• Curierul de Hâncești

Munca neremunerată în folosul comunităţii aduce beneficii localităţilor din raion


În cadrul şedinţei lunare a primarilor, şefa Biroului de Probaţiune (BP) Hânceşti Angela Şestacov, împreună cu consilierul de probaţiune principal Nicolae Matei, le-au adus la cunoştinţa aleşilor locali prevederile legale ce ţin de Regulamentul cu privire la modul de executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii, mecanismele de conlucrare ale BP Hânceşti cu APL-urile de nivelul I, precum şi Programele probaţionale desfăşurate de BP Hânceşti.


Şefa Biroului de Probaţiune Hânceşti s-a referit la aspecte ce ţin de executarea muncii neremunerate, specificând că munca neremunerată în folosul comunităţii se execută de la 2 la 4 ore pe zi, în afara timpului activităţii de bază sau de studii, iar în cazul condamnatului care nu este antrenat în activităţi de bază sau de studii, la solicitarea sau cu acordul acestuia, pedeapsa poate fi executată până la 8 ore pe zi. Durata timpului de prestare a muncii neremunerate în folosul comunităţii de către persoanele în vârstă de la 16 la 18 ani este de la 2 la 7 ore pe zi, în timpul liber sau după terminarea studiilor ori a serviciului de bază. În acest context s-a vorbit şi despre prevederile legale pentru persoanele cu dizabilităţi.

„La evidenţa Biroului de Probaţiune Hânceşti în prezent se află 412 persoane condamnate, dintre care: bărbaţi – 389, femei – 23 şi minori – 8. Pe parcursul anului 2018, 168 de condamnaţi au executat munca neremunerată în folosul comunităţii, ceea ce constituie circa 19 mii ore de lucru în localităţile raionului Hânceşti. Din păcate, sunt condamnaţi care refuză munca neremunerată. Astfel, la 25 de condamnaţi le-a fost înlocuită munca neremunerată în folosul comunităţii cu închisoare” – a specificat Angela Şestacov, care i-a familiarizat pe primari şi cu Programele probaţionale individuale şi în grup: Programul „Motivaţia spre schimbare”, Programul „Diminuarea agresivităţii”, Programul de reducere a abuzului de substanţe (alcool, substanţe narcotice), Programul pentru reducerea comportamentelor predelicvenţiale şi infracţionale copiilor şi adolescenţilor aflaţi în risc, Programul de pregătire către liberare.


Referitor la Programul probaţional antialcool „Drink and drive”, dna Şestacova a specificat un aspect nou, şi anume faptul că conducătorii mijloacelor de transport, depistaţi în stare de ebrietate la volan, care au fost privaţi sau cărora le-a fost anulat dreptul de a conduce mijloace de transport prin hotărârile definitive ale instanţelor de judecată pronunţate, începând cu data de 14 decembrie 2018, sunt obligaţi să frecventeze Programul probaţional antialcoolic/antidrog, acoperind personal cheltuielile frecventării acestuia în mărime de 4000 lei.


În final, primarii au menţionat exemple pozitive din teritoriu, şi anume beneficiile aduse de persoanele condamnate care au efectuat muncă neremunerată în folosul comunităţii, colaborând cu autorităţile locale la amenajarea teritoriului, lucrări de construcţie etc., în primării precum Caracui, Cioara, Sărata Galbenă ş.a. Primarii şi-au exprimat recunoştinţa pentru acest serviciu foarte util şi au apreciat calitatea lucrărilor executate, arătându-se deschişi pentru colaborări eficiente cu BP Hânceşti în aspecte ce ţin de munca neremunerată în folosul comunităţii.

Elena ZAIŢEV

74 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco