• Curierul de Hâncești

Întâmplător sau nu, schimbaţi în alte secţii de votare?!

Locuitorii c. Sărata Galbenă sunt pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerea primarului în cadrul alegerilor locale noi, duminică fiind anunţat turul II de scrutin. Amintim că deoarece, în cadrul primului scrutin de duminică, 12 mai, nici un candidat nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, CEC a anunţat turul doi de scrutin (care va avea loc duminică, 29 mai) în care de data aceasta, vor concura doi candidaţi: Mihail Lozovoi (candidat PDM) care a acumulat 996 de voturi şi Valeriu Taras (candidat PL) pentru care şi-au dat votul 918 de alegători. 


  După mine, ambii candidaţi au toate şansele de a câştiga alegerile locale, fiind persoane cunoscute şi respectate de o mare parte a localităţii, Valeriu Taras – cu o experienţă bogată în administraţia publică locală, activând mai mulţi ani în calitate de viceprimar, iar Mihail Lozovoi – cu experienţă îndelungată în gospodăria agricolă, fost candidat electoral în alegerile locale anterioare, care a acumulat un număr esenţial de voturi, deşi până la urmă, alegerea le aparţine locuitorilor celor 4 sate ale comunei ce-şi vor alege gospodarul pentru următorii patru ani.  

  Şi totuşi, eu cred că CEC –ul trebuia să se autosesizeze, aici fiind încălcate drepturile cetăţenilor la nişte alegeri libere şi democratice, mai mult ca atât, dacă acestea erau pregătite şi desfăşurate în conformitate cu legislaţia în vigoare, se putea evita cu siguranţă, cel de-al doilea tur de scrutin, care evident, aduce după sine nişte cheltuieli costisitoare. 


  Nu ştiu care ar fi fost rezultatele finale şi care dintre cei doi candidaţi, cu un număr mai mare de voturi, ar fi câştigat alegerile, dar cu siguranţă, turul doi putea fi evitat, dacă unii alegători nu ar fi fost puşi în situaţia de a umbla buimatici de la o secţie de votare la alta, deoarece nu se regăseau pe listele electorale. 


  Articolul 40 (al. 1) al Codului Electoral al Republicii Moldova stipulează că listele electorale se fac accesibile în localurile secţiilor de votare, precum şi se plasează pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Un exemplar al listei se păstrează la primărie. Alegătorilor li se comunică, cel târziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor, prin toate mijloacele de comunicare disponibile (mass-media, telefon, afişe, internet), sediul secţiei de votare la care ei vor putea vota.       Pentru desfăşurarea alegerilor locale noi în c. Sărata Galbenă s-au constituit 5 secţii de votare, două fiind amplasate în s. Sărata Galbenă (una - în Casa de Cultură şi alta - în fosta Şcoală auxiliară) şi câte una în satele: Bratianovca, Valea Florii şi Cărpineanca. Deşi cetăţenii au primit invitaţii pentru a participa la scrutin, în respectiva invitaţie nu era concretizat locul amplasării secţiei de votare, în s. Sărata Galbenă, bunăoară, fiind două, de aceea oamenii de aici, după inerţie, au mers la acea secţie, unde au votat dintotdeauna, decenii la rând. Dar mare le-a fost mirarea unora, când nu s-au regăsit pe listele respective, spunându-li-se să meargă în celălalt capăt al satului, unde sunt incluşi în listele electorale de acolo. Unii au mers, alţii însă, îndeosebi oamenii în vârstă, s-au dezis să mai parcurgă pe jos încă 1 km...

  Nu încerc să fac partizanat politic, dar cred că era de competenţa membrilor Consiliului electoral al circumscripţiei electorale comunale Sărata Galbenă nr.20/34  să anunţe în prealabil cetăţenii despre schimbările din listele electorale, pentru a nu tulbura apele şi minţile consătenilor, încercând, poate astfel, să favorizeze un singur candidat…(?!)Tatiana Todoseiciuc

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco