• Curierul de Hâncești

Ne informăm, ca să deschidem ochii!


La data de 24 februarie curent, toţi cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la secţiile de votare, pentru a-şi îndeplini datoria de cetăţean, de a-şi alege viitorul legislativ, pe cei care vor decide soarta noastră în următorii patru ani. Va fi un scrutin diferit de anterioarele alegeri, pentru prima dată vom vota conform unui sistem electoral mixt. Dacă anterior, alegerile parlamentare se desfășurau în baza unui sistem proporțional pe liste de partid, acum vom alege în baza unui sistem de vot mixt, adică va fi o combinație dintre sistemul proporţional şi cel majoritar. În cadrul aceluiaşi scrutin electoral va avea loc și un referendum național consultativ. Astfel, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, vom primi câte patru buletine de vot, în unul din acestea vor fi înscrise toate partidele politice pe circumscripția națională, pe altul – candidații electorali din circumscripțiile uninominale (din teritoriu), iar în celelalte două buletine de vot, vom trebui să răspundem la două întrebări: 1. „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” și 2. „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”. Fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte.


Evident că, sistemul de vot mixt este unul nou pentru ţara noastră, şi deşi acesta a fost implementat în mai multe ţări, chiar şi în România, procedura electorală nu prea a dat rezultatele scontate, de aceea multe ţări s-au dezis de ea. Deşi Vermon Law spunea, că „experienţa este cel mai rău învăţător: ea ne dă mai întâi examenul şi după aceea lecţiile,” totuşi, se ştie că orice experienţă este o încercare de a schimba ceva, de aceea încercarea bănat n-are… Cel mai important în implementarea oricăror experienţe, reforme, etc., este mecanismul de implementare, precum şi capacitatea şi potenţialul intelectual al celora care le transpun în viaţă. Prin urmare, în cadrul noului sistem de vot mixt, mai bine zis, dacă va fi acesta bun sau nu, depinde de noi, dragi alegători,… ce alegem, ulterior vom culege…


Ceea ce ne joacă de obicei festa în cadrul scrutinelor noastre electorale, este faptul că cetăţenii noştri, fiind prea puţin informaţi în acest domeniu, se lasă manipulaţi de demagogii noştri politici. Chiar şi acum, în prag de noi alegeri, dacă încercăm să facem nişte sondaje despre faptul dacă lumea cunoaşte noua procedură a sistemului electoral mixt, (un mic exemplu puteţi vedea pe pag. 6 al numărului curent), atunci constatăm, cu regret, că majoritatea cetățenilor cunosc prea puțin sau chiar deloc la acest subiect.


Comparativ cu anterioarele alegeri, acum cetăţenii au posibilitatea să voteze nu doar partidele politice, care în fiecare zi ne spală creierii cu diverse promisiuni la diferite canale TV şi posturi radio, dar şi candidaţii electorali (nominal) pe circumscripţii, pe unii dintre care îi cunosc foarte bine după faptele sau activităţile întreprinse în teritoriu.


Chiar dacă am rămas dezamăgiţi mai întotdeauna de rezultatele diverselor scrutine electorale, merită, dragi concetăţeni, să mergem la vot, pentru a nu lăsa pe alţii să ne decidă viitorul, pentru a nu lăsa morţii să voteze pentru noi, pentru a dovedi că avem drepturi şi ştim să ni le apăram.

…Dar şi pentru a nu păţi ca într-un vechi proverb: „dacă nu deschizi ochii tu, realitatea ta îţi este descrisă de alţii”…

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco