• Curierul de Hâncești

Mun. Hânceşti şi s. Buţeni – grav afectate de ploile de duminică searăPloile torenţiale de duminică au făcut ravagii în mai multe localităţi din raionul Hânceşti. În spaţiul public au apărut filmuleţe cu viitura care a spălat drumuri, a inundat gospodării şi a înnămolit grădini. Cele mai afectate localităţi, potrivit Direcţiei raionale Situaţii Excepţionale, sunt mun. Hânceşti, s. Buţeni şi s. Fârlădeni.

Luni dimineaţă, administraţia publică locală a municipiului a scos tehnica din dotare pentru a interveni pe mai multe străzi înnămolite. Primarul Alexandru Botnari, împreună cu specialiştii din cadrul primăriei şi ai ÎM „Regia ARA”, au inspectat toate zonele din municipiu care au fost supuse riscului înalt de inundaţie în urma ploilor de duminică seară. La faţa locului s-a constatat că au fost inundate mai multe canale de scurgere a apelor pluviale, ceea ce a dus la inundarea mai multor gospodării. De asemenea, au fost deteriorate mai multe drumuri în pietriş. Autorităţile urmează să identifice surse financiare pentru a întreprinde măsurile de curăţare a râpilor, a podurilor şi drumurilor afectate de viitură. În acelaşi timp, primarul vine cu un apel către cetăţeni de a întreprinde de sine stătător lucrări de curăţare şi evacuare a nămolului în faţa propriilor gospodării. „Deşi situaţia este destul de complicată, ne vom descurca. Fac un apel către cetăţenii care locuiesc în zonele mai complicate şi care au fost expuse în mod deosebit efectelor ploii, încercaţi, pentru început, să efectuaţi cele mai primordiale lucrări, deoarece primăria nu reuşeşte să facă faţă cererilor fiecăruia dintre Dvs. în ceea ce priveşte lucrările de curăţare a gunoiului adus de ape” – a menţionat Alexandru Botnari.

Potrivit DSE Hânceşti, specialiştii Direcţiei au intervenit la solicitare pentru evacuarea apelor pluviale pe str. Eminescu, Creangă, dar şi pe stadionul municipal, unde, din cauza averselor puternice, o cantitate mare de apă s-a acumulat pe terenul de joc, ceea ce a dus la întreruperea meciului de fotbal dintre FC Petrocub şi FC Sheriff Tiraspol din cadrul primei manşe a semifinalei Cupei Moldovei la fotbal, desfăşurată fără spectatori duminică seara pe stadionul din Hânceşti. Potrivit viceprimarului Eugenia Plăcintă, o situaţie mai critică se atestă pe str. Ştefan Vodă, 31 August, Chişinău, sectorul Malaia Zemlea, autorităţile locale intervenind cu o solicitare către SA „Drumuri Hânceşti” să cureţe drumurile care se află în gestiunea întreprinderii.O situaţie mai dramatică s-a înregistrat în s. Buţeni, unde peste 60 de gospodării au fost inundate. Surse din cadrul primăriei ne-au confirmat că apele au înnămolit grădini, beciuri şi case, câteva case fiind chiar distruse, iar mai multe drumuri complet avariate. Primarul de Buţeni, Ion Harbuz, a declarat pentru ziarul nostru că apele au înnămolit complet mai multe grădini şi subsoluri, dar şi 60 ha de culturi agricole, precum şi două sere cu legume. Mai multe drumuri au devenit impracticabile, fiind formate cratere adânci, iar patru poduri de pe râul Gălbiniţa au fost luate de ape, mai multe păsări şi animale fiind înecate. „În unele gospodării apele au fost atât de mari, încât intrau în case pe geam, oamenii suindu-şi copiii în pod pentru a-i salva. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, înregistrându-se doar pagube materiale destul de mari” – menţionează primarul. Luni, la faţa locului s-a deplasat preşedintele raionului Iurie Levinschi împreună cu şeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Vasile Moraru, care au evaluat situaţia, în vederea identificării posibilităţilor lichidării consecinţelor intemperiei. Şi în s. Fârlădeni câteva gospodării au fost inundate, primarul Pavel Barbos menţionând pentru CURIER că în două case a pătruns apa, iar câteva porţiuni de drum, inclusiv drumul spre s. Buţeni, au fost deteriorate considerabil.

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco