• Curierul de Hâncești

O alimentaţie raţională şi calitativă – pentru copiii din municipiu

Evident, că de calitatea organizării alimentației în școli și grădinițe depinde dezvoltarea armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual a copiilor. În acest context, la începutul acestei săptămâni, am efectuat vizite în toate cele patru grădiniţe din oraş, pentru a ne documenta cu organizarea alimentației copiilor, inclusiv starea blocurilor alimentare din instituţiile de educaţie timpurie.Reieşind din faptul că activitatea în toate cele patru grădiniţe din oraş include 10 ore şi jumătate, copiii sunt asiguraţi cu trei mese principale pe zi - dejunul, prânzul şi gustarea. Deşi toate grădiniţele se aprovizionează cu aceleaşi produse şi de la aceiaşi agenţi economici, meniurile alimentare sunt diverse, elaborate de către bucătarul şef în colaborare cu şefa gospodăriei, lucrătorul medical şi directorul grădiniţei, de aceea am decis să mergem la toate cele patru instituţii preşcolare din oraş în diverse perioade ale zilei.

Un dejun consistent şi bogat în calorii am constatat în grădiniţa nr.6 „Luminiţa” care este frecventată de 170 de copii, repartizaţi în 6 grupe. Dejunul alcătuia terci cu fulgi de ovăz, ceai, pâine cu unt şi caşcaval. „Avem diverse produse pentru a elabora un meniu destul de variat, respectând toate normativele alimentare, pentru ca copilul să primească tot necesarul de proteine, lipide şi calorii. După depistarea unor paraziţi în peşte de acum o lună, fapt confirmat de specialiştii ANSA, la moment, evităm să mai comandăm peşte, deşi înţelegem foarte bine că copii trebuie să consume acest produs, de aceea vom reveni la comandarea lui sub un control mai strict. Eu cred că ar trebui să se revadă acele normative alimentare pentru copii, standarde deja învechite. Bunăoară, cantitatea de jumătate de litru de lapte pe zi pentru un copil e prea mult – lapte cu paste, terci pe lapte, lapte fiert, etc., dar şi cantitatea în grame/zi pentru un copil, îndeosebi la prânz, care consider că e prea voluminos.”- a specificat dna director.

Vizita noastră la grădiniţa numărul 7 „Guguţă” a coincis cu luarea prânzului de către copiii de aici, având la felul întâi supă cu orez şi smântână, la felul doi – pireu din mazăre cu sos şi pârjoală de peşte şi la felul trei – compot din caise uscate.

„În calitate de lucrător medical al instituţiei preşcolare, sunt responsabilă pentru coordonarea meniului şi diversificarea acestuia, în care ţin cont de respectarea strictă a normelor alimentare în procesul de preparare a bucatelor, pentru ca în dependenţă de costul de 25-26 de lei /zi (norma unui copil), fiecare copil să consume pe zi până la 68 gr de proteine, 68 gr de lipide, 278 gr de glucide, necesarul zilnic de calorii fiind de 1500-1600 la fiecare copil - ne spune lucrătorul medical de la grădiniţa nr.7, Elena Hanganu. Dispunem de o gamă largă de produse alimentare, inclusiv carne proaspătă de pasăre şi de vită, peşte, lactate, diverse crupe, fructe (proaspete şi uscate) şi legume. La moment, din fructe proaspete avem mere şi banane, pe perioada de vară am avut struguri, caise, mere, prune, pere, etc.”

Un prânz destul de variat şi foarte gustos, având posibilitatea să-l gustăm şi noi chiar, am constatat şi în grădiniţa nr.4 „Andrieş”, cea mai mare din oraş, care este frecventată zilnic de circa 270 de copii, repartizaţi în 12 grupe. Copiii luau prânzul cu multă poftă, având la felul întâi zeamă cu tăiţei şi carne de pui, felul doi – pireu de cartofi cu sos şi chifteluţe, salată de sfeclă roşie cu nuci şi la felul trei – compot din mere. „De două ori pe săptămână, copiii sunt alimentaţi cu carne de pui sau vită, fiartă sau coaptă în rolă (nicidecum prăjită), o dată pe săptămână – cu peşte, lactate, printre care – lapte, brânză, smântână, iaurt, lapte acru, etc. - în fiecare zi, ouă fierte – o dată pe săptămână, fructe proaspete – aproape în fiecare zi”- ne spune Ana Dubceac, metodist la grădiniţa nr.4. Elizaveta Balan, în vârstă de 70 de ani lucrează bucătar mai bine de 30 de ani în această grădiniţă şi spune că este mulţumită de varietatea şi calitatea produselor, care îi permit să prepare diverse mâncăruri gustoase.

Meniul gustării pentru copiii de la grădiniţa nr. 1 „Albinuţa”, în ziua vizitei noastre, alcătuia un pahar de lapte fiert, un ou fiert şi pâine cu caşcaval. „Grădiniţa este frecventată de peste 120 de copii, repartizaţi în 6 grupe, astăzi fiind prezenţi 118 de copii. Alimentarea copiilor corespunde normativelor, nu avem careva probleme la asigurarea instituţiei cu produse, acestea fiind livrate la timp şi de o calitate înaltă. O dilemă a grădiniţei este lipsa unui lucrător medical, pe care îl căutăm deja mai bine de trei ani, care evident are un rol primordial şi în organizarea unei alimentaţii sănătoase în grădiniţă” - ne spune directorul interimar al instituţiei preşcolare, Marina Pascal.


Dacă la aprovizionarea şi varietatea produselor alimentare, angajaţii celor patru instituţii de educaţie timpurie spun că nu au probleme, atunci starea blocurilor alimentare este una care ar cere o renovare. Majoritatea managerilor spun că au depus demersuri la primăria municipală pentru înlocuirea unui utilaj de bucătărie sau procurarea mobilierului în blocul alimentar. Grădiniţa nr. 1 are nevoie de un frigider nou, un cuptor şi plită electrică, care fiind una foarte veche, le creează incomodităţi la prepararea bucatelor, spune directorul interimar Marina Pascal. „Noi am făcut un demers să ne fie procurată o maşină de spălat, ne-ar mai trebui un frigider şi o maşină de tocat carne, care este una mică, dar şi foarte veche”- ne specifică Viorica Dancu, directorul interimar de la grădiniţa nr.7. Şefa instituţiei preşcolare nr. 6 din oraş, Elizaveta Deliu, spune că plita electrică le creează incomodităţi, deoarece lucrează doar două ochiuri. „În demersul înaintat către primărie am solicitat înlocuirea acestei plite, precum şi procurarea unei maşini mai performante de tocat carne, şi amenajarea unei alte încăperi ce ne-ar servi drept depozit de legume, cel existent nefiind unul corespunzător”- specifică dna Deliu. Din cauză că toate blocurile alimentare ale grădiniţelor sunt de tip vechi, niciuna dintre acestea nu dispune de spaţii separate pentru peşte şi carne.


Grădiniţa nr.4, este unica instituţie preşcolară, care într-un viitor apropiat va dispune de un bloc alimentar nou, care va corespunde tuturor standardelor şi normelor sanitaro-igienice. La moment acesta este în reparaţie capitală. „Deoarece este sfârşit de an, în demersul înaintat la primărie, am solicitat şi noi aranjarea şi instalarea a două terenuri de joacă, precum şi procurarea unui aparat de aer condiţionat de o capacitate mai mare, dar şi schimbarea câtorva calorifere în sala de festivităţi şi trei birouri ale instituţiei, unde e problematică asigurarea cu agent termic”- a specificat Viorica Moraru, director al grădiniţei nr.4.

Vizavi de subiectul abordat, şi anume ameliorarea stării blocurilor alimentare ale instituţiilor preşcolare din oraş, l-am contactat pe primarul de Hânceşti Alexandru Botnari, care ne-a declarat următoarele: „Întotdeauna am pledat pentru o alimentaţie raţională şi calitativă a copiilor din grădiniţe, primăria alocând suficiente finanţe în acest sens pentru organizarea unei alimentaţii sănătoase. Ceea ce ţine de blocurile alimentare, toate cerinţele înaintate către primărie din partea managerilor grădiniţelor de copii din oraş, ce ţin de procurarea utilajului de bucătărie, sunt incluse în cheltuielile Bugetului municipal pe anul viitor, dotarea cărora este planificată pentru anul 2020. Dotarea bucătăriei grădiniţei nr.4 cu utilaj nou va fi efectuată în curând, pentru ca la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor, blocul alimentar nou al acestei instituţii să fie dat în exploatare.” În acelaşi context, dl primar s-a referit şi la grădiniţa rusă, nr.3, care de ceva timp este închisă pentru reparaţie capitală. „Grădiniţa rusă va fi reparată în totalmente, la moment au loc lucrările de interior, pentru care deja s-au investit circa 2 mln lei. Ne dorim foarte mult şi ne vom strădui ca până în vara anului viitor aceasta să fie dată în exploatare”- a specificat dl primar.

Tatiana TODOSEICIUC

142 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco