• Curierul de Hâncești

În Moldova, „luxul” va fi impozitat?!

Începând cu acest an, în Moldova ar putea fi introdus impozitul pentru avere ce va fi achitat de persoanele fizice care deţin case mai scumpe de 1,5 milioane de lei. Astfel, persoanele fizice care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Cota impozitului va constitui 0,8 la sută din preţul imobilului. De exemplu, pentru o casă, care costă 2 milioane de lei, impozitul pe avere va fi de 16.000 de lei. Proprietarul locuinţei va trebui să achite taxa până în data de 25 decembrie.


   Potrivit Ministerului Finanţelor, autorii proiectului, la calcularea impozitului nu se va lua în considerare cum a ajuns imobilul în proprietate - prin donaţie, vânzare-cumpărare sau construit de proprietar şi va fi achitat de cel pe care este scris imobilul.


  Săptămâna trecută, proiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, conduse de ministrul Economiei, urmând să fie aprobat de Guvern şi ulterior trimis spre adoptare în Parlament.


   Autorii proiectului consideră că introducerea acestui tip de impozit va contribui la ameliorarea echității fiscale, evitarea sustrageri de la impozitare a averilor dobândite, responsabilizarea fiscală, etc. 

   E într-adevăr o lege foarte bună şi binevenită pentru Moldova, unde casele şi vilele de lux, pe care nu te-ai greşi dacă le-ai numi castele şi palate, s-au înmulţit în ultima perioadă ca ciupercile după ploaie… 


   Şi cel mai interesant, că majoritatea proprietarilor acestor imobile nu sunt undeva plecaţi peste hotare, unde ar face banii la negru, ci aici, în ţară, fiind angajaţi în diverse funcţii publice. Mă întreb, ce salariu ar avea aceşti demnitari că-şi pot permite construcţia unor astfel de palate de milioane de lei?! Normal că cei cărora le place luxul, ar trebui să plătească pentru el, îndeosebi cei ai căror averi se înmulţesc din nimic… Unii experţi cred că în privinţa impozitului pe avere nu este o claritate de formulare, fapt care ar putea cauza corupţie şi litigii care costă bani şi iau timp, inclusiv pentru stat, nu numai pentru agenţii economici.    

 

   Evident, că luând în consideraţie faptul că legi avem multe, dar foarte puţine dintre acestea se respectă, deoarece sunt găsite căi de ocolire pentru unii indivizi din societatea noastră, am foarte mari dubii că aceasta va fi una pentru toţi. 


  Paradoxul cel mare e că atunci când mulţi pleacă peste hotare, unde muncesc câte 10-20 de ani cu speranţa de a-şi construi o casa cât mai mare, unii dintre ei nereuşind până la urmă, alţii, nedepunând mari eforturi, aici, pe loc, prin diferite metode de corupţie şi diverse escrocherii îşi ridică castele care par desprinse din povesti…Şi ne mai întrebăm unde au dispărut miliardele furate, de ce avem aşa taxe înalte la energia electrică, la apă şi canalizare, la căldură, etc.?

   De fapt, toate acestea se întâmplă într-o ţară în care mii de familii trăiesc la limita existenţei, în care bugetul de stat e cel mai sărac din Europa, iar multor pensionari abia de le ajung bani de pâine…Tatiana Todoseiciuc

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco