• Curierul de Hâncești

Medicii - salvatori pe prima linie

În țară nu-i război, nu-i foamete, nu-i secetă, nici iarnă năprasnică, e MOARTE! Lumea tace și speră! Suntem oarecum, încălziți de lumina zilei de mâine și de nădejdea că totul va fi bine. Nu fugim, noi stăm în case la masă cu frica și speranța, de-o potrivă. Unii așteaptă o minune, pe când alții luptă față în față cu moartea. Spitalele sunt arhipline, farmaciile și alimentarele rămân fără mărfuri, iar străzile sunt pustii. În gol se aud sirenele autospecialelor de salvatori, gândindu-ne doar la încă un caz de infectare cu COVID- 19. Suntem pe muchie de cuțit, însă avem norocul de cei care stau de strajă, de cei care dau mâna zi de zi cu boala, medicii – salvatorii de pe prima linie.

Suntem cu toții conştienți de riscul la care se expun pentru noi, ei sunt un fel de soldați în cămăși albe, care mereu stau pe frontul de luptă, mereu la datorie, mereu pregătiți de ce e mai rău. Neglijența noastră le pune viața în pericol, iar noi uneori inconștient, le cerem socoteală atunci când lucrurile iau întorsături neprevăzute. Am avut ocazia să văd medici de pe ambulanță, am văzut operativitatea de care dau dovadă atunci când sunt solicitați, le-am citit frica și dârzenia cu care ajung în fața pacienților. Pentru ei, în acele momente nu mai există nimic decât viața de care sunt responsabili. Îmbrăcați ca niște îngeri, implementează toate măsurile necesare și încearcă să facă posibilul și imposibilul pentru vindecare atât fizic cât și psihologic. Peste tot în lume și inclusiv în țară, se luptă cu boala. Noi între noi ne ajutăm chiar prin izolare pentru că ne este frică, dar ei? Pentru ei izolarea, carantina este exact în epicentrul focarului.

Cum rezistă ei în fața fricii? Îmbrăcând halate, mănuși, ochelari și mască?! Uneori echipajul nu este de folos, iar acest lucru este demonstrat de statisticile de infectați, printre care sunt chiar medici.

Medicii sunt și ei pacienți, la fel ca noi, pe ei nu-i protejează nimeni de acest pericol. Totuși, este îmbucurător faptul că autoritățile au întreprins măsuri de protecție și de susținere a tuturor lucrătorilor din sfera medicinii. Din cauza lipsei de timp, fiecare lucrător medical este aprovizionat cu alimente și băuturi la pachet în fiecare zi, iar acelor medici care depășesc vârsta de 63 de ani, li se permite să-și ia concediu plătit sau din cont propriu până trece perioada carantinei, totuși în cazul în care aceștia refuză aceste variante, Ministerul Sănătății nu își asumă răspunderea îmbolnăvirii.

Pe aceeași măsură de undă, ne dăm seama că nu este doar în puterea lor tratarea și micșorarea cazurilor infectate, datoria lor este să ne ajute în măsura posibilităților, iar datoria noastră este de a le mulțumi pentru truda și efortul depus, pentru că își riscă viața pentru noi, pentru că stau la fel ca niște piloni încercând să salveze omenirea, pentru că nu își încalcă jurământul depus și sunt acolo pentru noi ori de câte ori avem nevoie de ei.

Maria MUNTEANU

61 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco