• Curierul de Hâncești

Maternitatea din Hânceşti -cu condiţii la cel mai înalt nivel !

Graţie unor investiţii colosale făcute acu câţiva ani, Centrul Perinatologic Hânceşti, după o reparaţie capitală, a devenit unul de nerecunoscut, având condiţii excelente, mai bine zis, de cinci stele pentru naşteri. Edificiul nou-nouţ e dotat cu mobilier nou, dar şi cu utilaj medical de performanţă.


„Evident, că nașterea unui copil trebuie să fie cel mai important și mai fericit eveniment din viața oricărei femei, de aceea la dotarea saloanelor s-a pus accent pe confort şi comoditate a declarat pentru CURIER Petru Cibotari, directorul IMSP Spitalul raional Hânceşti.

Respectiv, toate cele 7 saloane din Secţia de naşteri sunt de câte o persoană, în care sunt incluse: sala de naşteri, (dotată cu masă pentru primirea nașterilor dar și aparat pentru respirația mecanică), sala de odihnă după naştere, blocul sanitar, toate condițiile fiind pentru confortul mamei și al viitorului bebeluș. Aici sunt plasate gravidele pregătite pentru naştere, unde într-o ambianţă relaxantă şi liniştită i se monitorizează naşterea, apoi şi starea mamei, şi nou-născutului timp de câteva ore sau chiar zile în dependenţă de terapia durerii şi îngrijirea postoperatorie. După care, aceştia sunt strămutaţi în Secţia de neonatologie, unde mamei şi bebeluşului i se acordă asistenţă medicală postnatală, dar şi investigarea completă a nou-născutului.”

„Dispunem de o echipa medicală profesionistă, care este pregătită oricând să asigure o naştere uşoară şi în siguranţă. La moment, avem 3 femei cu naşteri naturale, şi una cu naştere prin cezariană. Comparativ cu anii precedenţi, naşterile scad evident, dar oricum pe lună avem câte

80-90 de naşteri, cărora noi, medicii ginecologi ai maternităţii, trebuie să le facem faţă, asigurându-le femeilor însărcinate o asistenţă medicală de cea mai înaltă calitate” a specificat directorul Maternităţii, Ştefan Cojocaru adăugând că respectiv, şi angajaţii spitalului au acum parte de condiţii mult mai îmbunătăţite pentru activitatea curentă.

În Secţia neonatologie, aceleaşi condiţii excelente de internare, saloane spaţioase şi luminoase, a câte două-trei paturi pentru mame şi pătuţuri pentru nou-născuţi, precum şi bloc sanitar individual pentru fiecare salon.

Nina Petrov din s. Pervomaiscoe a născut al cincilea copil şi este foarte satisfăcută de condiţiile de internare, dar şi atitudinea grijulie a medicilor.

„Evident, că în comparaţie cu vechea maternitate, aici avem nişte condiţii extraordinare - curat, frumos, cald şi baie la fiecare salon. Şi medicii sunt foarte atenţi şi grijulii.”

Angela Enachi din s. Drăguşenii Noi, o altă pacientă, este la a treia naştere, şi a ales maternitatea de la Hânceşti, deoarece, spune ea, este aproape de casă, dar şi este una ce are condiţii deosebite pentru naştere. „E o plăcere să naşti în aşa condiţii. Medicii mi-au fost alături pe tot parcursul naşterii, am adus pe lume un băieţel şi mă simt fericită”- spune femeia.

Pe lângă reparaţia euro a maternităţii, aceasta a fost dotată cu mobilier nou, dar şi echipament medical modern. „Suntem pregătiţi în eventualitatea apariţiei oricăror abateri la naştere, sau după, grație unității de terapie intensivă neonatală, îndeosebi în cazul naşterilor premature, care în ultima perioadă sunt destul de frecvente. În acest sens, dispunem de incubatoare noi pentru copiii născuţi prematur – menţionează şefa Secţiei Neonatologie Mariana Schipschi. Totodată, oferim investigarea completă a nou-născutului prin ecocardiografie, audiometrie, investigaţii pentru boli metabolice, etc.”

La momentul vizitei noastre, în secţia respectivă erau internate 3 mame cu nou-născuţi, în dimineaţa zilei, fiind externate 8 femei după naştere.

La primul etaj, este amplasată Secţia de Ginecologie, aici fiind internate femeile cu diverse patologii ginecologice sau patologii ale sarcinii, fiind dotată de asemenea la cel mai înalt nivel.

„Modernizarea maternităţii a dus evident la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de asistenţă medicală în raion, precum şi îmbunătăţirea accesului populaţiei feminine la serviciile medicale de obstetrică şi ginecologie, ceea ce sperăm că, într-un final, să genereze şi creşterea natalităţii populaţiei noastre”a specificat în încheierea discuţiei, directorul Spitalului raional Petru Cibotari.


Tatiana TODOSEICIUC

2321 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco