• Curierul de Hâncești

Monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist

La Hânceşti s-a inaugurat monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist.


În dimineaţa zilei de miercuri, 6 iulie, la cei 67 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în oraşul Hânceşti a fost inaugurat un monument în memoria regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare a memorialului au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai conducerii raionului şi oraşului, consilieri raionali, primari, familiile şi rudele celor deportaţi, precum şi un sobor de preoţi, care a oficiat o slujbă de sfinţire. Totodată, aici au fost expuse fotografii, scrisori ale deportaţilor, precum şi alte exponate de epocă.


Preşedintele raionului Ghenadie Buza a făcut o incursiune în istoria acelor tragice momente ce ţin de cele trei valuri de deportări în Siberia, amintind calvarul pe care l-au trăit familiile de represaţi şi ororile la care au fost supuşi doar pentru faptul că erau familii de oameni gospodari, harnici şi cinstiţi. „Acest monument este ridicat în cinstea sutelor de familii din raionul nostru, care nu s-au mai întors, numele cărora este imortalizat pe aceste pietre de granit. Ei vor rămâne pentru totdeauna în memoria noastră, iar Dvs., familiile celor deportaţi, eu vă doresc să vă bucuraţi de viaţă, trăind un trai decent. Cu prilejul comemorării victimelor staliniste, Consiliul raional a decis să aloce tuturor familiilor celor deportaţi un ajutor material în sumă a câte 700 lei.” Arhitectul monumentului, Petru Butnaru a lămurit semnificaţia monumentului, specificând că din start au fost mai multe proiecte, în final ajungându-se la varianta actuală.


„Acest monument a fost conceput ca un simbol al spaţiului siberian, care alcătuieşte un fragment de brad, de gheţar şi o cruce, care sper să devină un vestigiu de valoare ridicat în memoria celor represaţi.” Cu amintiri dureroase din acele timpuri au venit câteva persoane, familiile cărora au fost deportate. Eremia Eudochia era încă o copilă, când familia sa a fost deportată, dar îşi aminteşte cu lux de amănunte calvarul acelor ani. Consilierul raional PLDM, Valentina Manic, a relatat soarta bunicii sale, care împreună cu familia a fost ridicată şi deportată pe meleaguri străine. În acest context, dânsa a reiterat iniţiativa plauzibilă a fostului preşedinte de raion Grigore Cobzac, actualmente deputat în Parlament, privind inaugurarea acestui monument, care, potrivit d-ei, este un omagiu adus acelor victime ale stalinismului, dar şi un moment de educaţie pentru tânăra generaţie. Preşedintele Organizaţiei raionale a victimelor regimului totalitar comunist Constantin Mitache a relatat câteva istorii tragice ale unor deportaţi, printre ei fiind şi drama unei familii cu 6 copii, toate aceste istorii regăsindu-se în cărţile sale despre valurile de deportări. „Cele mai multe familii au fost deportate din or. Hânceşti – 225 de persoane, plus 47 de copii, s. Ciuciuleni – 309, printre care erau 102 copii, c. Lăpuşna – 118 persoane, s. Mingir – 159 persoane, etc.” – a specificat dl Mitache, care în încheierea discursului i-a chemat pe toţi să se adune în fiecare an aici pentru a comemora victimele regimului totalitar comunist.


  După oficierea unei slujbe de sfinţire a memorialului de către un sobor de preoţi, ceremonia de inaugurare a monumentului s-a încheiat cu un minut de reculegere ţinut în memoria victimelor staliniste şi depuneri de flori.


  Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 (operaţiune denumită conspirativ „IUG”) s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”. În acea tristă noapte au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord peste 35 mii de români basarabeni, majoritatea femei și copii. Acesta a fost al doilea val de deportări din Basarabia. 


Primul val a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, - în 1949 și 1951, - în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.Tatiana Todoseiciuc

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco