• Curierul de Hâncești

Miting de comemorare a victimelor regimului totalitar stalinist

Vineri, 5 iulie, în ajunul Zilei comemorării victimelor stalinismului, autorităţile locale şi raionale, deportaţi şi descendenţi ai familiilor acestora s-au adunat la monumentul din centrul municipiului pentru a comemora victimele celui de-al doilea val al deportărilor din vara anului 1949.„Deportările masive din anii 40-50 ai secolului trecut au ocupat o pagină a aparte în istoria neamului nostru. Astăzi putem da o apreciere obiectivă a acelor evenimente care au avut loc acum 70 de ani, atât de crunte şi neomeneşti, şi trebuie să spunem că ceea ce s-a făcut, s-a făcut şi cu participarea oamenilor care trăiau în ţara noastră, listele celor ce urmau să fie deportaţi fiind întocmite în secret încă în lunile martie-aprilie 1949. Transportarea silită a oamenilor a fost efectuată în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice, în condiţii inumane, cei mai mulţi dintre ei fiind femei, bătrâni şi copii, oameni gospodari, exemple de oameni harnici şi muncitori, exemple de gospodărie, care erau o alternativă a gospodăriilor colective şi care trebuiau scoşi din mediul sătesc şi din ţară. Unde se duceau nu-i aştepta nimic, dar şi aici aceşti oameni gospodari s-au manifestat, au constituit comunităţi foarte bine organizate, au creat o infrastructură bună în acele localităţi, iar când s-au întors, s-au integrat în comunitate şi în muncă” – a menţionat preşedintele raionului Anatolie Chetraru în alocuţiunea sa, invitând participanţii la miting să ţină un minut de reculegere în memoria celor care nu s-au mai întors niciodată din ţinuturile în care au fost evacuaţi. De asemenea, dânsul a specificat că autorităţile au o datorie faţă de victimele represiunilor, şi anume de a repara memorialul victimelor regimului totalitar stalinist, care nu a fost construit corespunzător, astfel încât, pe viitor, acesta să reziste timpului şi să reprezinte cu demnitate drama deportaţilor.

În continuare, cu un omagiu şi mesaj de compasiune a venit şi Constantin Mitachi, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi, care a menţionat că în cărţile despre Gulag şi deportări se găsesc cifre diferite ale numărului victimelor, întrucât arhivele au fost revizuite şi lichidate de către călăii care se temeau de răzbunare, dar, chiar şi aşa, este important ca tânăra generaţie să cunoască atrocităţile regimului stalinist, citind cât mai multe cărţi pe această temă. În acest context, dumnealui a invitat-o pe Camelia Elena Deliu din m. Hânceşti să vorbească în numele tinerei generaţii ce a înţeles citind cartea „Copii în cătuşele Siberiei” de Spiridon Vangheli, dar şi să se expună în calitate de descendentă a unei familii de deportaţi, întrucât bunica sa este victimă a represiunilor staliniste.

În finalul ceremoniei de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, cei prezenţi au depus flori la Memorial, după care au fost invitaţi la o masă de binefacere, organizată de Consiliul raional Hânceşti.


Elena ZAIŢEV


39 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco