• Curierul de Hâncești

Master class pentru judokanii din Hânceşti

Judocanii japonezi au prezentat un master class luptătorilor din HânceştiMiercuri, la data de 24 mai, în sala sportivă a LT „M. Sadoveanu” din mun. Hânceşti, în care îşi exercită activitatea emeriţii antrenori de Judo Ilie şi Mihai Buiuc, a avut loc un eveniment de amploare.


Judocanii japonezi au venit pe tatami-urile de la Hânceşti pentru a prezenta tinerilor luptători un master class la capitolul îmbunătăţirii tehnicii de luptă. Proiectul este iniţiat de preşedintele Federaţiei de Judo din Moldova, Andrei Golban, cu scopul de a învăţa noi mişcări şi deprinderi, de a cizela şi perfecţiona tehnica de luptă, oferind un nou imbold în dezvoltarea Judo-ului din ţară, Hânceştiul fiind prima localitate vizitată de reprezentantul federaţie şi al antrenorilor din Japonia.


„Proiectul iniţiat de Federaţia de Judo din Moldova, în parteneriat cu Federaţia de Judo din Japonia, are drept scop perfecţionarea mişcărilor şi tehnicii de luptă, a spus Valeriu Duminică, secretarul general al Federaţiei de Judo din Moldova. Împreună cu doi antrenori din Japonia aplicăm în practică un proiect de lungă durată care implică master class-uri în mai multe regiuni din ţară, dar şi plecarea mai multor sportivi de la noi în Japonia, pentru schimb de experienţă.”


Totodată, Valeriu, care este şi antrenorul secund al Lotului Naţional, a menţionat că a invitat japonezii la Hânceşti pentru a le face cunoştinţă cu condiţiile minime în care se antrenează tinerii luptători ghidaţi de antrenorii lor, condiţii în care s-a antrenat şi el timp de 20 de ani, şi care nu l-au împiedicat să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio în anul 2016.


Prezent la eveniment, preşedintele raionului, Ghenadie Buza a specificat că o activitate de acest gen este foarte binevenită întrucât sporeşte motivaţia tinerilor. „Eu am practicat luptele libere în adolescenţă şi ştiu cât de important este să ai o bună pregătire, să ai un scop bine determinat, dar şi antrenori care să te îndrume şi să te susţină. Atunci când sportivii din străinătate îşi îndreaptă atenţia spre o ţară mai slab dezvoltată, asta înseamnă că ei văd la noi o perspectivă. Noi întotdeauna am susţinut, după posibilitate, sportul din raion şi vom continua să o facem”, a spus dl Buza.


Ilie Buiuc, antrenorul emerit de Judo a specificat că nu este uşor să te antrenezi într-o sală în care lipseşte o banală sursă de aerisire, dar, tinerii ambiţioşi muncesc zi de zi pentru a obţine performanţe în domeniu.


„În ceea ce priveşte master class-ul japonezilor, pot să zic că este un gest important pentru noi. Judo este lupta lor de bază şi chiar dacă luptăm după aceleaşi principii, mai sunt detalii ce ţin de tehnică care necesită perfecţionate” - a specificat dl Ilie Buiuc.


Menţionăm că la eveniment au fost prezenţi şi antrenorii, împreună cu discipolii lor din alte localităţi a raionului: Valeriu Tacu din Bozieni, Vasile Brânzan din Mereşeni, dar şi tinerii antrenori din Hânceşti,  Valeriu şi Elena Bordian.

Tot aici, dl Ion Mereuţă, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, a specificat că efortul depus de către Valeriu Duminică, ca reprezentant al Federaţiei de Judo este unul considerabil, comunicarea în domeniul respectiv cu Federaţia de Judo din Japonia fiind evidentă, întrucât trebuie să găseşti destule căi ca să-i cointeresezi pe străini să colaboreze pentru un scop comun.


Tot aici, luptătorii au primit drept cadou din partea Federaţiei de Judo din Moldova 45 de kimono-uri şi 20 de costume sportive. Valeriu Duminică specificând într-un final că unul dintre scopurile de bază a vizitei japonezilor în Hânceşti, este o posibilă colaborare în vederea construcţiei unei săli performante de Judo.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco