• Curierul de Hâncești

Melancolie în sunete de saxofon

Emanuel Duca are doar 15 ani, însă este pasionat de unul dintre cele mai grandioase instrumente muzicale de suflat – saxofonul. Deşi nu are decât trei ani de când frecventează orele din cadrul Şcolii de Arte, secţia saxofon, dânsul a cucerit tot publicul hânceştean, interpretând cele mai cunoscute şi adorate melodii.


„Mi-au mai rămas doi ani de studii în cadrul Şcolii de arte, secţia saxofon, dar îi voi studia cu aceeaşi satisfacţie ca şi precedenţii deoarece acesta este domeniul în  care m-am regăsit. Foarte mult m-a susţinut şi continuă să mă susţină în acest scop mama mea, care este foarte talentată nu doar în muzică, ci şi în pictură. Anume ea mi-a deschis calea spre muzică la saxofon. Mama mea cântă la pian şi chitară, sora, la pian – suntem o familie de artişti”, a spus tânărul.


Prima sa evoluare în scenă a debutat cu o piesă străină pe care a învăţat-o foarte repede. La moment, este pasionat de piese străine precum Careless Whisper, melodii contemporane. 

„Saxofonul este considerat un instrument foarte romantic, astfel că nu poţi interpreta o melodie fără să treci prin tine mesajul acesteia, apoi toate emoţiile le dai saxofonului şi prin sunetele acestuia, mesajul ajunge la public. Eu sunt suficient de sentimental ca să pot afirma că acest instrument mă reprezintă şi că atunci când ies pe scenă mă simt foarte încrezut, exact în albia mea.”


Pe parcursul anilor, Emanuel a obţinut nu doar simpatia publicului, dar şi premii reprezentative precum locul III la un concurs  republican de muzică şi locul III la concursul „Stelele Moldovei”. Cel mai aprig critic al tânărului este mama, care ştiind ce este muzica – îi insuflă lui Emanuel dragostea nu doar pentru muzică, ci  şi pentru muncă, întrucât arta nu se face fără o muncă titanică.


„Se întâmplă, ca la sărbători împreună cu familia organizăm mici spectacole clasice, iar sunetele pianului, a chitarei, a saxofonului şi uneori a viorii se îmbină nemaipomenit de frumos. Recunosc că părinţii investesc în artă foarte mult, mai ales în instrumentele care costă considerabil. Chiar dacă sunt decis că voi urma studiile la liceu, îmi cunosc şi soarta de mai apoi. Am decis că voi face două facultăţi, Colegiul de muzică şi facultatea de economie, deoarece sunt pasionat nu doar de muzică, ci şi de disciplinele fixe.”


Chiar dacă s-a mai întâmplat să uite sau să încurce notele muzicale când evolua în scenă, acest moment a trecut fără atenţie pentru că şarmul cu care este înzestrat băiatul, cucereşte întreg publicul.


„Chiar dacă am studiat anterior vioara, saxofonul mă reprezintă în întregime, anume prin acest instrument îmi pot exprima toate sentimentele, din adâncul inimii. Visez să ajung pe scenele mari, să devin cunoscut în lumea muzicii şi în special a jazzul-ui, aşa precum marii şi cunoscuţii muzicieni Charlie Parker, Stefano di Battista etc.”, a încheiat tânărul saxofonist.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco