• Curierul de Hâncești

Noi modificări la obţinerea permisului de conducere

„Persoanele care au susținut proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere vor avea la dispoziție un an pentru a da și proba practică”

În ultima perioadă, la Oficiile de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din ţară sunt înregistrate tot mai multe cereri de obţinere a permisului de conducere. Care este situaţia şi condiţiile de obţinere a carnetelor de şoferi în raionul Hânceşti, vom afla din interviul realizat cu Vlad Rusu, şeful interimar al Secţiei de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto pe raionul Hânceşti.- Dle Vlad Rusu, sunteţi şef interimar al Secţiei de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto pe raionul Hânceşti deja al doilea an. Puteţi să ne faceţi o statistică a situaţiei vizavi de eliberarea permiselor de conducere pentru această perioadă, inclusiv pe categorii de gen şi vârstă, dar şi pe categorii de conducere…

- Da, aveţi dreptate, în ultima perioadă a crescut considerabil numărul persoanelor care solicită documentarea cu permis de conducere. Cele mai multe cereri sunt totuşi din partea tinerilor cuprinşi cu vârsta de 18-25 ani, adică cei cu documentarea primară şi anume la categoria B. Pe locul doi sunt solicitanţii de permis de conducere pentru categoria C, (pentru camioane). Pe locul trei şi patru – categoriile CE şi respectiv D şi A. În anul 2017, am eliberat 1010 de permise de conducere, în 2018 deja 1145. Evident, că în ultimii ani, a crescut şi procentul femeilor care solicită eliberarea permiselor de conducere.- În ultimii doi ani, procesul de obţinere a permisului de conducere a suferit unele modificări. Care sunt noile reguli de obţinere a permisului şi pe cât de accesibile sunt acestea pentru cetăţeni?- Da, au fost efectuate mai multe modificări la legislaţia de obţinere a permisului de conducere, dar şi al Regulamentului Circulaţiei Rutiere a Republicii Moldova, care evident sunt făcute întru facilitarea obţinerii acestuia, dar şi contracararea unor metode coruptibile. În primul rând, mai nou toate examenele atât teoria, cât şi proba practică, se susţin la Secţiile de documentare şi înmatriculare a transportului doar în baza unei programări prealabile, ce se face cel puţin cu o zi înainte. În cazul în care se doreşte chiar în ziua respectivă, există Serviciul de urgenţă, şi la achitarea taxei de 300 lei, solicitantul poate să susţină examenul în aceiaşi zi. Totodată, programarea se poate face online accesând portalul registru.md, sau la nr. de telefon al Secţiei de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto pe raionul Hânceşti – 0269 2-30-08.

O altă modificare publicată deja în Monitorul Oficial, stipulează că persoanele care au susținut proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere vor avea la dispoziție un an pentru a da și proba practică. În caz contrar, va trebui să treacă repetat proba teoretică. Până acum, proba practică putea fi susținută în maxim 90 de zile calendaristice (3 luni) din momentul susţinerii probei teoretice. Şi dacă susţinerea probei teoretice este întotdeauna gratuită, fiecare probă practică este contra plată. Proba practică se susţine în două etape – conducerea pe poligon şi în oraş. Dacă timp de trei luni nu susţine conducerea prin oraş, merge iarăşi la poligon. Aceasta este valabil doar pentru categoriile B, B1 şi BE.

De asemenea, au fost publicate modificările privind condițiile de eliberare a permisul de conducere internațional. Acesta se eliberează în baza permisului de conducere naţional valabil, pe un termen de până la trei ani. Acesta nu poate să depăşească, însă, termenul de valabilitate al permisului de conducere naţional deţinut. Permisul de conducere internaţional va fi valabil pentru conducerea vehiculelor în trafic internațional numai cu condiția deținerii permisului de conducere național al Republicii Moldova.


- Care sunt regulile de eliberare a permisului de conducere pentru tinerii care nu au atins vârsta de 18 ani. Când pot începe aceştia studiile la Şcoala Auto şi când îşi pot ridica carnetul de şofer?- Aici regulile deocamdată au rămas neschimbate. Odată cu atingerea vârstei de 16 ani fiecare doritor poate să susţină examenele pentru obţinerea permisului de conducere la categoria A1 (motociclete care nu depăşesc capacitatea cilindrică de 50 cm3). Dar studiile la Şcoala Auto pot fi făcute şi mai înainte. La fel se procedează şi la obţinerea permisului de conducere la categoria B, doar că în acest caz, examenele se susţin doar după împlinirea vârstei de 18 ani.- Care sunt regulile de redobândire a permisului de conducere în cazul sustragerii temporare din cauza conducerii în stare de ebrietate avansată, etc.? Se susţin din nou examenele?


- Da, chiar miercuri, Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative privind sancțiunile pentru conducerea automobilelor în stare de ebrietate. Potrivit noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni – în cazul primei abateri și până la 3 ani – în cazul abaterii repetate. Pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure — permisul acestora va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității.

Astfel, potrivit proiectului, pentru a perfecta un nou permis, șoferii vor susține repetat examenul auto. Până la intrarea în vigoare a noului proiect, care trebuie să fie adoptat în plenul Parlamentului, actualmente, în cazul privării de permis de conducere, după expirarea termenului de privare de dreptul de a conduce, persoana în cauză îl ridică de la organele de poliţie.- Cum are loc susţinerea examenului de teorie şi proba practică la Secţia de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din raionul Hânceşti?- Pentru a asigura un proces de examinare transparent şi obiectiv, toate oficiile de examinare şi documentare cu permis de conducere din ţară, sunt dotate cu sisteme de supraveghere video şi transport special de examinare practică, cu camere video. Secţia noastră nu face excepţie. Tot procesul de examinare, atât teoria cât şi proba practică – conducerea, este supravegheată cu camere video. Rezultatul susţinerii teoriei, examinatul îl vede îndată, afişat pe ecranul calculatorului.

Susţinerea probei practice, conducerea, are loc pe poligon, undeva vreo 5-10 min, prin oraş timpul recomandat este de 20-25 min. Nu avem anumite rute prin oraş, acestea se aleg aleatoriu de către examinator. Există un proiect de delimitare a unor rute anumite prin oraş, care poate ar fi mai convenabile atât pentru examinator cât şi pentru cel examinat, dar această iniţiativă este deocamdată doar la nivel de discuţii.- Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă Secţia Dvs.? Dispuneţi de suficient transport special de examinare practică?


-N-aş spune că ne confruntăm cu careva probleme majore. La moment nu avem un poligon al nostru, de aceea pentru examinarea viitorilor şoferi arendăm poligonul de instruire al Filialei CPS Hânceşti Armata Naţională. Sperăm, că odată cu formarea Centrului multifuncţional, unde se preconizează să fie concentrate mai multe servicii de informare şi documentare a populaţiei, inclusiv Secţia de paşapoarte, Oficiul de stare Civilă, etc., precum şi Secţia noastră, vom beneficia şi de un poligon nou, rezervat doar pentru examinarea viitorilor şoferi.

Puţin problematic stăm la capitolul dispunerea de transport special de examinare practică, dar ne descurcăm. La moment, Secţia de înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto pe raionul Hânceşti dispune de două autovehicule noi pentru susţinerea practică la categoria B şi o motocicletă pentru susţinerea categoriei A2. Pentru examinarea practică la categoriile C, CE, D, DE, şi A, în baza unui acord, arendăm transport de la Filiala CPS Hânceşti Armata Naţională.


A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

3182 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco