• Curierul de Hâncești

Municipiul Hânceşti are doi viceprimari noi...și tineri!Vineri, 29 noiembrie, Consiliul municipal s-a întrunit în noua componenţă într-o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia s-au ales cei doi viceprimari. Aceştia sunt Olga Moraru – pe problemele sociale şi învăţământ şi Alexandru Vîrlan – pe probleme economice şi infrastructură.

Şedinţa de vineri, prezidată de Marcel Petruşan, consilier de la BE ACUM, a fost una pe alocuri tensionată, pe ordinea de zi a acesteia fiind doar câteva chestiuni, unele dintre care, însă, au încins spiritele. Pentru început, după ce a fost aprobată ordinea de zi, au fost propuse unele modificări şi completări. Consilierul independent Boris Chetruş a venit cu câteva propuneri: să le fie acordat consilierilor un birou la etajul I al primăriei pentru audienţa cetăţenilor; pentru asigurarea transparenţei procesului decizional, şedinţele Consiliului municipal să fie filmate şi postate pe site-ul oficial al primăriei, retransmise prin portalul online HN 24 şi reflectate în ziarul raional; procesele-verbale ale comisiilor să fie publicate în CURIER; la şedinţele Consiliului să fie prezenţi întotdeauna specialiştii principali din primărie şi directorii întreprinderilor municipale, pentru a li se putea adresa întrebări în caz de necesitate, propuneri care au fost aprobate de consilieri.


Consilierul BE ACUM Grigore Cobzac, anticipând dezbaterea chestiunilor referitoare la numirea unor noi viceprimari, l-a întrebat pe primarul Alexandru Botnari despre zvonurile apărute în presă referitoare la intenţia acestuia de a renunţa la mandatul de primar în favoarea celui de deputat. „În cazul acesta, cum de veniţi cu propuneri pentru funcţia de viceprimari, dacă doriţi să rămâneţi în Parlament? Nu se va crea oare un conflict în cazul în care va veni alt primar la primăria Hânceşti? Despre ce fel de colaborare va fi atunci vorba dintre primar şi viceprimari?”, întrebări la care Alexandru Botnari a menţionat că va răspunde când se va ajunge la chestiunile date, conform ordinii de zi. De asemenea, Grigore Cobzac a propus ca în unele comisii, cum ar fi cea de achiziţii publice, să fie incluşi cu drept de vot consultativ membri ai societăţii civile, cum ar fi reprezentanţii presei, care ar putea astfel să participe la şedinţele comisiei, să ia act de pachetele de documente etc., propunere care a avut susţinerea doar a consilierilor fracţiunii BE ACUM şi a unui consilier al partidului ŞOR. Alexandru Botnari a menţionat că, de fapt, în contextul dat este vorba despre comisia de licitaţie, ceea ce este altceva şi presupune arenda, vânzarea/cumpărarea terenurilor/bunurilor şi nu achiziţiile publice, dar a promis că va invita presa la licitaţii şi toate anunţurile de licitaţii vor fi publicate în ziar. Primarul a fost susţinut în acest sens de mai mulţi consilieri, care, la fel, au considerat că nu este necesară includerea presei în comisii. Ulterior, consilierii, după unele discuţii în contradictoriu, au aprobat componenţa comisiilor consultative de specialitate şi a comisiilor pe domeniile de activitate.

Următoarea chestiune de pe ordinea de zi viza eliberarea dnei Anadela Tofilat din funcţia de viceprimar pe probleme sociale, în legătură cu expirarea mandatului. Întrucât dna Tofilat nu a fost prezentă la şedinţă, consilierii, în mod deosebit cei care au colaborat cu dna Tofilat pe parcursul mai multor ani, au ţinut să-şi exprime recunoştinţa pentru munca depusă în calitate de viceprimar, iar anterior şi de secretar al Consiliului orăşenesc. „Vrem să-i mulţumim dnei Anadela pentru activitatea sa în domeniul administraţiei publice, pentru toate lucrurile bune şi frumoase pe care le-a realizat şi pentru colaborarea cu consilierii şi populaţia oraşului. Îi dorim mult succes în continuare” – a ţinut să menţioneze Boris Chetruş. Şi consilierul independent Vasile Colţa s-a alăturat acestui mesaj, exprimându-şi recunoştinţa faţă de dna Tofilat alături de care a lucrat în primărie şi în consiliu. Dl Colţa a venit cu propunerea ca dna Tofilat să fie premiată, în semn de apreciere pentru activitatea sa prodigioasă, propunere cu care au fost de acord atât consilierii, cât şi primarul Alexandru Botnari.

După ce a fost votată eliberarea din funcţie a viceprimarului, următoarea chestiune viza stabilirea numărului de viceprimari. „Dvs. ştiţi că primarul este cel care propune candidaturi la funcţia de viceprimari, persoane cu care va colabora ulterior pe parcursul mandatului de patru ani. Statutul de municipiu al oraşului permite ca la funcţia de viceprimari să fie trei persoane, dar, luând în consideraţie numărul de locuitori, or. Hânceşti are nevoie de doi viceprimari” – a specificat Alexandru Botnari, lucru cu care consilierii au fost de acord.Înainte de a purcede la alegerea celor doi viceprimari, Alexandru Botnari i-a răspuns consilierului Grigore Cobzac şi prin extensie tuturor cetăţenilor că ceea ce s-a vehiculat în presă referitor la plecarea din funcţia de primar nu are la bază decât speculaţii, întrucât despre aceasta nimeni nu l-a întrebat nimic şi nimeni nu i-a propus nimic, după cum au susţinut unele mijloace de informare în masă. „Vă dau un răspuns clar – oraşul şi cetăţenii acestuia sunt mai importanţi pentru mine decât oricare alte funcţii despre care se discută” – a adăugat primarul destul de tranşant, menţionând că va face o declaraţie oficială în acest sens pe parcursul săptămânii curente.

Ulterior, Alexandru Botnari, a venit cu o candidatură nouă la funcţia de viceprimar pe domeniul economic, nu înainte de a le reaminti consilierilor că dacă candidaturile sale nu vor fi susţinute în cadrul a două şedinţe consecutive, primarul are dreptul să numească viceprimari printr-o dispoziţie. Astfel, pentru funcţia dată, Alexandru Botnari l-a propus pe tânărul antreprenor Alexandru Vîrlan, argumentând că a analizat bine candidaturile pentru această funcţie şi a hotărât să le ofere tinerilor şansa de a contribui la bunăstarea municipiului. Boris Chetruş l-a întrebat pe candidat ce l-a făcut să vină în administraţia locală, lucru care presupune multă responsabilitate, având în vedere faptul că dispune de o activitate prolifică în business, la care Vîrlan a specificat că aceasta a fost o provocare pe care şi-o asumă întrucât doreşte să contribuie cu tot ce poate la dezvoltarea localităţii sale natale şi niciodată nu a căutat căi uşoare pentru a realiza ceva. Vasile Colţa a fost curios să ştie dacă Alexandru Vîrlan face parte sau a făcut anterior parte din vreo formaţiune politică, la care dânsul a răspuns că nu face parte din partide politice şi nici nu a făcut, întrucât consideră că politica este pentru politicieni, iar funcţia de viceprimar nu o vede ca fiind una politică. Satisfăcuţi de răspunsuri şi de candidatura înaintată de primar, consilierii au aprobat-o în unanimitate.„Pentru funcţia de viceprimar pe domeniul social am o candidatură asemănătoare, întrucât am spus mai devreme că promovăm tinerii, are capacităţile necesare pentru a îndeplini această funcţie şi pe care vă rog s-o susţineţi – este vorba de dna Olga Moraru, care a lucrat în aparatul primăriei în calitate de jurist pentru o scurtă perioadă de timp” – a spus primarul în pledoaria sa. Şi de această dată, Vasile Colţa a vrut să ştie despre profilul politic al candidatei, la care dna Moraru a spus că face parte din echipa Partidului Popular European din Moldova (PPEM). Şi această candidatură a fost susţinută de către consilieri cu un vot unanim. Noii viceprimari le-au mulţumit consilierilor pentru votul de încredere acordat, promiţând să se implice plenar în toate proiectele prevăzute de administraţia locală pentru dezvoltarea oraşului Hânceşti.

De asemenea, în cadrul şedinţei, fracţiunea BE ACUM a venit cu un demers prin care a solicitat să fie inclus pe ordinea de zi un proiect ce prevede eficientizarea şi transparentizarea procedurii de angajare a directorului întreprinderii municipale, angajare care trebuie să fie efectuată la această funcţie publică prin concurs, dar care s-a decis să fie pus în discuţie data viitoare, la următoarea şedinţă.

Elena ZAIŢEV

74 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco