• Curierul de Hâncești

Ni se dă cu o mână, dar ni se ia cu alta…

Recent, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, poliţele de asigurare medicală au devenit obligatorii pentru toţi, adică atât pentru persoanele angajate în câmpul muncii, cât şi pentru cele neangajate, dacă se află în ţară cel puţin 183 de zile într-un an. Despre aceasta a anunţat Curtea Constituţională printr-o hotărâre pronunţată în urma unei sesizări a unui grup de deputaţi. Aleşii poporului au contestat această obligativitate în cazul celor care petrec mai puţin de jumătate de an în ţară.


Potrivit ministrului Sănătăţii în exerciţiu, Mircea Buga, scutirea unei categorii de populaţie de la procurarea poliţei ar putea lipsi sistemul de sănătate de aproximativ 80 mln lei, ceea ce reprezintă 50 de procente din toate medicamentele compensate. Această cifră ar mai putea fi comparată, de asemenea, cu 20.000 de internări sau nefinanţarea a două raioane din RM pe parcursul întregului an.


Desigur, necesitatea poliţei medicale este de necontestat, deoarece ne oferă, de jure, nişte facilităţi. Potrivit Programului unic al asigurării obligatorii în medicină deţinătorii poliţelor beneficiază gratuit de consultaţii la medicii de familie şi realizarea tuturor analizelor de care are nevoie bolnavul. Gratuite sunt şi internările în spitale, dar şi întregul pachet de asistenţă din partea medicilor, începând cu locul în salon, procedurile medicale, unele investigaţii şi intervenţii chirurgicale. Totuşi, mulţi pacienţi consideră că multe din serviciile incluse în Programul unic, care ar trebui să fie acordate gratuit, de fapt se plătesc, iar poliţa nu este decât un document cu valoare practică nesemnificativă.


Însă nu aceasta ar fi cea mai mare problemă. Dilema constă în faptul cum vor fi obligate persoanele neîncadrate în câmpul muncii să-şi procure poliţa de asigurare medicală, care în acest an costă 4.056 lei, atunci când veniturile lor sunt derizorii şi nu le acoperă nici în jumătate necesităţile de bază? Chiar dacă riscă să fie amendaţi cu o sumă de la 500 la 1000 de lei, aceştia nu vor fi în stare să-şi procure o poliţă medicală. Şi atunci ce mecanisme şi pârghii vor fi folosite – condamnarea la închisoare? De fapt, un astfel de precedent deja a existat în ţara noastră…

Înainte de a-i obliga pe oameni să-şi cumpere poliţă de asigurare, ar fi cazul să se creeze mai întâi locuri de muncă şi să fie oferite salarii decente pentru ca fiecare să aibă posibilitatea să muncească şi să-şi achite poliţa de asigurare din venitul stabil pe care l-ar avea. În caz contrar, cum poţi să ceri de la cineva care poate trăieşte de azi pe mâine şi, pentru că chiar nu are, să facă puşcărie? 


Să-i dăm, deci, Cezarului ce este a Cezarului, dar şi Cezarul să ne dea ce ni se cuvine dacă are cerinţe care aşteaptă să fie îndeplinite cu bună credinţă, căci se creează impresia că cu o mână ni se dă, dar cu două ni se ia… Nu de alta, dar povara pusă pe umerii oamenilor, care şi aşa cu greu fac faţă acestor vremuri tulburi, este prea grea ca să fie dusă fără a le afecta verticalitatea, demnitatea şi dorinţa firească de a trăi, nu doar a subzista. 


Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco