• Curierul de Hâncești

„Masleniţa” din L.T. „M. Lomonosov” s-a încheiat cu iarmarocul clătitelor

O varietate de clătite cu diverse umpluturi s-au vândut vinerea trecută în liceul rus din Hânceşti în cadrul sărbătorii tradiţionale „Masleniţa”.


Banii adunaţi în rezultatul iarmarocului clătitelor au fost donaţi unui copil diagnosticat cu traumă cranio-cerebrală, care are nevoie de o intervenţie chirurgicală.„Masleniţa” (sau Lăsatul Secului) este o sărbătoare rusească de rămas bun de la iarnă ce durează o săptămână. În popor aceasta se mai numeşte și Săptămâna Clătitelor.


Pentru elevii liceului rus „M. Lomonosov” această sărbătoare a devenit deja o tradiţie, de aceea pe parcursul întregii săptămâni în incinta şcolii s-au organizat diverse concursuri sportive şi culturale: de confecţionare a păpuşilor simbol şi ilustratelor dedicate acestei sărbători.


Vineri, elevii liceului au încheiat Masleniţa organizând un program artistic de cântece şi ceastuşki în care au adus în scenă toate tradiţiile şi obiceiurile acestei sărbători.


Sala festivă a liceului a devenit neîncăpătoare odată cu demararea iarmarocului clătitelor cu diverse umpluturi: dulceaţă, brânză, fructe, legume, carne, ciuperci, halva, caşcaval, etc., la care au venit mulţi oaspeţi şi doritori de a savura gustul acestora.


„Festivalul clătitelor a fost unul deosebit anul acesta, de aceea am şi remarcat unii elevi cu diverse diplome, şi anume, cele mai specifice nominaţii fiind: Pentru varietatea de umpluturi, pentru păstrarea tradiţiilor de la Masleniţa, pentru măiestria în detaliu, „Domnul clătită” etc.” – a declarat pentru CURIER directorul liceului Natalia Tanurcova, care a specificat că în premieră, anul acesta la iarmarocul clătitelor au participat elevii unui liceu din Ceadâr Lunga, dar şi discipolele Şcolii Profesionale din oraş, care au venit la iarmaroc cu o masă de dulciuri, pregătite de ele.


„În acest context, vreau să le mulţumesc tuturor elevilor şi părinţilor pentru organizarea acestei activităţi culturale inedite. Îndeosebi aş vrea să mulţumesc părinţilor: Macovoz Tatiana şi Bolgar Tatiana care au confecţionat costumele naţionale pentru sărbătoarea „Masleniţa”.

Cei peste 6 mii lei acumulaţi, din vânzarea clătitelor şi păpuşilor simbolice din cadrul iarmarocului, au fost donaţi unui elev din LT „M. Eminescu”, care recent a primit o traumă craniană şi are nevoie urgent de o intervenţie chirurgicală. Sperăm că micul nostru ajutor să-i fie de real folos la restabilirea sănătăţii.”

În finalul sărbătorii, toţi cei prezenţi au participat la ritualul de ardere a unei statui, care simbolizează iarna pe trecute, semn al înfrângerii Iernii.
Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco