• Curierul de Hâncești

O şezătoare ca pe vremuri - în ziua Sfântului AndreiDe Sfântul Andrei, o şezătoare ca pe vremuri au organizat localnicii din c. Mereşeni în Casa de Cultură din sat, în care au fost reînviate tradiţiile păstrate cu sfinţenie din străbuni, moderată de directorul căminului cultural, Ana Cazmalî. Gospodarii şi gospodinele din sat mai în vârstă le-au transmis tinerilor, dar şi copiilor îndeletnicirile pe care le-au învăţat de la părinţii lor, dar şi unele tradiţii, obiceiuri, specifice acestei zile. Consătenii au venit să-i susţină cu drag, asistând la o sărbătoare pe cinste, la care au fost serviţi cu sarmale şi un pahar de vin nou.Îmbrăcaţi în haine naţionale, cele trei generaţii, implicate în şezătoare, au interpretat cântece populare, debutând cu piesa: „Mamă, inima mă doare, lasă-mă la şezătoare”, au dansat hore şi sârbe, depănând amintiri, dar şi tradiţii legate de Ajunul Sfântului Andrei. Inima sărbătorii au fost micuţele de la grădiniţa „Andrieş” din localitate care pentru a le crea mai multă voie bună celor veniţi la şezătoare - la dejghiocat porumb, la tors lână, la împletit, etc., au dansat câteva hore, fiind apreciate cu aplauze furtunoase. Sufletul sărbătorii a fost dna Anastasia Munteanu, (în vârstă de 68 de ani) care a spus mai multe bancuri, întâmplări, dar şi ghicitori, şi totodată a scos toate participantele la şezătoare la dansuri, care în pofida vârstei înaintate ale acestora, au dat dovadă de o măiestrie deosebită în interpretarea mai multor sârbe şi hore. Moş Petru Goroşenco, în vârstă de 66 de ani, a fost solistul şi declamatorul sărbătorii, care a recitat mai multe poezii hazlii, interpretând şi câteva cântece din străbuni, care au înveselit publicul prezent.

„A fost o sărbătoare foarte frumoasă, chiar bine că am ieşit din casă, deşi pe timpurile noastre nu se mai făceau şezătorile de altădată, am aflat nişte tradiţii deosebite ale neamului nostru” – ne spune Maria, o locuitoare a comunei, care a venit cu toţi cei trei copii ai ei la şezătoare.

„Bunica îmi povestea de multe ori despre şezători, când toţi se îngrămădeau la cineva acasă şi ţeseau, scărmănau lână sau torceau, cântau cântece mai vechi, spunea că era vesel. Acum am avut şi eu posibilitatea să particip la o asemenea şezătoare, e ceva extraordinar”- ne zice o participantă a şezătorii, elevă la gimnaziul din localitate, care împreună cu alte colege de-a ei, au prezentat şi câte ceva din tradiţiile din Ajunul Sfântului Andrei, mai bine zis vrăjile pe care obişnuiau să le facă fetele bune de măritat.La finele şezătorii, cu un mesaj de felicitare, prilejuit de sărbătorea creştină Sfântul Andrei, dar şi de mulţumire organizatorilor, a venit primarul localităţii Tatiana Buruiană, care totodată î-a îndemnat pe consăteni să păstreze tradiţiile familiei, comunei şi neamului nostru, care trebuie să perpetueze întru folosul viitoarelor generaţii.


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco