• Curierul de Hâncești

O călătorie în ţara Olimpismului


În perioada 5-10 iunie curent, o delegaţie a Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv a R. Moldova (CNOS) a participat la o Conferinţă ştiinţifică cu genericul „Mişcarea Olimpică Internaţională”, care s-a desfăşurat în or. Olimpia din Grecia şi la care a participat un grup de directori ai Agenţiilor Teritoriale Olimpice şi Sportive (ATOS) din R. Moldova. Raionul Hânceşti a fost reprezentat de Nicolae Ursu, directorul ATOS Hânceşti, şeful misiunii fiind Anatolie Păpuşoi, directorul Academiei Olimpice a RM.


„Grecia este considerată leagănul Jocurilor Olimpice Antice, numite în originar Jocurile Olimpice, care erau desfăşurate în diferite localităţi ale Greciei Anticemenţionează Nicolae Ursu. Aceste competiţii au început în anul 776 î.Hr. în Olimpia, Grecia şi s-au desfăşurat până în anul 393, când au fost desfiinţate de împăratul roman Teodosiu I. După o perioadă de 1500 de ani de întrerupere, în 1896 în Atena, Grecia au fost reluate Jocurile Olimpice Moderne. Reconstruirea acestui eveniment sportiv s-a datorat francezului Pierre de Coubertin, inima căruia e înmormântată în Olimpi''.

Conferinţa ştiinţifică care a fost organizată de Academia Olimpică Internaţională pe teritoriul care îi apaţine, situat nu departe de orăşelul Olimpia, şi Muzeul Olimpic Antic a reunit reprezentanţii unor ţări din Europa, Africa, Asia şi America. În cadrul Conferinţei au fost abordate mai multe chestiuni legate de Mişcarea şi Valorile Olimpice naţionale, educarea prin sport a patriotismului şi spiritului de echipă, lupta împotriva violenţei, a dopajului şi corupţiei în sportcare au decurs într-o atmosferă de prietenie. De asemenea, au fost efectuate vizite la Muzeul Olimpic Antic şi a Stadionului Olimpic, precum şi la alte edificii istorice descoperite prin săpături arheologice. Aceste locuri adună zilnic mii de turişti din toate colţurile lumii.

„Tot ce am văzut la Muzeul Olimpic Antic ne-a fascinat şi ne îndeamnă să promovăm în continuare Sportul şi Mişcarea Olimpică. Fiecare dintre cei care au participat la evenimentul dat s-au întors acasă cu un bogat bagaj de cunoştinţe în domeniul olimpismului la nivel mondial, urmând ca cele însuşite să fie aplicate îna ctivitatea d ezi cu zi. Ulterior am făcut o excursie prin oraş, savurând priveliştea fascinantă a livezilor de măslini şi citrice. A fost cu adevărat o călătorie de vis în ţara Olimpismului!”ne-a declarat în încheiere Nicolae Ursu.


Elena ZAIŢEV

26 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco