• Curierul de Hâncești

„Nu mor caii, când vor câinii…”

În cei aproape 14 ani de activitate a ziarului, în virtutea meseriei pe care o practicăm, am avut parte de diverse incidente: plăcute şi mai puţin plăcute, de genul unor intimidări, ameninţări, şi chiar procese de judecată, redacţia rămânând întotdeauna pe poziţia unei publicaţii libere şi independente, echidistante şi credibile în relatarea evenimentelor din raion. 


   Practicând una dintre cele mai riscante profesii, evident, că suntem conştienţi de faptul că adeseori, articolele publicate, (în care încercăm să deconspirăm unele cazuri de corupţie, violenţă, abuz de serviciu, delapidări de fonduri, etc.), pot irita şi provoca dorinţa unora de a se răzbuna. O metodă de a-şi exprima indignarea a fost probabil şi atacul informaţional asupra site-ului CURIER-ului, curierul.md, care luni dimineaţă, a fost practic imposibil de accesat, pe pagina de start apărând diferite poze islamice teroriste, dar şi o postare video a luptelor din Siria.


   Nu cunoaştem care a fost adevăratul motiv al spargerii site-lui de către aşa zisul hacker Anonymus Fox, deşi redacţia Curierului vede acest atac informatic ca o reacție la unele publicaţii postate recent. O alternativă a metodelor barbare folosite, cred eu că, în soluţionarea anumitor conflicte (şi dezacorduri) relatare în ziar, inclusiv pagina Web, este folosirea replicii în care poţi veni cu contraargumente veridice, ziarul fiind oricând deschis pentru nişte replici şi discuţii sănătoase, ceea ce ar constitui o metodă mult mai civilizată şi efectivă.


  Mai mult ca atât, faptul că a fost spartă doar pagina principală a site-ului, (în rest toate materialele postate au putut fi accesate de pe pagina Facebook), ne face să credem că atacul s-a făcut de către un hacker diletant, cu scopul de „a se distra”… Acelaşi hacker amator a uitat, probabil, că noi suntem o presă scrisă, iar cele aproape 5 mii de exemplare de ziare erau deja distribuite prin tot raionul, având peste 3 mii de abonaţi şi aproape 2 mii de ziare – în vânzare. Respectiv, „ce-i scris cu peniţa, nu tai nici cu bărdiţa”, şi aici nu ştiu cum ar lupta hackerii cu articolele publicate în ziar, distribuite prin tot raionul.


  Deci, nu „mor caii când vor câinii…” , şi acel atac „hackeresc”, care, recunoaştem ne-a perturbat puţin activitatea, nu ne va face nicidecum să ne dezicem de a fi cu ochii pe cei care calcă „strâmb”, ignorându-ne dreptul nostru, de jurnalişti, la libera exprimare, lezând, totodată, cititorii de accesul la informaţie…


  În acest context, ne cerem scuze de la fidelii noştri cititori, care ne urmăresc şi pe site, pentru incomodităţile  create, acesta rămânând de fapt, inoperabil doar câteva ore, fiind închis pentru a fi refăcut şi reinstalat sistemul de securitate. Şi în pofida tuturor hackerilor, dar şi persoanelor care ne consideră o presă „incomodă”, vreau să vă asigur, că noi ne vom face datoria şi în continuare, scoţând în evidenţă evenimente şi fapte de interes public din raion, prin corectitudinea informării, caracterul obiectiv şi plenar al informaţiei prezentate, precum şi imparţialitatea bazată pe spiritul critic în descrierea acestora. Tatiana Todoseiciuc

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco