• Curierul de Hâncești

Ne-au numărat trei ani, după un recensământ la comandă?!

Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, (desfăşurat în ţara noastră în perioada 12 — 25 mai 2014, ale căror rezultate definitive le-am aflat acum 2 săptămâni, mai bine zis, după trei ani de zile), pe lângă faptul că este unul cu date deplasate, neactuale deja, cifrele prezentate par destul de dubioase. Paradoxul cel mare, că în acest scop au fost alocate 89 de milioane de lei din bugetul statului…?! 

  Respectiv, au numărat trei ani de zile, ca până la urmă să aflăm, că populația Republicii Moldova a descrescut până la 2 milioane 998 de mii 235 de cetățeni, (potrivit recensământului anterior din anul 2004, populația țării era de 3 milioane 383 de mii 332 de persoane). Nu este exclus, că timp de trei ani, cât au tot numărat ei populaţia ţării, republica a mai rămas fără câteva sute de mii de oameni… 


  Totodată, ultimele date ale recensământului arată că în țară s-a redus numărul populației apte de muncă (16 — 61 de ani). Dacă în anul 2004,  această categorie constituia 63, 9%, în anul 2014 indicele respectiv a coborât până la 63,1% din numărul total al populației. În acelaşi context, a crescut de la 14,8% până la 18,5% numărul celor cu vârsta de peste 61 de ani, iar numărul celor de până la 16 ani s-a redus de la 23% la 18,4%. 


  Nimic nou sub soare…, sunt nişte cifre care denotă efectele migraţiei masive a populaţiei din această ţară… Concetăţenii noştri pleacă pe un cap din a lor ţară unde demult nu mai este stabilitate, nu este siguranţă, nu există încredere în organele statului… Un simplu recensământ, desfăşurat de Biroul de Statistică, a fost tergiversat intenţionat timp de trei ani, pentru a ascunde probabil anumite date, pentru a manipula cu opinia publică? 


  Aceleaşi date ale recensământului (nu ştiu pe cât de adevărate sunt) arată că 75,1% din populația Republicii Moldova au afirmat că sunt moldoveni, 7,0% - români, 6,6% - ucraineni, 4,6% - găgăuzi, 4,1% - ruși, 1,9% - bulgari, 0,3% - romi, celelalte etnii constituind 0,5% din populație.

  Dacă pe unii îi îngrijorează faptul, că recenzorii au depistat doar 7,0 % de români pe teritoriul Moldovei (cifră declarată de ei oficial), arătându-şi indignarea prin organizarea diverselor proteste, flash mob-uri, atunci pe mine, personal,  mă doare faptul unde au ajuns milioanele destinate desfăşurării recensământului, care erau altceva decât bani publici? Mă întreb cât timp vom fi „număraţi” la comandă, cât timp vom fi manipulaţi, amăgiţi şi ţinuţi de proşti? 


   După demiterea a unul câte unul a şefilor de la Biroul Naţional de Statistică, (BNS) în vara anului 2016, Procuratura municipiului Chişinău chiar a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate BNS pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014, dar deocamdată nu am auzit ca cineva concret să fie trimis după gratii pentru însuşirea mijloacelor băneşti.


  E ceva „normal”, pentru că în ultima perioadă, a devenit deja în vogă mimarea anumite controale, arestări de proporţii, reţineri a unor înalţi demnitari pentru „fraudare şi corupţie”, - ce seamănă mai mult a spectacole populiste, care, deşi trebuie să recunoaştem într-o oarecare măsură, au priză la poporul de rând… Eventual, atâta timp cât „poporul va vrea pâine şi spectacol”, vorba unui poet-satiric  din Roma antică, vom avea nu doar „recensăminte la comandă”…Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco