• Curierul de Hâncești

„Masleniţa” – sărbătoare tradiţională a LT ,,M. Lomonosov”Vineri, 28 martie, la Liceul Teoretic ,,M. Lomonosov” a fost marcată sărbătoarea rusească „Masleniţa”, devenită tradiţională pentru acest liceu, cu organizarea unui iarmaroc de clătite. De data aceasta, banii acumulaţi din vânzarea produselor urmează să fie donaţi familiei Mihail şi Ina Ochişor din or. Hânceşti, pentru tratamentul fiului lor.

„Masleniţa” (sau Lăsatul Secului) este o sărbătoare rusească de rămas bun de la iarnă ce durează o săptămână. În popor, aceasta se mai numeşte și Săptămâna Clătitelor. Pe parcursul întregii săptămâni a Masleniţei (sau Săptămâna Albă, cum este considerată în Moldova) era primit să fie ospătaţi cu blinii toate rudele, prietenii şi cunoscuţii. Fiecare gospodină se străduia să-şi demonstreze arta şi fantezia culinară la coacerea bliniilor. Clătitele erau făcute din diferite soiuri de faină, din diferite feluri de aluat: cu sau fără drojdie, pe lapte dulce sau acru şi cu umplutură variată.

La fel au făcut şi elevii LT „M. Sadoveanu”. Sala festivă a liceului a devenit neîncăpătoare odată cu demararea iarmarocului clătitelor cu diverse umpluturi: dulceaţă, brânză, fructe, legume, carne, ciuperci, halva, caşcaval, etc., la care au venit mulţi oaspeţi şi doritori de a savura gustul acestora.


Evenimentul devenit deja o tradiţie a liceului rus, care a ajuns la cea de-a 11-a ediţie. La iarmaroc au fost prezenţi mai multe oficialităţi ale raionului Hânceşti, printre care consilieri raionali, primarul municipiului Hânceşti, Alexandru Botnari, dar şi candidatul la alegerile parlamentare pe circumscripţia uninominală nr. 38, Ştefan Gaţcan.

Primarul de Hânceşti a ţinut să menţioneze că deja numai este ca un oaspete la această sărbătoare, ci se simte ca un membru al familie. La fel a mulţumit pentru organizarea frumoasă şi bucatele delicioase.

Momentul culminant al sărbătorii a fost arderea unei momâi ce reprezenta iarna. Astfel, elevii şi oaspeţii şi-au luat rămas bun de la acest anotimp, până la anul viitor.


Aurel VICLIUC

19 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco