care ar trebui să se îngrijească de părintele său, care a rămas pe drumuri, primăria Hânceşti s-a implicat nu o dată pentru a-l ajuta – a declarat pentru CURIER viceprimarul municipiului Anadela Tofilat. Anul trecut, cam prin aceiaşi perioadă, asistentul social i-a pregătit dosarul şi împreună l-am dus la Azilul de bătrâni din c. Sărata Galbenă. Dar, din păcate, el a stat la azil doar câteva luni, mai bine zis, pe timpul perioadei reci, după care a evadat de acolo, motivând că nu-i place. Săptămâna trecută, Consiliul municipal i-a aprobat cererea de acordare a unui ajutor în mărime de 1000 lei.”

Specialistul pe relaţiile cu publicul din primăria Hânceşti Maria Meşină ne spune că zilele trecute a încercat să-l convingă să accepte să fie instituţionalizat din nou în azilul de la Sărata Galbenă, dar acesta a refuzat categoric. „I-am propus să pregătim din nou dosarul pentru a-l plasa la azil, dar el nici n-a vrut să audă, spunându-ne că el mai bine trăieşte aici lângă părinţii lui. Ştim că a fost o perioadă în America, a avut familie, fosta soţie şi fiul lui astăzi sunt peste hotare, el, însă, din anumite circumstanţe, a devenit un vagabond… Este la evidenţa primăriei şi încercăm să-l ajutăm cu ce putem. Evident, că e păcat de el, dar şi-a făcut-o cu mâna lui…”

În perioada rece a anului trecut, Valentin Ciugureanu a fost plasat în Azilul de la Sărata Galbenă, unde, de fapt, nu s-a reţinut mult, până în primăvară, apoi a plecat de acolo, în urma cererii scrise. „Valentin Ciugureanu din or. Hânceşti, care este invalid de gradul II, a fost plasat în azilul nostru în noiembrie anul trecut, la insistenţa primăriei Hânceşti. Acesta însă a stat la noi aproape 4 luni, apoi a insistat să plece, spunându-ne că nu se simte bine în azil, şi vrea să meargă la lucru în Germania. Deşi era liniştit, controlabil, el are unele deficienţe mintale, şi într-adevăr, locul lui nu este la noi, dar l-am plasat făcând excepţie, din considerentul ca să nu îngheţe pe undeva. De fapt, la moment, nici nu avem locuri în azil, cu toate acestea avem 6 dosare în aşteptare…” – a menţionat pentru CURIER directorul Azilului de bătrâni, Ion Panfil.

Localnicii spun că îl văd în permanenţă pe Valentin Ciugureanu pe strada Mihalcea Hâncu, plimbându-se ori stând pe un scaun în preajma celor două biserici. O dată pe zi merge la cantina orăşenească unde este alimentat cu un prânz.

„Valentin Ciugureanu este beneficiarul cantinei sociale din anul 2013, dar, în perioada rece a anului, el mai dispare, probabil iernează pe undeva, apoi apare din nou în primăvară… Acum vine zilnic şi ia prânzul, fiind invalid de gradul II şi încadrat în categoria persoanelor aflate în situaţii de risc” – a declarat pentru CURIER, Vasile Rujanschi, preşedintele Asociaţiei Orbilor din Hânceşti.

Chiar dacă

Nu în zadar se spune că viaţa e plină de surprize, azi poţi fi pe cal alb, scăldându-te în bani, iar mâine să n-ai parte nici de-o mârţoagă, neavând parale nici pentru o pâine… Cu toate acestea, în pofida tuturor circumstanţelor şi greşelilor comise, fiecare om are dreptul la iertare şi la viaţă, de aceea un grup de enoriaşi de la Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” caută diverse soluţii pentru a-i găsi un adăpost lui Valentin Ciugureanu, măcar pe perioada rece, pentru a nu-l lăsa să îngheţe pe undeva, devenind o victimă a frigului, dar şi a indiferenţei umane…

Tatiana TODOSEICIUC

738 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco