• Curierul de Hâncești

O experienţă binevenită de preluat!

Probabil, fiecare din acei din generaţia mea, îşi aduce aminte cu lux de amănunte, de acea perioadă sovietică când fiind încă copii, eram încadraţi în aşa zisele acţiuni de colectare a maculaturii, fierului uzat, chiar şi sticlelor goale pe care le dădeam la buticuri speciale şi încasam pe acel „rebut” o sumă bunicică pe care puteam să ne permitem să procurăm ceva. Nu că aş avea o nostalgie după vremurile sovietice, constat doar, că unele lucruri din trecut, trebuiau pur şi simplu să evolueze în timp… Astăzi ne-am învăţat să aruncăm totul la gunoi – hârtie, carton, cărţi vechi, sticle, plastic, divers ambalaj, etc. Deşi toate aceste resturi menajere şi ambalaje, la noi, le poţi vedea nu doar în tomberoanele de gunoi, ci le poţi întâlni şi aruncate aleatoriu pe străzi, parcuri, scuaruri, păduri şi râuri, care sunt poluate la maximum, fapt, care în consecinţă evident că ne provoacă un dezastru al mediului înconjurător.


O vizită recentă în or. Berlin, Germania, m-a făcut să înţeleg pe cât de deştept este acest popor. Fiecare supermarket sau hipermarket de la ei este dotat cu aparat de procesare a deşeurilor din ambalaje. Intrând într-un Penny în Berlin, mare mi-a fost mirarea să văd o coloană întreagă de persoane ce stăteau la coadă chiar la intrare, cu diverse sacoşe în mâini, din care scoteau sticle goale, cutii de bere, sticle de plastic de băuturi răcoritoare pe care le băgau în gura aparatului care le scana, le rula, apoi le arunca mai departe, pentru reciclare. Într-un final, fiecare cetăţean care introducea sticle în aparatul respectiv, apăsa un buton şi i se elibera un cec cu valoarea ambalajelor returnate. Chitanţa respectivă o prezenta la casa magazinului, unde respectiv vânzătorul, îi scade valoarea acesteia din valoarea totală a noilor produselor achiziţionate. Fiecare ambalaj de plastic returnat costă 0,25 euro, „o sticlă de sticlă” - 0,15 euro, iar o cutie metalică de bere – 0, 25 euro. Benefic, comod şi profitabil. Acest mecanism, care funcţionează foarte bine în Germania, exclude ocazia de a găsi vreun recipient din acestea aruncat la gunoi, deoarece nimeni nu-şi permite să le arunce.


Sistemul depozit pentru ambalaje în Germania e unul foarte bine gândit, luându-se în calcul comercializarea băuturilor în toate magazinele doar în ambalaje reutilizabile.


Ce facem noi, moldovenii? În ultima perioadă, încercăm să facem colectarea sortată a deşeurilor – sticlă, hârtie, plastic, etc., în tomberoane aparte. Dar nici acest sistem nu funcţionează… Din păcate, ne joacă festa prostul obicei de a pune totul la grămadă… Mă întreb oare suntem atât de impotenţi de a sensibiliza acest fapt sau poate degradaţi moral cu lipsă totală de educaţie? Poate că frumoasa practica a Germaniei în domeniul colectării şi sortării ambalajelor, ne-ar salva ţara de mormanele de gunoi şi ne-ar învăţa multe în domeniul protecţiei mediului…


Tatiana TODOSEICIUC


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco